[]

Hangisi mantıklı?

40.000TL lik bir şey alacağız diyelim, kredi kartına taksitle.
Elimizde 14.000TL kadar da döviz var.
Alışveriş yapacağımız kredi kartının genelde asgarisini ya da bir tık üstünü yatırıyoruz.
Bu durumda 40.000TL lik alışverişin tamamını taksitlendirip, ekstre zamanı da elimizde dövizi bozdurup, üstüne para ekleyerek ekstreyi mümkün olduğunca fazla yatırmak mı daha mantıklı?
Yoksa dövizi bozdurup, ödemenin bir kısmını bununla yapıp, geri kalan 26.000TL'yi taksitlendirmek mi daha mantıklı?
Verilen sayılara çok takılmadan finansal açıdan hangisi daha akıllıca olur?
Dediğim gibi kişinin ekstre dönemi ancak asgari kadar ya da bir tık üstü yatırabilme gücünde olduğu da önemli bir detay.

 
Taksit yaptırmak daha mantıklı. Elbette ne kadar vade farkı ödeyeceğinizi de bilmek gerek.

Sayılara çok dikkat etmedim ama bugünlerde genel olarak kredi kartı borcunun tamamını ödemek daha mantıklı. Çünkü kredi kartı faizleri yükseldi.
Elbette burası Türkiye, dolar bir anda yükselebilir ve bu karar hatalı olabilir.

Bahsettiğiniz para çok yüksek bir meblağ olmadığı için hatalı bir karar vermekten korkmayın. Yapacağınız hata olsa olsa iki McDonalds menüsü değerinde olacaktır.

40 binlik üründen bağımsız olarak asgari değil ödeyebildiğiniz kadarını ödemenizi öneririm.
  • michael_knight  (19.07.24 10:34:40) 
Sıkıntı da aslında biraz orda. Kredi kartı ekstresinin tamamı ödenemiyor geçmişten gelen de borçlar olduğu için. Aylık ortalama 40bin de ekstre geliyor diyebiliriz. Bu alışverişi tamamen taksitli yapınca ekstre en az 46-47bin olacak. E zaten 40bini ödeyemeyen insan 46bini de ödeyemeyip yine asgari yatıracak, kısır döngü olacak.
Ha bu alışverişi hiç yapmasa yine asgari yatırıyor orası ayrı...
Ama dövizi bozdurup, 26bin kadarını taksit yaptırsa en azından ekstre de 47 yerine 43 gelecek (sallıyorum sayıları yine).
Ha bu sefer de elindeki dövizden olacak.
Bilemedik.
  • pianeta  (19.07.24 11:25:02) 
taksit +1


  • baldan kaymak  (19.07.24 12:58:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.