[]

Sizce insanlar tek eşli mi?

Sadakat bir ödev midir? Ahlaki olduğu için mi tek eşlilikten yanayız?

Atış serbest!

Teşekkürler.

 
Hayir degiliz. Òyleyiz diyen salliyordur.

insanlar sirf yalniz ölmemek için evleniyor yoksa bir ömür tek partner ile geçmez.
  • Yourcousinmarvinberry  (17.07.24 22:07:46) 
Bence bunun kesin bir cevabı yok. Tek eşli olmaya müsait olan da var olmayan da. Çoğunluk değil bence ama modern dünyada tek eşli olmayı gerektiren kanunlar, ahlaki olarak yaratacağı imaj gibi sonradan insanlığın öğrendiği sebeplerle tek eşli olmaya çabalayan çok insan var.

Sadakat ise bir borç. İki kişi bir söz veriyorsunuz tek eşli olacağız diyorsunuz birbirinize ama sonra bir tanesi sözleşmeye aykırı davranıyor ve bunu da söylemiyor.
Yani dürüst değil ama olsa, belki diğer tarafta bunu bilse o da bu çabaya devam etmek için uğraşmayacak. İşte herkesin mabadı rahatını bozmayı yemiyor ve hayatı boyunca birini sömürüyor hem de bir zamanlar sevdiği birini. Bu bir problem kişilik problemi.
  • Kediyi üzdün  (17.07.24 22:13:28) 
Evrimsel açıdan bakınca tek eşlilik insan doğasına uygun değil (hem kadın hem erkek için); temel gudumuz en iyi geni bulup, onunla çocuk yapıp bir sonraki nesle aktarım yapmak. E bu noktada ne kadar çok kişi, o kadar çok şans anlamına geliyor. Kadınlarin yumurtlama döneminin dışarıdan anlasilmamamasi bile bu mekanizmaya hizmet ediyor.

Dolayısıyla biyolojik olarak tek eşli değiliz ama modern dünya şartlarında, prefrontal lobun da gelismesiyle üst benlik, ahlak, toplumsal kabul gibi kavramlar da gelişti. Bu noktada iç gudulerimizi ikinci plana atmayı (basarabildigimiz kadar) öğrendik. Sonuçta çıplak da gezmiyoruz artık.
  • fraise  (17.07.24 22:13:57 ~ 22:17:06) 
Bu bir spektrum, evlilik kurumundan sosyal inşalardan bağımsız, gerçekten içinden gelerek tek eşlisi de olacak çok eşlisi de


  • grimavi  (17.07.24 22:15:39) 
Ben tek eşliyim ve sadakatin değil belki ama dürüstlüğün bir ödev oldugunu düşünüyorum. İnsan doğası argümanı sıkıntı: naturalistic fallacy. Etik (ahlak felsefesi) bilmeyenler insan doğası argümanına dayanıyor ama bildiğin hayvanları kendi ahlaki tutumlarına rol model alma sorunu. Ahlak rasyonel varlıklar için vardır ve rasyonalite binlerce yıldır insanı hayvandan ayıran bir nitelik olarak ortaya konur.


  • prole  (17.07.24 22:16:49 ~ 22:26:04) 
Normalde değiliz ama günümüz şartlarında bazı duyguları bastırmak gerekiyor bununun için de evrimle birlikte ego süper ego id gibi içgüdüler gelişmiş boşuna gelişmemiş bunlar bir amaç var gördüğün herkese çökmeye yeltenme diye var, mağara devrini geçtik.


  • Bir ben var benden şurada  (17.07.24 22:22:25) 
Bir kuğu ya da penguen kadar olamadık mı?

Et yiyen sinekler tek eşli örneğin. Kısırlaştırılmış erkek sinekleri diğer sineklerin arasına attığınızda sinekler bir başka sinekle birlikte olmuyor. Nüfusları bir iki nesilde sıfırlanıyor.

Bunları niye örnek veriyorum, biyolojik ya da evrimsel, hayvani içgüdü olarak düşünürsen, bunlar bizden daha hayvani, survival of the fittest hani?

Tek eşlilik doğamızda yok diyenler kendi yüzeyselliğini tümevarıyor.
  • gabe h coud  (17.07.24 22:25:56) 
İnsan evrimini sinekle bir tutacak kadar yüzeysel değiliz çok şükür.


  • Bir ben var benden şurada  (17.07.24 22:27:33) 
Tek eşli olduğumuza inanmıyorum.
Kendimizi öyle zannediyoruz.

Sadakat önemlidir ama ya, karşılıklı haberli olunmalı baştan öyle anlaşılmalı ya da ilişkiye hiç başlanmamalı.
Aldatma dünyadaki en aşağılık durumlardan biri.
  • mutekebbir  (17.07.24 22:28:20) 
Ben insanların tek eşliliğe yatkın olduklarını ama karakter desteği olmayınca sadakatsizliği de normal gördüklerini düşünüyorum.

