[]

Bir yüz(eme)me dramı

Herkese merhaba. 32 yaşında bir arkadaşınızım. Yüzme bilmiyorum, daha önce 1 ay bile sürmeyen bir grup dersi deneyimim olmuştu. Ama yarım bırakmıştım, birebir ilgilenilmediği için tedirgin olup. Bu yıl özel ders almaya başladım. Öncelikle boyum 1.74, girdiğim havuz 1.50. İlk ders gayet güzeldi, bu yaşıma kadar hiçbir yere tutunmadan ayağımı yerden kesemeyen ben (makarna ile dahil), ilk ders önce makarnayla köpekleme yüzmeye çalıştım. Hoca makarnayı bırak dediğinde makarnasız da gitmeye çabaladım, yarım yamalak da olsa ilerledim en azından bırakmaya cesaret edebildim. Ama dersler ilerledikçe ben geri gitmeye başladım sanki. 7. dersimi aldım ve olur olmaz panik oluyorum. Gayet güzel ilerliyorum mesela suda, ilerlemekten kastım köpekleme yüzüyorum aslında. Sonra birden panik olup ya ayağımı yere basmaya çalışıyorum ya da duvardan tutunmaya çalışıyorum. Artık yüzme bilmemek değil psikolojik bir boyutu olduğunu düşünmeye başladım. Terapiye de başladım aynı zamanda ama benzer durumu yaşayan, aşabilen, özellikle İstanbul Anadolu yakasında bir hoca deneyimleyen var mıdır? Her yoruma öneriye açığım, artık sinirlerim bozulmaya başladı. İlerlerken birden durduğum için kendime de kızıyorum ve kursa gitmekten soğudum artık, ayaklarım geri geri gidiyor.
Ek bilgi: Kafamı suya sokmakla ilgili sorunum yok, nefes çalışması vs için 10 kez üst üste suya sokabiliyorum kafamı.



 
Ben de çok iyi yüzme bilmiyorum ama sana tavsiyem sudan korkma. Kendini serbest bırak, batmadiğını göreceksin. Benim en sevdiğim şey havuzda, denizde sırtüstü yatıp öyle durmak. Çok dinlendirici oluyor. Belki bu dediğimi korkunu atmak için deneyebilirsin. Sırtüstü yat, kalçanı yukarı it, kollarını iki yana aç, öyle bekle.

Ben Bir keresinde uyuyakalıyordum neredeyse :)

Paniklersen hiç öğrenemezsin yüzmeyi.

Hatta sana çocukken yüzme dersi travmamdan bahsedeyim. Çocukken yüzme kursuna gidiyordum, havuz 4.5 metre. Hocamız teker teker bizi tutup havuza atıyor. Sonra havuzun kenarına oturuyor, ayağı havuzun içinde. Boğulmak üzere olduğunu düşündüklerini ayağıyla kenara itiyordu ve çok sogukkanlıydı :))

Babam da havuzun kenarında bekliyordu. Bütün veliler tribünde, babam havuzun başında. Boğulursam atlayacak. Babam çok iyi yüzerdi :)
  • rock n roll  (18.07.24 15:44:24) 
Siz profesyonellerden ders alıyorsunuz ve büyük ihtimalle konu hakkında araştırıyorsunuzdur da. O yüzden belki ukalalık olacak ama yüzme dersinin asıl kısmı ilerlemek değil suyun üzerinde kalmaktır zannediyordum.
Küçük yaşta yüzme öğrendiğim için durumu anlayamıyor olabilirim ama bence öncelik suyun üzerinde hafif bacak ve kol hareketleriyle durmak olmalı. Suyun üzerinde durabildiğinizi görünce tedirginliğiniz geçecek. O noktaya ulaştıktan sonra suda hareket etmek, ilerlemek işin kolay kısmı.

  • michael_knight  (18.07.24 15:57:45) 
Aynen ben de bu sekilde TSYD'de basladim yillar once, ilk kur gecti sorunsuz, ikinci de fena degildi ama hoca tekrar etmemi istedi, 2 kez 2. kuru yapip 3'e gectim, ve 3. kuru defalarca kez yaptim. Bildigin geri gittim. 3. kurdakilere ayak uyduramayacak noktaya geldim. Neyse ben oyle biraktim. Ancak farkettigim durum su oldu, hoca cidden cok farkediyor. Kimisi hatani iyi gorup cok iyi yonlendirirken kimisi ezbere ayni seyleri soyleyip duruyor. Boyle begendiginiz bir hoca varsa 1-2 ozel ders de alinabilir.


  • mbond  (18.07.24 15:58:15) 
şahsi görüşümdür tabi.
bence panikleyince bir şekilde tutunmakta destek almakta sorun olmamalı. bu şekilde yavaş yavaş panikleme frekansı uzayacaktır. biraz zaman harcanır ama bu şekilde de olur bence.
hoca tavsiye edemem ama bir şekilde suda eğlenmeye çalışmanız da işe yarayabilir.
araba kullanırken de ilk zamanlar bir çok şey çok düşünülerek yapılıyor sonra her şey otomatikleşiyor. biraz zaman tanıyın kendinize.
  • kisa  (18.07.24 16:05:22) 
Çok katılıyorum. Suda durmayı öğretiyor belki ama bana şu güveni kazandıramadı bence. Dengem bozulsa da toparlarım, batmam. Sırtüstü biraz yatabiliyorum, ama yattığım andan itibaren düşündüğüm tek şey şu, nasıl kalkacağım, kendimi nasıl toparlayacağım.

