[]

[tavsiye] davranışsal problemlerim olduğunu fark ettim

selamlar, biraz öneriye ihtiyacım var.

tldr; evet özet olarak olarak duygu/öfke kontrolü üzerine makale, uzman kitapları, belgeseller veya nasihat arıyorum gönderir misiniz?

------ / ------- / -------

tespit ettiğim birkaç davranışsal problemim var:

1)duygulara çabuk kapılma
2)çabuk öfkelenme ve öfke kontrolü problemi
3)spontane olamama ve beraberinde gelen belirsizliğe karşı kaygı ve öfke
4)insanları ön kabul olarak güvenilmez, faydacı, samimiyetsiz ve ofansif bulmam.

şimdi temel olarak yazdığım bu 4 problem günlük hayatımı etkiliyor doğal olarak.

şimdi sanmayın ki aşırı öfkeli suratı asık fiziksel şiddete eğilimli asosyal biriyim. aldığım geri bildirimlere göre aslında genelde oldukça neşeli, aktif biriyim lakin yukarda yazdığım problemler dolayısıyla ani olarak modum değişebiliyor ama yine ani olarak düzeliyor

yani baya bozuk heralde benim psikolojim. tamir etmeye çalışacağım.

tamir demişken şu aşamada psikologa gitmeye açık değilim hem maddi ve manevi olarak. bu çözüme kapalı gibi gösterebilir lakin hayır birazcık kendi sorunlarımın farkındalığı varken zor yoldan kendim ilerlemek istiyorum.

tabii işin çıkmaz tarafı sürekli biraz bu konuda bir şeyler izleyim okuyayım derken sürekli "şefkat" , "empati" gibi aslında içimde çok olmayan ve hayvanlar hariç birkaç insan dışında ciddi derinlikte hissedemedeğim duygular üzerine kurulu kavramların ağır bastırıldığını tüm çözümlemelerin kişisel gelişim klişeleri tadında bunların etrafında döndüğünü görüyorum. ha bu yanlış olmayabilir. sadece benim idrakimi zorluyor böyle olunca. çözüm yolunda biraz daha neden sonuç ya da bilimsel temelli ilerlersem kendime daha inandırıcı ve yapıcı olacağını fark ettim. spiritüel ya da dini bir şeylerden medet zaten ummuyorum.

 
duyuruyu ben yazmışım gibi hissettim. asıl çözüm psikoterapi imkanlar olgunlaşınca o yola girmelisiniz bence. öfke kontrolü konusunda nefes almak iyi geliyor, üç kez derin nefes alıp vermek. belirsizliğe karşı kaygı ve öfke anksiyete sebebiyle olabilir.meditasyonun da yardımcı olabileceğini düşünüyorum. bu kadından pek hazzetmesem de elvin ile yoga kanalındaki meditasyon videoları bana baya iyi hissettiriyor. hoşunuza gitmezse youtubeda çok video var.

psikonet yayınlarının kitaplarına bakabilirsiniz.
  • yuvarlanantencereninkapagi  (14.07.24 14:45:15) 
Okuduğun kişisel gelişim kitapları genel konsepti, jargonu anlamana yardımcı olur. Kendini sev cümlesi senin için ne ifade ediyor şu an mesela?Kişisel gelişimin ilk amacı kendini tanımaktır. Duygularını tanıyor musun? Gün içinde hangi duygularda gezindigini düşündün mü hiç? Öfkelendiğin şeylerin seni neden öfkelendirdigi üzerine düşünürken suçlama mı yapıyorsun, haklılık mı arıyorsun? Temel bilgiler olmadan kişisel gelişimi idrak edip icsellestirmek de oldukça zor. Hiç bilmeyen bir insanın lol / dota vb oyunları öğrenmesi tam anlamıyla ne kadar sürerdi? Ben gençleri yeni zorlu şeyleri öğrenme konusunda cesaretlendirmek için böyle örnekler veriyorum. Yeni bir şeyler deneyip öğrenme aşaması korkutucu gelebilir fakat bilgiyi alıp, işleyip, işlevsel halde kullabilmeyi bir kez başarınca gerisi eğlenceli geliyor. Açıkçası kitaplardan şu an alacağın verim oldukça düşük olacaktır.kabul edersen tavsiye vermek isterim. Psikolojik olarak bir tanı almaya hazırsın bence. Bundan utanabilirsin, toplumun ne düşüneceğinden de utanabilirsin, şu an o kadar da kötü olmadığını düşünebilirsin, bu düşünceleri bir kenara bırakıp, bir psikologdan tanı alırsan eğer, içindeki araştırma, öğrenme ve okuma isteğini çok doğru yönlendirirsin. Örnek veriyorum okb teşhisi kondu sana, bunun üzerine çok güzel kaynaklara rahatça ulaşırsın ve ihtiyacın olan şeyleri öğrenirsin ve kendini de tanımış olursun. En önemlisi de yalnız olmadığını, senin gibi düşünen ve davranan bir sürü insan olduğunu, ve bunun değişebileceğini öğrenmiş olursun. Uzman desteğine sıcak yaklaşmanı tavsiye ederim dostum. Hayatın güzelleşecektir garanti verebilirim.


  • hasmetizm 2046  (14.07.24 14:45:33) 
merhaba,

şema terapi ile ilgili okumalar yaparak biraz daha derin bir içgörü geliştirmeye çalışabilirsiniz.

hayatı yeniden keşfedin isimli kitabı öneririm. ismine bakmayın, kişisel gelişim safsatası gibi bir ismi var ama direkt şema terapi üzerine ve herkesin anlayabileceği bir dil ile anlatıyor.

devam kitabı gibi de "şema terapi-ayırıcı özellikler" kitabına devam edebilirsiniz.

bu saydığınız davranışlara yol açan şemalarınız varsa onları keşfetmiş olursunuz. sonra terapiste gitseniz de biraz daha derin içgörü geliştirmiş olarak gidersiniz ki bu terapiste ve terapi sürecine çok yardımcı olur.
  • la lykia  (14.07.24 20:28:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.