[]

E-devletten bakılan vergi ödemeyen şirketler hk

x.com

Bu gibi çok şey gördüm son günlerde. Aslı astarı nedir? Yoksa buradaki başka bir şey mi?


 
bazı paylaştıkları holding. holdingler bağlı şirketlerin iştiraki şeklinde oluyor. yani bağlı şirketler vergi ödemişlerdir. bunların çatısı olan holdingin ödememesi vergi ödenmediğini göstermez


  • paintov  (27.07.24 11:58:08) 
bundan vergi ödeyip ödemediğine bakmak o kadar cahilce bir yol ki, anlatamam size.
yani cehaletin dibi bile değil bu.

herifler belki 500 milyon tl kâr etmiştir.
kârı şirkette bırakmamak için ortaklara dağıtmıştır. (haliyle ortaklar bu aldığı kârdan stopaj ödemiştir) bu durumda orada yine matrahsız yazacağını biliyor mu mesela bu arkadaşlar?

veya 500 milyon tl kâr edeceğini anlayınca, 1 milyar tl'lik bir yaıtrımın içine girmiştir.
veya 4 sene önce 2 milyar tl yeni yatırım yapmıştır, ve 5 senedir ettiği kâr bu yatırımdan ettiği zarara gidiyordur?

yani bu ülkedeki akıl almaz cehalet öldürüyor bnei.

----

bu arada yemeksepetinin ne kadar vergi ödediğini merak ediyorsanız için 3000 kişi çalışıyorsa, her bir çalışanı için yılda ortalama 150-200 bin tl civarı vergi ödüyordur. (gelir vergisi vb. ssk'ları katmıyorum) bunu 3000tl ile çarpıp gerçekten ne kadar vergi ödediğini öğrenebilirsiniz.
  • tchuck  (27.07.24 12:05:19 ~ 12:05:52) 
tchuck'ın anlattığı doğru olsa bile, mesela küçük şirketlerde patron eşini ve çocuklarını yönetim kurulu üyesi yapıp onlara maaş, huzur hakkı, araba zart zurt adı altında bir sürü gider oluşturuyor. evet bunların stopajlarını da ödüyordur ama devede kulak yani. şirkette çalışmayan eşine, çocuğa maaş mesela, nereye gidiyor para? vergi ödememek için kasadan hortumluyor işte.


  • malheiros  (27.07.24 12:11:10) 
@malheiros,

eşine çocuğuna maaş yazarsa devlete para ödüyor zaten. stopajından damga vergisinde sgk'sından işsizlik maaşına kadar bir ton ödeme yapıyor. küçük şirketlerde en son para kaçırma yolu bile değildir heralde eşine çocuğuna maaş bağlamak. 100bin lira maaş ödemesi için cebinden 200bin lira para çıkar. git kendine kâr payı olarak dağıt bin kat daha ucuz.

yönetim kuruluna yazdırıp huzur hakkı ödemek de aynı hesap zaten. en fazla sgk'sını ödemeyi verirsin. yine vergini ödersin. onları gidip şirkete yazdıracğaına kendine al huzur hakkını daha iyi.

şahsi harcamaların gidere atılmasıyla ilgili vs. konular zaten dünya genelinde çözülebilir sorunlar değil. bunun için vergi sistemi değişmeli, ama bu konuya girmiyorum bile.

---

bahsedilen "holdingler" için ise bu bahsettiğin konuların hiçbirisi söz konusu bile değil. hiçbirisi hem de.
getir vergi ödemiyorsa, zarar ediyordur. gidip eşini dostunu yk'ya yazdırıp şahsi giderini gidere atıp zarar yazdırmıyor. demek ki operasyonu o şekilde yürüyor demektir. (belki getir zarar edip getirin alt markaları kâr ediyordur. bilemezsin)

yani bakış şekli tamamen falso.
  • tchuck  (27.07.24 12:17:49) 
Tchuck çok güzel açıklamış. Biz de o kadar çok mal var ki hemen balıklama atlıyor vergi vermiyorsa kaçırıyor diye.


  • Cezcez  (27.07.24 16:50:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.