[]

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi

Geçen ay çıkan Mardin-Diyarbakır yangını ve dün İzmir'de gerçekleşen olayda da elektrik dağıtım şirketlerinin suçlu olduğu konuşuldu. Kabloların bakımını yapmadıklarıyla ilgili pek çok yazı okudum. Bu zaten Türkiye içinde çok tartışılan bir konu da, dünyada bu nasıl onu merak ediyorum?

Elektrik dağıtımını özelleştirip bunu verimli ve rekabet halinde sürdürebilen ülkeler var mı? Türkiye'de bildiğim kadarıyla her bölgeye apayrı bir firma bakıyor ve bunun sonucunda "Ben elektriğimi A firmasından değil B firmasından alacağım" gibi bir tercih yapamadığımız için de bölge içinde rekabetsiz ve tekelleşen firmalar oluşuyor. Devletin yaptırım ve regülasyonları var kağıt üstünde ama bunların da çok uygulanmadığı görünüyor.

ABD ya da Batı Avrupa ülkelerinde elektrik dağıtımı özelleştiriliyor mu? Özelleştiriliyorsa rekabet sağlanabiliyor mu? Ben şu firmadan değil bu firmadan almak istiyorum diyebiliyor mu yani bu ülkedeki insanlar. Hani bizde buna en yakın örnek internet sağlayıcıları ama orda da çoğunu Türk Telekom altyapısı üzerinden kullanıyoruz yine tekel içinde bir rekabet gibi durum var.

 
dağıtım firmaları sadece elektrik altyapısını sağlar, türk telekom gibi. elektriğini istediğin perakende firmadan satın alabilirsin tıpkı türknet, süperonline vs. gibi. elektrik sağlayıcını özellikle seçmezsen default olarak senin bölgendeki dağıtım şirketinin perakende şirketinden alırsın. serbest tüketici diye araştırabilirsin detaylarını.

yurt dışında özelleştirme var mı bilmiyorum ama son tüketici olarak farklı firmalardan elektrik satın alabiliyoruz kısacası tıpkı internette olduğu gibi.
  • hrskrs  (14.07.24 12:17:07) 
Fransa'da elektrik dağıtım şirketleri var. Edf devletin, diğerleri özel (misal bende totalenergies var). Bunlarin hepsi elektrik üretmiyor, bazıları satin alip satiyor.

Ama elektrik altyapısı vs o iş devletin.
Yüksek elektrik hatlari vs seylerin sirketi rte. Devletin.
Sokaktaki kablo vs enedis, edf'in, yani devletin.

Elektriğimi istediğim firmadan alabiliyorum. Yeşil ya da standard seçenekleri var. Buna ek olarak belli günler daha ucuz belli günler daha pahalı ya da belli saatler daha pahalı vs bir sürü seçenek var.

Totalenergies ile iyi iliskim var ama devletin diye edf'e dönme planim da var.

Fransa'nın tüketici grubu var. Firmalar ile özel anlaşma yapıyor (elektrik, yakit vs). Onlarin fiyatlari misal daha da ucuz olabiliyor.

Burada internet altyapisinda da hangi firma cekerse altyapi o oluyor, tek firma değil yani. Eski oturduğum yerde orange cekmisti. Su anki yerde free cekmis. Bende sfr var.

Kendi secenegimi yapamadığım tek konu su. O da normal yani.
  • logisticsmanager  (14.07.24 12:19:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.