[]

kiraya zam sorusu

Selam,

Geçen sene %300, ondan önceki sene de %100 kira zamı yapmıştık. Hoş şu an yine de piyasanın altında kaldı. Ancak görünen o ki ben bu ay zam bile almayacağım, maksat ekonomimiz şahlansın :)

Yasal oran olan %65 zamı uygulayıp kirayı öylece yatırsam uygunsuz mu olur ? Ev sahibi ile bu konuda muhatap olmak yıpratıcı olmaya başladı. :( İlla ki, sizin için uygunsa şu kadar yatıracağım mı demem gerekiyor? Bunun ardından piyasaya göre düşük kaldı bık bık bık gelecek bence. Nedir doğru olan? Bu arada 4.senem ve zam sonrası piyasadan düşüklük durumu 4 bin TL civarı olacak geçen ay aynı binada kiraya çıkana göre.

 
Aynı seviyelerde zam yapmış ev sahiplerimiz. Bence nezaketen söylemek gerekiyor.

Eğer düşük derse de eski kiracı olduğunuzdan girin, zamdan çıkın. Kiraları zamanında yatırıyorsanız zaten ikiletmez.

Her sene yeni kiracı gibi zam yapacaksa ne ala dünya.
  • kimlanbu  (24.07.24 01:28:00) 
- 4bin fark piyasaya göre düşük sayılmaz, bence normal olanı.

- Her sene yeni kiracı oranından kira ödemeyi kim çıkardı bilmiyorum, eski köye yeni adet icat ettiler (kızgın yüz)

- Tüfe oranıyla 4k civarı fark oluyorsa bence şartlarınızı söyleyip yasal orandan göndereceğinizi kabul ettirin (zor biliyorum, ben ettiremedim)

- Kimse uymayacaksa neden tüfe oranı üzerinden sözleşme yapılıyor, herkes sözünü tutsun (ulusa seslendim)

- Devlet artık kiraları kendi belirleyip, kendi toplasın ve ev sahiplerine yatırsın, hatta isterse üç beş gün de işletsin paraları (yetti gaari, belki bakanın kulağına gider diye yazayım dedim)

- Allah, aklı başında, vicdanlı ev sahipleriyle aklı başında, vicdanlı kiracıları birbirine denk düşürsün
  • epitaf  (24.07.24 04:08:24) 
Tüfe oranıyla göndereceğinizi, kabul etmezse geçen sene ve ondan önceki sene yapılan %100 ve %300'lük zamları %25'e çekmek için yasal yola başvuracağınızı söyleyebilirsiniz. İpler zaten gergin, kopsun gitsin. Sürekli alttan almak zorunda değilsiniz. Bu konudaki argümanımı detaylandırmak isterim.

- Usulen önce arayıp "%65 yapacağım, haber vermek istedim" demeniz iletişim açısından iyi olur. Belki daha ucuza bile kapatabilirsiniz. Bu dediğimi, %65 kabul edilmiyorsa ve daha aç gözlü davranılıyorsa yapmanızı tavsiye ederim

- Aşağıdaki bir arkadaş, ev sahibim olsa ve aramız bal börek bile olsa, ben böyle deyince benle ipleri kopartırmış. Bence sorun değil. Sonuçta yaptığım ekstra yüksek zamlarla o ilişkinin parasını ödemişim. İade aldığımda tabii ki somurtuk bir yüz görebilirim. İnsanlara anlaştığınızdan daha yüksek para verirseniz size tabii ki gülümseyecekler istemsizce.

- Sözleşme hukuku bu. Boru değil. Sözleşmedeki kurallara uymayacaksanız neden sözleşme yapıyorsunuz? Sözleşme, zam konusunda asıl belirleyici. Bu "sizin için uygun olursa" aramalarının yazılı sözleşme yapılmadığı sürece hiçbir bağlayıcılığı yok. Size önerdiğim yöntem ev sahiplerince de "tüfe altında ödedi, farkı hemen ödesin" şeklinde tahliye davalarında kullanılıyor.

- Kiranın piyasanın altında kalması, ev sahibinin sorunu. Sizin değil. Bir yatırım riski almış evini bir süreliğine kiraya vererek, elinde sözleşme şartlarını belirleme şansı varmış. Oraya Tüfe yazmış. Projeksiyonu tutmadı diye onun yatırımının riskini sizin almanız doğru olmaz. Çünkü kira gelirinden pay almıyorsunuz. Niye zarar size girsin? Madem gelir riski alanın, risk de geliri alanın olmalı.

Farkına varmalısınız ki şu zamana kadar bal böreklik, sizin yüksekten yüksekten kira yatırmanız ve hakkınızı almak istememeniz sebebiyle. Her ay masada fazladan ve bahşiş denemeyecek kadar büyük bir para bıraksanız bana, ben de sizinle iyi ilişki kurmaya çalışırım.
Ev sahibinizi iyi ilişkiler kurarken sınırlarından azad etmek çoğu kişinin yaptığı bir hata. Sınırlarını bilmediklerinde, maaşınızın tamamını bile isteyebiliyorlar.
  • nejdet c  (24.07.24 06:46:39 ~ 09:42:00) 
iletişim, iletişim, iletişim.

