[]

Araba almak istemiyorum ama almak zorundaymış gibi hissediyorum?

İstanbul’da yaşıyorum, evim işim yürüme mesafesinde. Genel olarak hayatım yürüme mesafesi ya da bir minibüs mesafesinde geçiyor. Gezip tozarken toplu taşıma kullanma problemim yok, yürümeyi de çok seviyorum. Yaklaşık 4 senedir her gün en az 10 bin adım atıyorum. Bu yaşam tarzı bana iyi hissettiriyor. Avrupa’da yaşasam da böyle yaşardım diye düşünüyorum.

Gel gelelim 8 senedir çalışıyorum ve araba almadım. Biraz para biriktirdim ve araba alabilirim ama hem durduğu yerde masraf çıkaracağından, hem de hareketliliğimi azaltacağından araba almak istememiştim. Ama etrafımda herkes araba almadan kenara para atmanın anlamsız olduğundan, arabayı kullanmasam bile almanın mantıklı olduğundan, arabayı bir kere aldıktan sonra zaten kullanmama ihtimalim olmayacağından vs vs bahsediyor. Sürekli git gel yaşıyorum. Arabanın olmaması büyük bir eksiklik gibi hissetiriliyor (8 senedir çalışıyorsun ama araban yok diyenler var vs).

Şimdi ben bu arabayı almalı mıyım? İnsanlar haklılar mı? Birisi beni motive etmediği müddetçe bu borca girmeyeceğim gibi duruyor ve borç yapmadan da mal mülk sahibi de olunmuyor. Ne yapmalıyım?

 
Araba değil arsa al. Yatırım toprağa olsun, toprağın olsun, çok ciddiyim. Arabaya hiç ihtiyacın yok ve evet durduk yere bol masraf çıkaracak bir şey. Üstelik alışırsan sağlığın çok olumsuz etkilenir. Arsa al. Çok ama çok ciddiyim.


  • muhayyer divan  (29.07.24 00:51:42) 
Öncelikle insanlara bakmayın. Araba alınca da bu sefer daha üst modelini almamız gerektiğini size söyleyecekler. Bunun ucu sonu yok.

Evli ve çocuklu insanlara araba şart mesela. Hele bebek arabasıyla falan seyahat etmek çocuğa da aileye de eziyet. Zaten hastane işleri falan illaki lazım oluyor araba ve taksi de almıyor kolay kolay.

Paranın değer kaybı var altın ve dövizde ya da borsada beklerken. Bu sebepten değer kaybetmesin diye bir şey alayım derseniz olabilir.

Ben de şöyle diyeyim o zaman. Eviniz kira ise bence ev al mümkünse. Ama şu dönemde zaten borca girip araba almak zor. Faizler fahiş.. Nakit çıkarıp alabiliyorsan ancak o zaman al derim.

Yatırım için ev/araba alınmaz. Ev arabadan daha önemli.
  • Cesario  (29.07.24 00:53:04) 
Ya saçmalama, keyfine bak.


  • numlock  (29.07.24 00:54:40) 
ihtiyacın yoksa alma araba yatırım değil. masrafı çok, park falan sıkıntı. yatırım yapmak istiyorsan başka şeylere yönel. ev olur arsa olur anlıyorsan borsa vs olur


  • paintov  (29.07.24 01:00:44) 
@Cesario Ev alacak kadar para biriktiremedim maalesef :( Arsa konusunu düşündüm hatta birkaç yere de sorduk ancak arsa işlerinde çok fazla üçkağıt döndüğünü fark ettik bu süreçte. Bir arsanın bakılacak o kadar kriteri varmış ki bu apayrı bir ekspertiz gibi geliyor bana ve o vakti ayıracak durumda değilim.


  • silverleaf  (29.07.24 01:08:35) 
@arbre Bir dönem abim arabasını bana bırakmıştı kullanmam için ancak 2 hafta bir kere yerinden oynatıp sahile gideyim dedim, bin pişman oldum. İstanbul’da araba sahibi olmak binbir derdiyle geliyor ama herkes yine de araba sahibi olmak zorundaymış gibi.


  • silverleaf  (29.07.24 01:10:42) 
insanlar haklı değil

araba alma, kullanma motivasyonunuz yoksa almayın.

insanlarda asla anlayamadığım bir hastalık derecesinde araba tutkusu var.

benim de arabam var, araba kullanmayı da severim ama o kadar sadece. ne araba marka modelinden anlarım ne de model yükseltme gibi bir hevesim var. arabam da 12 yaşında bir araba. herhangi bir arızası falan yok. edirne'den kars'a kadar gitmek geyiği var ya, onu gerçek anlamda yaptığım bir araç. seviyorum yani o kadar ama çevremde kim varsa, arabayı yenilememe, modelini yükseltmeme düşüncemi anormal karşılıyor. yani açıkça söylemiyorlar ama o hissi alıyorum. onlara göre yeterince bütçem varsa, o araba illa daha iyisiyle değiştirilmeli gibi bir düşünce yapısı var. arabam seviyorum ve hareket ettiği sürece 20 yıl daha binmek istiyorum'u normal karşılayan görmedim çevremde.

araba evet çok avantajlı, hele ki evli ve çocuklu olduktan sonra ( o durumdayım) artık vazgeçilmez benim için. ama bekarsan ve hevesin yoksa, araba alma ama istediğin zaman alabilecek bir birikimin de olsun diyorum ben.
  • wilhelmwasmuss  (29.07.24 01:27:26) 
Al bence.
Canın sıkılınca adapazarına falan gidersin , köfte yer dönersin.

