[]

az bilinen baharatlar var mı?

domates kabuğunu kurutup öğütüyorlar, köri yi yıllar sonra keşfettim, safran hiç denemedim. soğan ve sarımsak tozunu da... ama gerçeği varken tozuna ne gerek var diyor bazıları soğan ve sarımsak için.




 
Şeytan tersi, zatar, ajwain, epazote.
Aklıma gelen bunlar.

  • numlock  (27.07.24 16:13:48) 
Çok var. Hanım yüzünden öğrendim malum alisveris siparisinden supermarkette "ulan bu nedir ya" oluyorum. Google'dan bakıyorum falan.
Misal muscade, frenk kimyonu/maydanozu, mercanköşk, rezene. Onun dışında bir sürü farklı pul biber ve siyah biber türleri vs.

  • logisticsmanager  (27.07.24 16:28:22) 
Benim de pek bilgim, merakım yoktur; kimyondan öteye gidemem ama böyle apır sapır baharatları bilen, kullanan insanda çok başka bir gusto, çok ayrı bir kalite var.


  • sekizdokuzon  (27.07.24 17:01:09 ~ 17:01:40) 
Muskat
tarhun
yenibahar ( genelde köfte harcına eklenir fakat keklere özellikle tarçınlı havuçlu kekte güzel oluyor)
mercanköşk
kakule (bu da yemeklerde pilavlarda çok kullanılır en pratik hali bir kakule çekirdeğini ezip türk kahvesi pişirirken cezveye eklemek kahveye güzel bir rayiha katıyor)
kuru fesleğen ( salatalara makarnalara eklemek güzel oluyor)
sumak bilinmedik değil ama çok kullanmıyoruz bence, düz çoban salataya eklemek bile güzel bir ekşilik veriyor, her türlü salata sosuna eklenebilir
zerdeçal (çorbalara pilavlara)
  • grimavi  (27.07.24 18:14:00 ~ 29.07.24 16:05:33) 
x.com

Aklıma bu geldi yeminle... Kendimi tutamadım çok özür diliyorum :)))
  • muhayyer divan  (27.07.24 19:07:50) 
birde mahlep var, şimdi geldi aklıma. baharat deyip geçmeyin kızlar, aşırı lezzet veriyor. ben bu aralar köri hastasıyım. sosunu yapcam nan ekmeğiyle yiyecem. mukbang çekerim belki.

başka baharatlar da bulup listesini yapacam.
  • geveze yazar  (27.07.24 20:41:15) 
az bilinen derken kime az biliniyor?
evde yazları tarhana hazırlıyorsanız tarhun otuna muhakkak aşinasınızdır.
kurabiye gibi hamur işleri yapıyorsanız mahlep kokusunu 3 mil öteden tanırsınız.
çemen otu mesela, evde çorbaya katmazsın ama pastırma çemensiz düşünülemez.
türk mutfağı için bunlar az bilinen baharatlar değildir. evet, karabiber gibi her yemeğe girmezler ama bunun sebebi kullanım yerinin dar olmasından ötürü, bilinmemesinden ötürü değil.

benim avusturya'da öğrenip kullanmaya başladığım bazı baharatlar var. mesela bazı biber türleri ama türkçe isimlerini bilmiyorum. yıldız anason (özellikle bazı çorbalarda tat güçlendirici olarak) majoran (mercanköşk deniyormuş türkçede), siyah susam (çörek otu değil), macis (özellikle lebkuchen falan yaparken).
bir de trüflü tuz aldım geçen italya ziyaretimde. aşırı tuzlu bir tuz :) salataların üstüne serpiyorum bazen. denişil bir şey, tavsiye ederim bulursanız. ama küçük bir kavanoz alın denemek için önce. herkes sevmiyor.
  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (27.07.24 23:52:43) 
her seyin gercegi var ona bakarsaniz :D
sarimsak katamayacaginiz ama aroma vermek isteyeceginiz seyler olabilir. ben kullaniyorum. ornegin nohut cipsi sosunu onunla yapiyorum :)

zerdecal guzel. zencefil tozunu da kullaniyorum. hardal tozu almistim bi ara hardalimi kendim yapmistim, muhtesem olmustu.
  • supergirl  (27.07.24 23:59:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.