Ev sahibi olsam, kiracımla aram bal börek dahi olsa;
nejdet c' nin dediği gibi konuşsa ipleri kopartırım.

lisan-ı münasiple zam alamadığınızı, max bunu yapabileceğinizi güzelce anlatırsanız sorun yaşamazsınız muhtemelen.


nejdet c hocam; olay alttan almak falan değil ki. TElefon açıp meeni bi' şekilde iletişim kurarak orta yolda buluşmak. Kimse bizim cebimizden paramızı zorla almadığı gibi biz de kimsenin malına zorla çökmeye çalışmıyoruz.
Bu bir nevi bi' ticaret, usulüne uygun iki tarafın da mağdur olmadığı çözüm yolu bulmaya çalışmak lazım.
İlk yazdığınız cevap biraz agresifti, ona istinaden yazmıştım.
  • kumandanim  (24.07.24 09:09:36 ~ 11:57:42) 
aynı sizin gibiyim. kira zam olayı yaklaştıkça anksiyete doruk noktaya ulaşıyor.

ben ev sahibine mesaj attım. teftüf oranı şu kadar, kiramız xx kadar oluyor. küsüratlı bir şey çıktığı için yukarı düzleyip xx sizin için uygun mudur? şeklinde kibarca yazdım. o da kabul etti.
  • ruhlardan esinlenen karga  (24.07.24 09:13:55) 
Yeni olmayan kiracinin piyasanin bir miktar altinda kira oduyor olmasi zaten normal. Siz %65'i soyleyin, kabul eder zaten.


  • mbond  (24.07.24 09:51:32) 
Geçtiğimiz yıllarda zaten yasal oranın çok üstünde yapıp olması gerekeni yapmışsınız. Bu yıl zaten işler değişiyor, örneğin asgari ücretli yılın ortasında geçen sene ki gibi zam almadı ya da beyaz yakalının da aldığı zamlar geçen sene ki oranlar da değil.
Yukarıda yazan bir yoruma katılıyorum eski kiracının yeni piyasayla bir olması olayını kim çıkardıysa çok saçma bir olay. Siz 4 yıl önce girmişsiniz şu an piyasanın ne olduğu sizi ilgilendirmiyor. Ben olsam %65 zammı uygulayıp yasal oranda artışı hesabınıza yatırdım, bilginize. gibi bir mesaj atarım. Eğer arayıp ısrar ederse yukarıdaki argümanlar ile kendimi savunup konuyu kapatırım.

  • uzaydan kumanda  (24.07.24 10:39:49) 
tüfe'nin niye en üst sınırını baz alıyorsunuz ki arkadaşlar. en üst sınırı da kabul etmek zorunda değilsiniz. açın görüşün önce ne yapalım deyin o da siz ne düşünüyorsunuz diye sorar zaten. (5 sene dolmamış ama aynı seviyeye gelmiş hemen hemen, ayrıca eski ve güvenilir kiracısınız) %40 düşünüyorum deyip %45 yapın en fazla. kira zam sınırı %25 iken nasıl %300 yaptıysanız, tüfe'nin üst sınırı %65 diye illa bu orandan yapmak zorunda değilsiniz. bu ifade ev sahibi EN FAZLA bu oran kadar zam yapabilir anlamına gelir.


  • Improbable  (24.07.24 15:39:19) 
kumandanim'in dediğine katılmıyorum. kiracı değilim.

kanunlarla belirlenmiş bir sayı var ortada. ben ev sahibi arayacağım kendi iş yerimin bana zam yapmadığını söyleceğim de nolur daha fazla kiraya zam olmasın diyeceğim de... niye kiracı özelini ev sahibiyle paylaşmak zorunda? belki adamın zam almadığını anası babası bilmiyorken bu gayet özel bilgidir. niye bu adam sırf bir alışverişin tarafı olduğu için ekilip bükülmek zorunda? daha açık sorayım, kiracı neden ev sahibine yalvarmak zorunda? "aramız bal börek" ten kasıt "senede bir beni arayıp yalvarıyor, kendimi bana üstün hissettiriyor" ise direkt söyleyin bilelim. üstte dediğim gibi, kiracı değilim. iki kuruş için insanların onurlarının masaya yatırılmasına karşıyım. mesaj at, uygun mudur diye usulen sor gitsin. iyice suyu çıktı bu işin.
  • titanyum22  (24.07.24 16:51:27) 
@ titanyum22; Hocam ben 24 senelik profesyonel kiracıyım :)

Kimseye zam almadığınızı söylemek zorunda değilsiniz tabi ki;


Improbable' ın dediği gibi telefon açarsınız, kafanızdaki rakam ne diye sorarsınız, bişey söyler, söylemezse size sorar, siz aklınızdaki rakamı söyler ve bi' şekilde orta yol bulunursa oturmaya devam edersiniz. Kimsenin eğildiği, büküldüğü yok ki. Siz ev sahibi ile konuşmayı ne sanıyorsunuz vallahi anlamadım.

Ben 25 senelik profesyonel iş hayatımda da astımla da üstümle de gayet kibar ve olumlu, yapıcı konuşurum hep ki özel hayatımda da böyle bu. Olması gereken medeni şekil bu zaten. Ha karşıma hırtın teki çıkar onun da ağzının payını hakedecek şekilde güzelce veririm o ayrı ama örneğim 10 senedir kiracıyım son oturduğum evde, ev sahibime telefon açıp "atar gider " tonda " bu kadar zamn yapıyorum, işine gelirse " demem, diyemem zaten, bana yakışmaz.

anlatmak istediğim tamamen bu. yoksa kimse 3-5 milyonluk eviyle kimseye " köpek " çekemez.
  • kumandanim  (24.07.24 17:34:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.