[]

İşten Ayrılırken yıllık kullanmak mı izin parasını almak mı?

Hangisi daha avantajlı?

Çok enayice bir soru olabilir, sanırım bi yerde bi noktayı kaçırıyorum.

İşten çıkartılacağımı öğrendim. 10 günlük yıllık iznim var içeride. Şimdi diyelim ben ay sonu işten çıkıp bu izin hakkımın parasını alabilirim.
Ama eğer izne çıkmak istersem, ay sonu maaşımı çekip bir de 2 hafta “izin” yapabilirim. Bu iki hafta hala o kurumda çalışıyor görüneceğim için 2 haftalık maaşım izin sonrası hesabıma yatmayacak mı? E hem izin yaptım, hem parasını aldım. (Sigortam/primlerim iki hafta daha ödendi mesela, bu ekstra bi avantaj değil mi?)

İlk seçenekte izin yapamadım, direkt para aldım. Bunun artısı ne tam olarak?

 
İşten çıkmanıza 30 gün var diyelim.

İzin kullanmazsanız 30 gün çalışarak 40 günlük para alacaksınız (30 günlük maaş + 10 günlük izin parası)
İzin kullanırsanız 20 gün çalışarak 30 günlük para alacaksınız (30 günlük maaş)

Soru biraz fazla basit geldi bana, belki de anlayamadığım bir kısmı vardır, siz emin olamadığınız için şüpheye düştüm. Sigorta primi açısından hiç düşünmedim konuyu.

Ek: 10 günlük yıllık izni para olarak ödedikleri zaman 1/3 maaş olarak ödüyorlar. İzin olarak kullanırsanız 9 iş günü ofise gitmemiş oluyorsunuz sanırım. (Başka şirketler bu konuda farklı davranıyor olabilir, önemli bir fark yok ama bunu da yazayım dedim)
Ek 2: "İş arama izni" hakkınız da var. Günde iki saatti galiba. Onu da birleştirip kullanabiliyor olmanız lazım, ona da bir bakın.
Ek 3: İşe iade davası açma hakkınız olabilir. Böyle bir hakkınız varsa ve kullanmak isterseniz diye bir avukatla görüşün isterseniz. Bu hakkınızı kullanmasanız bile bu hakkı kullanmamanız için size bir para vermeye karar verebilir şirket, ayık olun. Anlamadığınız hiçbir şeye imza atmayın, mümkünse hiçbir şeye imza atmayın.
Ek 4: İşten çıkarılırken dikkat edin "işsizlik parası" hakkı almaya hak kazanacak şekilde işten çıkmanıza bir engel olmadığına emin olun.
Ek 5: Sizi işten çıkardıklarını yazılı olarak bir yerde görün ki kendi kendinize işe gitmemezlik yapmış olmayın, haklarınızı kaybetmeyin.
Ek 6: Avukat değilim, konunun uzmanı değilim. Tüm söylediklerim hatalarla dolu olabilir.
  • michael_knight  (17.07.24 16:59:40 ~ 17:12:43) 
"İşten çıkartılacağımı öğrendim" biraz şaşırtıcı bir cümle. Genelde işveren bunu size beyan ettiği zaman altyapısını hazırlar ve sizi hemen çıkartmak ister. Şu aşamada bugün bir hastaneye gidip 30 gün rapor alsanız ne olacak? Pek anlamadım ben sizin işi :)

Onun dışında Michael Knight +1 işe iade davası konusunda ilave bilgi isterseniz mesaj atabilirsiniz. Bol şans.
  • pispinti  (17.07.24 17:18:11) 
@Mike isten cikmiyor cikariliyor. 31 agustos tarihinde (mesela) sirketle ilisigi kesilecek gibi dusunmek lazim.

senin ikinci satirda yazdigin senaryolar elemanin sirketteki son gununun ne olacagini belirleyebildigi bir durum uzerinden yazilmis.
  • hot potato  (17.07.24 17:19:08) 
Biraz anam babam usulü bir patron şirketindeyim. Dolayısıyla her şey olması gereken kurumsallıkta ilerlemiyor. Neden nasıl ayrılıyorum, şirketin toksikliği falan ayrı konu.

İzin ve ayrılma süresi olayında da şöyle bir anlaşma oldu; sizin örnekten gidersek eğer, 30 gün çalışmak zorundayım (veya bu bekleniyor, bu şekilde mutabık kaldık diyelim) çünkü görevi birine devredeceğim, öğretecek süre lazım vs. Ve benim de işime geldi, 30 gün kalırsam bi maaş daha alırım diye. Ancak hali hazırda 10 gün daha yıllık iznim var. Bunu kendi lehime kullanmak istiyorum ama en ideali hangisi olur?
Soru aslında bu.

*beni bekleyen başka bir iş yok, dolayısıyla yıllık izni paraya çevir direkt yeni işe geç gibi bir seçenek de yok.
  • rewlack  (17.07.24 19:44:12) 
@rewlack kaç yıldır çalıştığınıza göre bir ihbar süreniz var. İsteselerdi de "sen yarından sonra işe gelme" diyemezlerdi. Yani diyebilirlerdi ama size ihbar süreniz kadar (mesela 4 hafta için 1 maaş) para ödemeleri gerekirdi. "Al şu parayı, bir daha seni gözüm görmesin parası"

Eğer şirket bana "30 gün devam et, işleri devret" deseydi ona "o zaman 30 gün sonra tüm ihbar süremin parasını verin, o şekilde ayrılayım" diye cevap verirdim.

Normalde "seni isten kovuyorum" diyen bir patron için işleri devretmek konusunda çok gönüllü olmazdım.
Şirketin ne kadar anam babam usulü olduğunun hiçbir önemi yok. Kanunları gayet iyi bilirler.

Hem kovuluyorsunuz hem de işlerin aksamaması için yardımcı oluyorsunuz. O kısım tam aklıma yatmıyor. Elbette sizin tercihiniz. Yine de bir avukatla konuşup haklarınızı öğrenmeniz büyük ihtimalle bu işten kazançlı çıkmanızı sağlar.

Tabi bu işte sadece 3-4 aydır çalışıyorsanız bu söylediklerimin çoğu geçerli değil. Yıllık izniniz olduğuna göre en azından 1 yılınızın dolduğunu düşünüyorum.
Mesela 3 yıldır çalışıyorsanız patron sizi ya 6 hafta daha çalıştırmak zorunda ya da 6 haftalık paranızı verip sizi yollamak zorunda.

Yıllık izin sorunuza gelirsek; sizin için para daha önemliyse izinleri kullanmayın, para olarak alın.
  • michael_knight  (17.07.24 21:14:20) 
İzinleri kullanmak daha avantajlı tabi ki.
Zaman sıkıntınız yoksa 10 günlük izni kullanıp öyle çıkın. Ama başka bir işe gireceksiniz veya 10 gün kafam rahat olsun, beni aramasınlar diyorsanız parasını alın.

  • nickini vermek istemeyen uye  (18.07.24 14:25:54) 
bir sey farketmez 10 gunluk sigorta harici ayni kapiya cikar


  • bay b  (18.07.24 14:52:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.