[]

Yazılım öğrenmek hk.

30 a yaklaşan biri için kendi çabalarıyla veya kurslarla yazılım öğrenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

İş bulma süreçleri zor mu?
Kurslar para tuzağı mı?
Bölüm okumadan da kayda değer sonuçlar alınır mı?

 
Kurslar para tuzağı. İş bulmak da kolay değil.

Yazılım pandemi döneminde biraz patladı ve biraz da mobil uygulama ihtiyacı bunu tetikledi. Yazılımın en altın yıllarında bile iş bulmak çok basit değildi. Doğrudan bir insan ihtiyacı olmayan her iş için geçerli bu durum.

Gerçek iş sanayide. Bunun dışında hep network, torpil, amca-dayı veya çok parlak eğitim geçmişi.
  • ferenc  (28.07.24 22:50:28 ~ 22:51:15) 
Bir şekilde iş yapabilecek seviyeye gelindiğinde dil de varsa avantajlı olmaz mı yani ?
Yurtdışına kapak atılır bir de belki?

  • perfectlysplendid  (28.07.24 22:54:11) 
piyasa deneyimsize doymuş durumda, bariz bir torpilin yoksa önermiyorum. mevcutta ne yapıyorsan onda yükselmeye vaktini harca.

dilin bir önemi yok. teknik olarak okuyabilen herkes anlıyor zaten. yurtdışında yeni mezun/deneyimsiz yerine belli bir deneyim seviyesindeki elemanlara bakıyorlar orada şansın sıfıra yakın.
  • sarahkerrigan  (28.07.24 23:20:11) 
Mevcuttaki işimi sevmiyorum o yüzden arayıştaydım aslında


  • perfectlysplendid  (28.07.24 23:33:51) 
artık her sene ciddi sayıda mezun veriliyor ve pandemi dönemindeki gibi çok fazla iş ilanı da yok. kısıtlı sayıda iş ilanına çok fazla başvuru geldiğinde özellikle yeni başlayanlara diploma sınırı uygulayabiliyorlar, cv'niz ai elemesini geçemiyor bile. sektör altın çağını geride bıraktı, iş bulup yurtdışına gitmek de çok daha zor artık.


  • montreal  (28.07.24 23:37:51 ~ 23:39:16) 
benim amerika'da gordugum bu is pandemic hiring boom'dan sonra kapandi. co-pilot, chatgpt derken tekrar o eski gunlere donulecegini de sanmiyorum.

amerika'da iyi sirketlerde calisan butun tanidiklarim 2020-2022 arasi girmisler. cunku inanilmaz alim yapildi o donemde. abartisiz soyluyorum microsoft, amazon, google kapidan gecen adama is teklifi verdiler.

hayat bazen boyle iste. iyi bir dalgaya denk gelip yukselmek cok kolay. simdi o faang sirketlerde calisanlardan cok daha kalifiye olmasina ragmen is arayanlar biliyorum. cunku o hiring donemini kacirdilar veya iyi degerlendiremediler.

turkiye'de nasildir cok bilemeyecegim.
  • antikadimag  (29.07.24 00:12:32) 
Kesinlikle yurtdışına kapak atılacak bir iş değil.

Türk insanı yurtdışına çıkmak için kaymak işler peşinde ama olay öyle olmuyor işte. Sen o ülkede yapılmayan işi yapman lazım veya yapılamayan işi yapman lazım. 2-3 yıl parladı söndü yazılım.

Yapay zeka etkisinden sonra artık devlete çalışmak (kamu işi), zanaat ve ticaret dışında iş kalmayacak zaten.
  • ferenc  (29.07.24 01:39:48) 
Eğer derdin yurtdışı ise yazılım öğren + kendini geliştir vs derken sektörde dolu dolu 4-5 sene geçirmen gerek. çünkü artık hem yurtiçi hem yurtdışı iş bulma süreçleri zor. arkadaşların da dediği gibi binlerce yeni mezun bilgisayar mühendisliği öğrencisi ile yarışıyor olacaksın. onlardan kendini ayrıştırman ve öne çıkman gerek. sektördeki artık açık yok aksine geçen seneler fazla alım olduğundan işten çıkarmalar oluyor. bizzat sektörde olduğumdan bunu söyleyebilirim.

ben çok sevdim bu alandan devam etmek istiyorum ne olursa olsun diyorsan kodluyoruz tarzı yerlerin bootcamp'lerine bakabilirsin orada bu alanla ilgisi olmayan kişilere yönelik eğitimler de oluyor. bunun dışında bootcamp'lere katılıp insanlarla tanışıp network yapabilirsin o da iş bulmana yardımcı olabilir.

