[]

Az çalışan bir kası çalıştırmanın neya faydası var?

Sporda hocam bazen hevesle “İşte tam şu an çok az çalışan bir kası çalıştırıyorsun.” diyor. Omuz sırt vs bölgelerde. Çok da zor oluyor gündelik hayatta az çalışan bir kası çalıştırmak. Bunun neye faydası var, bir faydası var mı merak ediyorum. Kol karın bacakta büyük kas gruplarını çalıştırmanın hem sağlığa hem estetiğe olan faydaları zaten izahtan vareste. Ama hayatımızda çalışmayan bir kası haftada 3 gün 3 5 set çalıştırmanın neye faydası var? Yoksa boşa ağrı sızı amelelik mi?




 
Tüpçü, sucu falan değilsen hele ki masa başı çalışansan trapez kaslarını pek kullanmazsın. Postürün bozuktur, hafif kambursundur.
Çalıştıkça düzelirsin.
vs.
  • Mirket  (16.07.24 21:26:35) 
Mirket'e +1, ek olarak bazı ileri seviye hareketlerde sakatlanmaları önlüyor böyle abidik gubidik kaslar.


  • nolmus yani  (16.07.24 21:59:29) 
Güzel soru.

Mirket'i cevabina bek kendimden örnek vermek istedim;
Iki sene önce mi ne omuz sakatligi yaşadım. Fizyoterapist hangi kas/tendon olduğunu buldu. Buna yönelik 7 seans totalde 1-1.5 ay antrenmanlarda ona özel hareket yaptım. Sonuç olarak bitti gitti, hatta sonrasında bench pr'larimi bile yaptım (135kg).

Yani evet sakatlanmalarda fizyoterapi olarak yada sakatlanmayi azaltmak için kullanılsa da harcanan zamana oranla bence mantıksız sırf "ya sakatlik olmasin" diye yapmak.

Bunun dışında zaten denildiği gibi ingilizce bodybuilding Türkçe vücut gelistirme yapmiyorsan çok da önemi yok. Arnold öncesi (özellikle kendisinin meşhur modern bodybuilding kitabı 1985 oncesi) spor salonlarina gitsen kesinlikle yok deltoid kasan yok bicepsin icini disini, tricepsin sagini solunu kasan adam gormezdin. O dönemler olaylar daha compound egzersizdi. Arnold kitabı ile yeni bir çağ başladı.

Zaten garipliği Türkçe'de her sporun vücut geliştirme içine düşmesi ile anlayabilirsin.

Kısacası sporu bir amaç ugruna (denildiği gibi görüntü ya da benim gibi misal daha ağır kaldirmak ya da misal yapılan bir sporu desteklemesi adina) yapilmiyorsa kendi hayatımda öğrendiğim şudur;
Haftada 2-3 gün kardiyovasküler bir şey (yürümek, kosmak, yüzmek, bahceyi isi yapmak vs fark etmez) ve 3 gün resistance training yapmak. benim kendi ogtendiklerim sunu der;
bir adet vertikal itme
bir adet horizontal itme
bir adet pull
bir deadlift
bir squat
bir carry

bitti gitti. sunlari yapan adamin cok bir şey dusunmesine kasmasina gerek yok.

En son spor salonunda bir makineye ne zaman dedim hatirlamam bile. Hayatim kettlebell, squat rack, dumbell, barbell, barfiks bari etrafinda geciyor.
  • logisticsmanager  (16.07.24 22:22:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.