Hocanın beni anlamadığını düşünüyorum. Bana sanki söylediklerini anlamıyormuşum gibi davranıyor. Ama ben onun söylediği hareketleri, yapmam gerekenleri anlıyorum. Yapacak cesareti kendimde bulamıyorum sadece. Neden durdun ne güzel gidiyordun diyor, anlamıyorum ki neden durduğumu ben, durma tutunma ihtiyacı hissettim ve durdum.

5 dersim kaldı, muhtemelen bu dersler bittikten sonra tekrar ders almak isteyeceğim ama bu kez gerçekten eğitim konusunda uzman bir hocadan. Yüzme bilmekle, yüzmeyi öğretmek aynı şey değil maalesef.

Bırakmak da istemiyorum, yıllardır erteledim eşim çok fazla ısrar etti başladım. Şimdi başladım ve yapamadım düşüncesi, bundan sonra başka bir işe başladığımda da beni olumsuz etkileyecek gibi geliyor. Gerçekten çok istiyorum yüzmeyi, korku ya da panik her neyse bunu yenmek istiyorum.
  • hrvl  (18.07.24 16:06:45) 
@kisa bende şöyle bir şey oldu son derste. Mesela havuzun yarısına gittim orda tutunma ihtiyacı hissettim. Sonra tekrar ilerlemeye çalıştım daha az gittim, tekrar denedim daha da az. O dersi o şekilde tamamladım diyebilirim. En son suya yatmamla kalkmam bir oldu hiç ilerleyemedim.


  • hrvl  (18.07.24 16:08:21) 
bir şekilde paniklemişsiniz işte. tamamlanması çok iyi olmuş bence. aklıma bir de şu geldi, belki nefes alış sıklığı artıyordur yorulunca ve o şekilde yüzmeye çalışında panik oluyorsunuzdur? bir sefer de kenardan yüzmeyi deneyin, o durma ihtiyacı gelince durun, hatta isterseniz çıkın iyice nefesiniz düzelsin, bir daha devam edin. bakalım o şekilde yine bu bırakma zamanlarının arası kısalacak mı yoksa uzun mu kalacak?


  • kisa  (18.07.24 16:11:19) 
ben de yüzemem ya, üstelik yıllarca deniz kenarında yaşadım. hergün kurbağa gibi batar çıkardım. stilim hep aynıydı tükürüyüm. öğretici olmayınca bi gıdım ilerleyemiyon bu her şeyde böyle. yani bende böyle.


  • geveze yazar  (18.07.24 16:21:55) 
Hocanın yaptığı aslında doğru sana nizami tekniği oturtmaya çalışıyor çok daha iyi hoca da aynısını yapacak ama senin korkun ağır basıyor

Hoca olmadan havuzu kullanabileceğin saatler yok mu ?

Kendi kendine biraz üstüne gitmen lazım, yüzmenin ilk adımı kendini bir duba olarak hayal etmek, ters dönsen de batsan da hareketsiz dursan da suyun seni yüzdüreceğini düzelteceğini, suyun tepkisini fiziğini kendin deneyimle

Artık bir dubaya döndüğün an olduğun yerde kalmaktan sıkılıyorsun, madem su beni kaldırıyor ben ileri geri de istediğim gibi içinde hareket edeyim isteği geliyor

Yüzerken korku gelirse biyere tutun ya da tutunmadan sağa sola bak duba olmaya dön, zamanla bu duruşlarının gereksiz olduğunu anlayıp suda hareketlerle barışırsın

Sonra da hocanın nizami tekniklerini uygulamaya başlarsın
  • grimavi  (18.07.24 16:33:27) 
havuzda yüzmeyi öğrenmek, özellikle de belirli bir yaştan sonra, çakıllı bir yolda bisiklete binmeyi öğrenmek gibi olur. sizin denizde öğrenmeniz gerekli ve merak etmeyin obez falan değilseniz boğulmazsınız, sadece ciğerlerinizde tuttuğunuz hava bile can simidi gibi kafanızın su üzerinde kalmasını sağlar.


  • malheiros  (18.07.24 17:05:12 ~ 17:05:47) 
Ilk yorumdaki gibi ilk backend hallolmali bence de. Yazilim da da oyle, backend olmadan frontend olmaz.


  • lapaz  (18.07.24 17:15:57) 
güvendiğin tanıdık biriyle denizde yüzün. Deniz(tuzlu su) havuzdan daha fazla kaldırma kuvvetine sahip. Ayaklarının basacağı yerde başla, gerektiğinde yere basma sırt üstü yat. Sırt üstü bişey olmaz zaten ben çok uzaklaştığımda dönerken öyle dinleniyorum mesela. Ona güvenebildiğin zaman ayağının basmadığı yere de gidersin, gerekirse sırt üstü ayaklarını kollarını hareket ettirerek bile geri dönersin. Hani en kötü durumda "suya yatabiliyorum lan" dediğin anda korkun gider bence.


  • nhk ni youkosu  (18.07.24 23:53:25 ~ 23:54:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.