[]

Yumurta / sperm donduran var mı?

Aşağıdaki şu başlığı görünce aklıma geldi. www.eksiduyuru.com

Bizde çocuk baskısı yok ama bir noktada istiyoruz gibi, ama henüz hayatımız oturmuş değil. Yani Türkiye'de olsak oturmuştu ama onu bozup İngiltereye geldik ve birkaç yıl durumu toparlayıp alışma veya dönme ile geçer.

34(e) 32(k) yaşlarındayız. Eşimin bazı arkadaşları 35'e doğru yumurtalarını dondurmuş(onlar evli değil), ileride çocuk yapmak isterse gençken saklanmış şeylerden yapılıyormuş sağlık açısından daha iyi sanırım. Bu nedir yaptıran var mı? Tüp bebek tarzı bişey mi oluyor bu?

Bayağı da masraflı bir şey gibi ama eksi bilmemkaç yüz derecede saklanıyor tabii.

edit: hani bunu yapınca ileri yaşların getirdiği genetik bozuklukları falan bypass mı etmiş oluyoruz?

 
Ben yumurtalarımı dondurdum. Sanırım 25 yaşındaydım dondurduğumda. O zaman bazı şartlar vardı sağlanması gereken, onlar sağlanmazsa “ben dondurmak istiyorum” dediğinizde dondurmuyorlardı. Belki değişmiştir şimdi, kaç sene geçti.
İşte yumurtalar dolapta saklı, ben de yıllık kirasını ödüyorum.

Evlenirsem bir gün direkt oradan alıp tüp bebek deneyebilirim, doğal yollardan deneyip hamile kalamazsam.

Genetik bozukluğu bypass etmek konusunu hatırlayamıyorum ama zaten kadınlar her yaşta sağlıklı ve yeterli sayıda yumurta üretemiyor. Rezerv gitgide azalıyor. Bunu bypass etmiş oluyorsunuz.
  • irene  (24.07.24 15:23:32) 
arkadaşım dondurdu hatta yakın zamanda konuştuk detayları. hatırladıklarımı yazayım. evli olanlar hem yumurta hem sperm veriyor, embriyo şeklinde saklanıyor. 5 yıla kadar süresi deniyor ama sonra uzatılabiliyor. yeterince yumurta alınamayabiliyor ilk seferde, o durumda birkaç ay gitmek gerekiyor. tek seferde hallolacağı senaryoda bir regl döngüsü sürüyor işlemler. önce hormon veriliyor 2 3 hafta, sonra anesteziyle yumurta alınıyor. tek seferde çok yumurta alınabilmişse yan etki olarak ödem yaşanıyormuş yumurta alınma işleminden 2 3 gün sonra. regl ödeminden çok daha yoğun ve rahatsız ediciymiş. kendi kendine geçiyormuş ama bazen hastanede yatılması gerekebiliyormuş bu durumda.

embriyolar 2li olarak tüpler içinde saklanıyor. çözdürme işleminde 2. embriyo da çözülüyor haliyle, bazen bozulma oluyor testle bakılıyor bozulma olmazsa geri konuyor dondurucuya.

embriyo yerleştirmede her zaman tutmayabiliyor tabii, her yerleştirme işleminde ekstra ücret veriliyor.
  • pide  (24.07.24 15:44:55) 
yumurta dondurma söyle oluyor. ilac tedavisine basliyorsunuz ve size bir ay boyunca birden fazla yumurta olgunlasacak kadar hormon veriyorlar. bir ay sonunda bu yumurtalar toplaniyor ve donduruluyor. bazi kadinlar bir ayda 10 yumurta olgunlastirirken bazisi 28-30 tane olgunlastirabiliyor. bunda doktorlarin etkisi olamiyor.

toplanan yumurtalar da iki sekilde dondurulabiliyor. döllendirilmeden ya da döllendirilerek.
aradaki fark su, döllendirilen yumurtalarin daha sonra rahimde tutunma sanslari cok dah a yüksek. yanlis hatirlamiyorsam, döllenmeden dondurulan yumurtalarin daha sonra döllendirilince rahme tutunma ihtimali her yumurta icin sadece %20 iken, döllendirilip dondurulmus yumurtada bu oran %50 civari.

yumurtayi döllendirmek de kendi icinde sorunlarla geliyor. eger seneler sonra esinizden ayrilirsaniz döllenmis yumurtayi kher ülke kullanmaniza izin vermiyor. mesela avusturya izin vermiyor ama ab icinde bunu egale etmenin yollari var. mesela avusturya'dan danimarka'ya yumurtalarin transferini isteyip, islemi danimarka'da gerceklestirebiliyorsunuz. türkiye icin böyle bir imkan oldugunu zannetmiyorum.

sizden 15 yumurta toplandiysa bu 15 tane cocugunuz olabilecegi anlamina gelmiyor yani. genelde 15-16 yumurta toplanan kadinlarin anca 1 ya da 2 tanesi olgunlasabiliyormus rahimde.
bir arkadasim bir ay boyunca ilac aldi. sadece 9 yumurta toplayabildiler. hepsini döllendirmeyi denediler.sadece ikisi döllenmis, o ikisi de ama rahme tutunamadi. yani elde var 0/9.


bu yöntem genetik taramayi kapsamadigi icin dogacak cocugun genetik bozuklugu olmayacagini size garanti etmez. sadece genc yasta yumurta ve sperm daha kaliteli oldugu icin o riski birazcik azaltir.
üstelik kadinin yasi da döllenmis yumurtadan basari alinip alinmayacagini etkiliyor. yani, yumurtayi dondurduk nasilsa oh 45 yasimi bekleyeyim, gibi düsünceler varsa o is yas, diyeyim.
  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (24.07.24 17:26:25 ~ 17:50:54) 
Şimdi işin şu tarafları da var:

Tamam dondurursun ve kafana göre bir zamanda çocuk sahibi olma yoluna girersin ama, bebek doğduğunda anne baba olarak kaç yaşında olacaksınız, ekonomik ve biyolojik olarak hâlâ yeterli imkanlara sahip olacak mısınız bunlar var. Ayrıca bebeğin İngiltere'deyken doğması ona ayrıca bir vatandaşlık kazandıracaktır diye tahmin ediyorum, bu avantajı bozmamak daha doğru olur gibi geliyor bana.

Bir de, ağır stres altında olmayacağımızın garantisi hiçbir zaman yok, olmaz da. Mutlaka çocuk istiyorsanız bence daha fazla durmayın, hemen niyetlenin çünkü ne zaman tutacak ne zaman doğacak, zaman içinde kim bilir neler olacak, dünya rahat durmuyor artık...

(Bunlar kesinlikle anne olmak istemeyen bir kadının fikirleri)
  • muhayyer divan  (24.07.24 17:41:47 ~ 17:42:11) 
evli olunca yumurta değil embriyo dondurma yapılıyor.
genelde 10-15 yumurtadan 2-4 sağlıklı embriyo elde edilebiliyor. bunların da tutma ihtimali ayrı bir konu.
genetik test için de ayrıca para isterler.
çocuk istiyor musunuz iyice değerlendirip eğer gerçekten istiyorsanız fazla geciktirmeden çocuk yapmanızı tavsiye ederim.
zira büyütmek gerçekten zor. embriyonun genetiği bir yana anne yaşı ile ilgili ilerledikçe artan başka konular da var diye biliyıorum, otizm gibi. ama emin değilim. bunu araştırabilirsiniz.
bir yaştan sonra çocuk iyice zor olabilir.
  • princess eugenie  (25.07.24 00:15:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.