  • ketcapli dondurma  (29.07.24 01:42:44) 
age of empires'da marco polo diye bir sifre yaziyorduk, butun harita aciliyordu. araba alinca aynen oyle oluyor. butun harita aciliyor.

burada fakirligi normallestirenlere de kiziyorum. araba > arabasizlik. bunun neyini tartisiyorsunuz anlamiyorum. insanin ulasim ozgurlugunu eline almasidir araba. yoksa sadece mahallende takilirsin. disari gidecegin zaman da otobus kovalar sikis tepis gidersin.

araba aldiktan sonra keske daha once alsaymisim dersin.
  • antikadimag  (29.07.24 07:28:02 ~ 07:28:16) 
araba kullanmayı biliyor musun? araba kullanmayı bilmek çok önemli.
araba sahibi olmaktan daha önemli
eğer arabaya ihtiyac duymuyorsan insanları dinleme. insanlar gösteriş meraklısı oldukları için hemen araba alıyorlar. araba alsan iki sene sonra "ee arabayı değişmiyormusun" diye soracaklar. boşver bunları.
ama araba kullanmayı bilmek gerekli.
8 senedir araba almamış olman gayet normal. ama 8 senedir tüm kazandığını yediysen, hiç yatırım yapmadıysan bu anormal.
  • abelardo  (29.07.24 08:37:57) 
Araba alma.
Araba için ödeyeceğin taksit+vergi+kasko+bakım+tamir+lastik gibi paralara denk gelecek bir parayla her ay hoşuna giden bir araba firmasının hissesini al. Biriksin.
Gerektiği zaman alırsın, paran da hazır olur.

Araba alırsan bu masraflara ek olarak benzin+otopark+hgs'nin de ekleneceğini hatırlatayım.
  • michael_knight  (29.07.24 08:56:28 ~ 08:57:06) 
@abelardo Araba kullanmayı biliyorum, hatta iyi bir şoför olduğum söylenir. Araba kullanmayı seviyorum da, ama başka şehirlerde, İstanbul'da değil :)


  • silverleaf  (29.07.24 08:58:25) 
Araba parasıyla borsaya yatırım yap. Beş sene sonra 5 araba al


  • deer hunter  (29.07.24 09:01:39) 
araba kullanmayı biliyorsun madem, hem de iyi biliyorsan hevesini de almış olmalısın. o zaman arabasız olmak sana yetiyorsa sırf başkaları söylüyor diye alma. başkası için gerekli olan şey senin için olmayabilir. dediğim gibi çoğu insan sırf hava için veya başkası aldığı için geride kalmamak için alıyor. istanbulda toplu taşıma ile her yere gidilebiliyor çok rahatlıkla.


  • abelardo  (29.07.24 12:11:33) 
Aynı kafadaydım. Araba alınca büyük bir konfor olduğunu anladım seyahat manasında. Eğer gezmeyi seviyorsanız arabanız olması mutlu edecek.

Ama sizi çok iyi anlıyorum.
Bir para biriktirme aracı hatta yatırım olarak düşünmeyin.
Etrafınızı da çok dinlemeyin.

Eğer bu kafadaysanız, 2. el, b segment, az masraf çıkaracak bir araç alın geçsin.
Çünkü arabanın da maliyeti çok. Sigortası, kaskosu, bakımı, vergisi, otoparkı, yakıtı...
  • anten  (29.07.24 13:26:37) 
türkiye'de asiri toksik bir gösteris yarisi var. 8 sene calisip araban olmamasi senin bilecegin is. ben 34 yasima kadar araba almadim, eksilmedim. araba bir konfor ama senin durumunda olmasa daha iyi olur. arabaya verecegin parayi borsaya yatir, her ay araba masrafi kadar parayla da bir yandan altin al. bes seneye sen onlardan kral olursun.


  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (29.07.24 15:40:18) 
ortalama bir arabanın kullanılabilir ömrünün +%95'i park halinde geçiyor. ihtiyacın olmayan bir arabada ise bu oran yüzde 99'a yaklaşır. gerçek anlamda kapında yatacak bir şeye vereceğin parayla seni mutlu edecek ve geleceğe dair umutlarını pekiştirecek bir çok güzel şey yapabilirsin. onları yap.


  • engelbert humperdinck  (29.07.24 16:14:23) 
hayatta bazı şeyler vardır öncesi ve sonrası diye hayatını etkiler. misal evlilik misal üniversite gibi... araba da bunlardan biridir. hayatın 2 döneme ayrılacak. arabasız hayatın arabalı hayatın diye. bu kadar belirleyici bir şey.

ben de senin gibiydim. inat ettim çok geç aldım. şimdiki aklım olsa 18 yaşına girer girmez sadece ehliyet değil külüstürün külüstürü de olsa bir araba almak olurdu. ciddiyim, inan bana...

hayatının tüm özeti aslında 20-60 yaş arasında ne yaptıklarındır. araba hiçbir işe yaramasa anlatacağın hikayelerin sayısını arttırır.
  • chetinn  (29.07.24 16:22:05 ~ 16:26:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.