Şahsım adına tek eşliyim. Bekarken hep aklıma takılırdı acaba sadakatli olabilir miyim vs diye. Ama evlendikten sonra karşı cinse ilgim sıfırlandı. Sadece kocama karşı çekim hissediyorum. Çok ilginç ama bunun da insan/kadın doğası olduğunu düşünüyorum.
  • kaptan maydanoz  (17.07.24 22:37:41) 
Bence değiller. penis bile vakum etkisi yaratacak şekilde evrimleşmiş. yani biri gidip döllüyor sonra sen birlikte oldun diyelim, içerideki spermi dışarı atıp kendinininkini bırakabiliyorsun. tabi çok zaman geçmemesi gerek diye düşünüyorum :D yani orada bile mücadele hakim.

fakat aile kurumu, toplum kuralları, din falan derken düzensilikten düzene doğru kavramlar kurgulamışız. akıl mantık veya inanç yolundan gittikçe tek eşlilik yaygınlaşmış.

ben şahsen tek eşliyim. nerede cokluk orada b*kluk olduğunu düşünüyorum. daldan dala atlayınca dalların artık sıradanlaştığını ve zevkin düşeceğini, sonra işte insanın başka fantezilere kayacağını düşünüyorum.

o yüzden tek eslilik bende ve çoğu insanda kafa rahatlığı sağlıyor. ama akıl ve mantığımız çok gelişmeseydi bence çok eşli olurduk. yine belli koloniler halinde takılırdık ama yine de birden fazla partner seçme durumu olurdu. özellikle de sürünün en güçlüsü en savaşçısı için millet sıraya girerdi.

ki biraz geçmişe gitsek bu olay çok uzak da değildir yani.
  • ananiyimioguz  (17.07.24 22:40:58 ~ 22:41:38) 
insanlığın güzelliği burada; tek eşlisi var, çok eşlisi var, hiç eşlisi var <3 çocuk isteyeni var, çocuk büyütmek için doğanı var, asla istemeyeni var, olsa da olur olmasa da olurcusu var. sevebileni var, travmalarından dolayı sevmek isteyip kaçanı var, kendine göre seveni, başkasına göre sevmeyeni var, hiç sevemeyeni var.

ahlak ve sadakat sorularının cevaplarını bilmiyorum. benim için önemli olan, karşıya kendini anlatabilmek ve ilişki içerisinde olduğun kişinin rızası dahilinde hareket etmek.
  • mizore  (17.07.24 22:46:24) 
tek esli degiliz tabiiki.
ahlak, toplum baskisi, modern toplum kurallari, coluk cocuk isleri, hastalik kapip geberme riski, vs..

  • cooperr  (17.07.24 23:03:05) 
Tek eşli. Cybh korunmak için de tek eşli olmak gerek. Çok eşli olmak psikolojik açıdan yorucu


  • pembediken  (17.07.24 23:05:41) 
Hayvandan farkı olmalı bence insanın. Seks amaçlı partner olarak bir araya geliniyorsa çok eşlilik normal olabilir, tercih meselesi ama evlilik ya da sevgililik durumlarında sadakat olmayınca en yakınıma bile güvenemeyeceksem neden yaşıyorum hissiyatı çöküyor bünyeye ya. Sadakat karakterdir bence.


  • huzurlarinizda huzursuzluk  (17.07.24 23:06:45) 
gercekten tek esli insanlar oldugu icin bi onermeyi reddedemeyecegim ama insanlar durust mudur gibi bi soru. normalde icgudusel olduguna inanmadigim ama yapildiginda uyumlu ve huzurlu hissettiren bir sey


  • ala09  (17.07.24 23:08:00) 
Tek eşli derken hayat boyu bir kişiyle birlikte olmak mı yoksa ilişkide olduğu süre içinde bir kişiyle birlikte olmak mı? İlki ise büyük oranda tek eşli sayılmıyoruz. Ayırdı zor.


  • beetlejuice  (18.07.24 01:54:51) 
Tek eşliyim.


  • numlock  (18.07.24 09:03:40) 
toplumun dayatmalarindan biri olarak görüyorum. cocuk yetistirmek icin odagin dagilmamasi lazim, bu acidan faydali görünmüs olabilir belki.
acik iliskiler de giderek artiyor aslinda bir yandan.

herkes farkli farkli ve farkli dönemlerimiz olabiliyor.
  • robert bosch  (18.07.24 09:22:57) 
Evrimmiş, insan doğasıymış falan filan bu işleri geçin. insan tek eşlidir.Çokeşliliği savunan insan zevklerinin esiri olmuş bir insandır. Ben evli değilim evlensemde başka kadınlara falan bakmam bile, başkasına da çekim hissetmem.
5-10 yıl önce bir olay okumuştum internette. 1979 sovyet-afgan savaşında bir rus pilot kayboluyor. karısı, ailesi herkes öldü biliyor pilotu, 31 yıl sonra pilotun hayatta olduğu ve ölmediği anlaşılıyor. Rus pilotun karısı hiç evlenmemiş ve kimseyle sevgili olmamış. Böyle insanlara hayranlık besliyorum ve çok saygı duyuyorum.

  • komando kani var bende  (18.07.24 12:24:00) 
sadakate ödev ve zorunluluk olarak bakarsanız bir noktada herkes pes eder. içten gelecek. içten gelmesi için de dinamikler biraz şans biraz çaba ile oluyor. yani mesela bir merak anlık çekim için falan aldattınız diyelim partnerinizin üzülmesini göze alabiliyor musunuz? ona kıyabilecek misiniz? yok zaten partnerinize bir çekim sevgi muhabbet hissetmiyorsanız zaten siz bitmişsiniz demektir ayrılın gitsin.


  • iwillsee  (18.07.24 13:02:02 ~ 13:03:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.