ama asıl amacın "ne olursa olsun ve hemen olsun" yurtdışı ise sana mavi yaka işleri tavsiye ederim. 2 tane bizzat tanıdığım berber ve fırıncı arkadaş yurtdışına gitti. vizeleri vs çok hızlı çıktı.
  • ilgeru  (29.07.24 08:43:27 ~ 08:44:25) 
Yazılım sektörü içersinde bir sürü rol var. Hangisini seçmek istiyorsun? Backend, frontend, QA, Mobil, veri işleme, veritabanı, PM, güvenlik, network vs vs

Ben de 30'larımın yakınlarında bu sektöre girdim. İş bulmak zordu ama bulabildim.

Sadece bir kursa gitmiştim. O da sağlam bir sertifika verdiği için gittim. O da başvurduğum role yardımcı olmuştu. Kurs bitiminde sizi işe sokacağız diyenden öte sizi işe sokacak sertifikalar veren kurslara bakın derim.


Bölüm okumadan da kayda değer sonuçlar alınır mı? Bence inanırsan birşeyler olur.

Bu sektörde cv hazırlarken yeteneğinizden çok neler yapabilip, gösterdiğiniz önemli. Yani şu dili biliyorum demek yeterli değil. O yüzden şimdiden öğrendiğiniz dil yada frameworklerle birşeyler çıkarmaya başlayın ve cv'nize ekleyin. En basitinden github profili oluşturup, oraya anlamlı repolar atın.

not: dil öğreniyorsanız paralelde kesinlikle git (yazılım) öğrenin. bu cevap yurtdışını kapsamamaktadır.
  • false pretension  (29.07.24 10:42:42 ~ 10:42:59) 
istersen 90 yaşında ol bir şeyler öğrenebiliyorsan öğrenirsin,
iş bulma süreçleri zor, (40+, 20 küsür senelik tecrübe vs. ama iş yok)
kurstan kursa değişir, kurs faydalı olabilir çünkü anlamadığını konuşabileceğin, beraber çalışabileceğin insanlar olacak etrafında, diğer türlü evde tek başına okuyup deneyeceksin, sonra da yaa bu ne işe yarayacak diyeceksin.

bölüm okumadan da kayda değer sonuçlar alınabilir. bu biraz seninle ilgili.
  • selam  (29.07.24 13:09:24) 
oncelikle yazilim ogrenmek ve yazilim konusunda calismak genelde dusunuldugu kadar zor degil, super zeki olmak, genc yaslarda bu ise girmek gerekmiyor. ama zeki olmak, analitik dusunmek hiz kazandiran bir avantaj.

ama yazilim ogrenmek ve yazilim konusunda calismak tahmin edildiginden daha uzun sure motivasyonu korumak, duzenli ve istekli calismak, hic durmadan ogrenmek gerektiriyor.

o nedenle bu yola girmeden once bazi kabullerle baslamak gerekiyor. ornegin her gun secilen alan, yazilim dili konusunda yeni seyler ogrenmek, bu ogrenilen seyleri denmek, kurcalamak, degisiklikleri takip etmek, kisacasi gunde onemli bir saat dilimini bu ise ayirmak gerekiyor.

bu durum bir sure hicbir yarar ve para kazanmadan devam edip de gun gelince para kazanmakla sonuclanir. kimi sanslidir veya ogrenmekte hizlidir 1 yilda para kazanir, kimi 3-5 yilda bu iste profesyonel olarak calisabilecek durumda olur.

sure bu kadar uzun olunca, ve ne zaman sonuca ulasilacagi belli olmayinca en zorlayici konu hicbir sey kazanmadan uzun sure ayni motivasyonla calismak, merak etmek, bu isi sevmek, en onemlisi de bu isten keyif almak.

yani yazilim konusunda basarili olan kisilerin ekseriyetle onemli bir kismi bu isi para motivasyonu ile yapanlar degil hobi olarak sevdigi icin yapanlar. bu kisiler parayi yan urun olarak elde ediyor, ama bir iste para kazanmasa bile bos zamanlarinda sirf merak ettikleri icin ogreniyor, deniyor, merak ediyor.

kisaca seviyorsan yaparsin, eger sevmezsen bir sure sonra bir kazanc elde edemedikce bu is kisiye batar.
  • emrahday  (29.07.24 14:28:13 ~ 14:29:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.