[]

Tr'deki ekonomik kriz davranislarinizi ve sizi nasil degistirdi

sorum tr'de yasayan insanlara ve normal tl kazananlara asil.
yurt disina remote is yapip usd falan kazanlar veya yurt disinda yasayanlar cevaplayarken özel olarak belirtirse sevinirim.

sb

ben tr'de yasamiyorum ama etrafimdan gözlemledigim mesela disarida alkollü eglencelerin rutinden cikip özel günlere indirgenmesi gibi bir sey var.

bazi arkadaslarim ilk kez enflasyon yüzünden taksit yaptirmaya basladi cünkü neden olmadin?
annemin durumu cok sükür iyi ama diger emekli arkadaslarinda harcamalari kisma, restorana gitmek yerine evde yemeyi tercih etme egilimleri var. emekli maaslari zaten az ama cocuklarina da para vermek istedikleri icin emekli maaslari da az oldugu icin kisma durumu dogrudan kriz sebebiyle olustu.

bazi tanidiklarim krizi firsata cevirip krediyle ev araba, ki mercedes e serisi falan, hizli bir sekilde genc yasta zenginlestiler aslinda.

 
Bende sadece arabaya benzin alırken çok net ortaya çıkıyor eskiden çeyrek deponun bir tık altına düşünce gider full depo doldururdum şimdi uyarı verdiğinde yarım depo dolduruyorum, onun dışında zaten gece hayatı olmayan alkol sigara vs kullanmayan bir insanım kesecek pek bir şeyim yok ama yine de Macfit'e 20 bin lira vermek biraz zoruma gidiyor doğrusu :(


  • Bir ben var benden şurada  (20.07.24 13:31:43 ~ 13:35:29) 
İki yıldır tatile bir yere gitmiyoruz.


  • pispinti  (20.07.24 13:57:23) 
Kendimde dikkat ettigim en buyuk degisim,

Markete gidince mesela bisey alicam direk en ucuzunu yada marketin kendi uygun urununu aliyorum.

Eskiden en iyi markayi secip alirdim.kesinlikle dandik urunlere bakmazdim.

Artik kaliteye falan cok dikkat de etmiyorum.
  • Zetnikov  (20.07.24 14:42:08) 
Sadece kiyafette kaliteye bakiyorum yoksa bir ay sonra cop oluyor ondan kisamiyorum.

Eskiden en az on gun tatil yapardik simdi tatile gidemiyoruz gitsem max 3 gun.
  • Zetnikov  (20.07.24 14:44:08) 
gıda kalitesinden hala daha ödün vermemeye çalışıyorum. bu nedenle gıda harcamalarının gelirime oranı her gün artıyor.

36 yaşındayım, izmir'de yaşıyorum. hayatım boyunca her haftasonu dışarıda balıkçıya gidip deniz balığı yedim pandemiye kadar. ailede öyle büyüdüm yani. ancak şu an bu bir lüks oldu. ayda 1 yersek çok iyi.

babam 40 yıllık 8228 tane kriz atlatmış bir kobi. bu yıl işi tamamen kapatmayı düşünüyor. kur ve işçilik maliyetleri nedeniyle kar edemiyor artık. sözlükte de entry yazmıştım.

ben beyaz yakayım. pandemiden önce massimo dutti, yargıcı gibi markalardan sık sık alışveriş yapardım. terfi etmeme rağmen artık yapamıyorum.

her yaz bir kez güneye giderdik, artık gitmiyoruz.

evde annem de babamla tam gün çalıştığı ve yaşları ileri olduğu için haftanın 3 günü gündelikçi geliyordu yemek falan yapıyordu. 2 ye düşürdüler, 1e düşürmeyi düşünüyorlar.

buna benzer daha birçok şey sayabilirim.
  • la lykia  (20.07.24 16:51:19) 
Ben kalite düştüğü ve fiyatlar anormal yükseldiği için dışarıdan hiçbir yemek yemiyorum, evde pişiriyorum.
Getir götür vs uygulamaların hepsini sildim kuryeler de çok sıkıntılı tipler çıkıyor market alışverişi yapıyorum kendim.
Mağazalarda sahte ürün satılı çok olduğu için ( özellikle elektronik aksesuar vs) sadece online alışveriş yapıyorum.
Çok fazla insanla muhatap olmuyorum herkes çok gergin.
Kıyafet alacaksam az olsun kaliteli olsun diye uzun süre kullanacağım şeyler alıyorum.
Ben artık zaten her şey çok pahalı diye kaliteye daha çok önem veriyorum çünkü ucuz alıp dağılan bir şey alacağıma uzun süre kullanacağım şeylere az aralıklarla alıyorum.
  • titanic kemancısı  (20.07.24 17:06:21 ~ 17:07:10) 
Mümkün mertebe dışardan yemeği kestik, kıyafet vs ben zaten cok almazdim ancak hanımda zaruri ihtiyaç harici kesti. Eskiden 2 3 haftada bir genis aile toplanıp mangal yakardık, şimdi ayda yılda bir ortaklaşa para çıkarıp yapıyoruz. Birikim yapardık artık ucu ucuna denk gelirse iyi diyoruz. Bir de arabayı küçültücem satarsam.


  • mirty  (20.07.24 22:51:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.