[]

Uzun araba yolculuğu için yapılması ve dikkat edilmesi gereken şeyler

Uzun araba yolculuğu için yapılması ve dikkat edilmesi gereken şeyler neler? Öncesinde, esnasında, sonrasında, kendin için, araba için, yol için, bulundurulması gerekenler, püf noktalar, life hack'ler vs.

Bu başlık altında toplayalım.

Not: Farklı yollara ve yerlere mahsus bilgiler de verebilirsiniz.

 
Uzun yoldan önce bagaja muhakkak 5-10 litre su atarım. Ne işe yarar bilmiyorum ama o suyun orda olmasını bilmek bile iyi geliyor.


  • numlock  (16.07.24 23:48:36) 
stepne lastik havasına bak, araçta kriko ve bijon anahtarı mutlaka olsun. hatta bir de ufak elektrikli pompa çok işe yarar. bazen lastik tam inmez pompayla hava basarak 50-100km gidebilirsin.

bunların dışında klasik aracın yağı, suyu, silecek suyu, lastik havaları, klima kontrolu koku yapıyorsa yolculuk eziyet olur.
  • orpheus  (17.07.24 00:50:56 ~ 00:51:53) 
Uzun yol yapacaksak yanımıza yemek alırım. Yolda yemek yemek zehirlenme, bulantı, cırcır gibi sorunlar yaratabilir. 1-2 saatlik yol için bunu takmam ama uzun yolda dışarıda yememeye gayret ederim.

Bir dondurucu içinde su, ayran alırım.
Patates haşlar tuzlarım.
Börek yaparım.
Hafif şeyler yani.

Bizim arabada bir çanta var, içinde envai çeşit şey. her daim poposil de bulur çünkü dışarıda tuvalete girmek gerekebiliyor.

Bir de ne kadar uzun yol olduğuna bağlı tabii. İstanbul'dan binip Adana'ya kadar basacak mısın, yoksa ta Fransa'ya mı gideceksin? Dün bir kamp malzemeleri videosu izliyordum.
Yorumlara bir tır şoförü yazmıştı mesela, bu videolar çok işime yarıyor, günlerin yolda geçiyor falan diye. O durumda tamamen değişir yani cevaplar.
  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (17.07.24 01:51:49) 
cakmak cikisindan calisan lastik pompasi bulunduruyorum, lastik patlarsa gecici olarak sisirip lastikciye kadar gotursun beni diye. Cekiciye muhtac kalmak veya stepneyle ugrasmaktansa daha iyi geliyor.

Mutlaka icme suyu, muzik baglantisi ve onceden planlanan mola yerleri ve erken saatte yolu koyulmak. (kafa rahat oluyor)
  • The_Lollok  (17.07.24 05:54:17) 
Uyku alınmış, dinlenmiş şekilde yola çıkılmalı ve molalar verilerek gidilmeli.


  • dolantindr  (17.07.24 08:16:50) 
Kesinlikle arabaya binmeden once wc ye gitmek


  • Zetnikov  (17.07.24 08:31:06) 
Tuvalet kagidi al yanina, benzincide olmama ihtimali yuksek.


  • hot potato  (17.07.24 08:35:21) 
Yanıma mutlaka aldıklarım; Islak mendil, kağıt havlu, içecek ve kuruyemiş, içinde buz aküsü olan termo çanta. Lastik tamir spreyi, lastik hava kompresörü (çakmaktan çalışan ya da akülü), araç içi telefon şarjı.

Yola çıkmadan depoyu doldururum, lastik hava basınçlarını kontrol ederim, yağı ve radyatör suyunu kontrol ederim, silecek suyunu tamamlarım. Yolda 200-300km sonra motor yağını tekrar kontrol ederim (radyatör suyunu da kontrol edeceğim diye, radyatör soğumadan sakın tapayı açmayın)

Yolda 2-3 saatte bir mola verip, hem tuvalet ihtiyacını gideririm, hem de bacaklarımı açarım, yüzümü yıkarım. Mola yerine girince aracın motorunu hemen kapatmam, iki dakika kadar motorun rolantide çalışıp kendini soğutmasını beklerim. Otobanlarda çok yüksek hızlara çıkmadan 90-120 arası sakin sakin giderim, kamyonların ve tırların yanından geçerken azami dikkatli geçerim.

Yolculukta ilk ve son mesafeler çok önemlidir, kazaların çoğu bu mesafelerde yaşanır, acele etmeye hiç gerek yok, ne zaman acele etsem ufak da olsa kazalar yaptım. Emniyet kemerlerinizi de düzgünce takın, iyi yolculuklar.
  • lamborcini  (17.07.24 09:13:33) 
Gunun ilk isiklarinda her zaman uyku bastirir.


  • mbond  (17.07.24 10:02:45) 
3-4 ay öncesinde yaptırmadıysan mümkünse öncesinde 10 bin bakımı yaptır veya frenlere lastiklere baktır.
radyo ve internet çekmeyen yerler için playlist veya podcast indir.
Gece yol yapacaksan en ufak bir göz kapanmasında kenara çek uyu.
  • merhum  (17.07.24 12:13:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.