[]

Hırsızlık hukuki süreç sorusu

Mesela birisi bir dükkandan bir ürün çalıyor ve bu durum kamera görüntüleriyle tespit de ediliyor. Şahsın şüpheli sıfatıyla ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılması normal midir?

Bu tip durumlarda süreç ne şekilde işler hukuken?


 
Tutuklama bir ceza değildir. Yargılama sürecinde tutuklu ya da tutuksuz yargılanabilirsiniz. Tutuklu yargılanmak ceza alınacağı manasına gelmediği gibi tutuksuz yargılanmakta beraat edileceği manasına gelmez.

Tutukluluğun bazı şartları vardır. Bu şartlar oluşmadıysa yurtdışı çıkış yasagi karar verilerek tutuksuz yargılama yapılır. Asıl olan tutuksuz yargılamadır, tutuklu yargılama istisnadır
  • dre mithatoğlu  (11.07.24 10:28:20) 
hırsızlık katalog bir suç aslında ama katalog suç işleyen herkes tutuklanır diye yanlış bir bilgi var. cezaevleri de ağzına kadar dolu olduğundan artık adli kontrol şartıyla serbest bırakılıyorlar. ya haftanın belli günleri karakola gidip imza atar ya da yurt dışına çıkamaz veya her ikisi birden uygulanır. hatta ev hapsi de uygulanabilir suçun niteliğine göre. serbest olmaları o suçtan ceza almayacakları anlamına gelmiyor @dre'nin de belirttiği gibi.

şimdi basit hırsızlık suçları da uzlaşmaya tabi. (bahsettiğiniz hırsızlığın niteliğini bilmiyorum) dükkan açıkken alışveriş sırasında gerçekleşmişse olay basit hırsızlıktır. ama dükkan kapalıdır, kilitlidir, gece vaktidir işler değişir, eylem bu engeller aşılarak gerçekleştirilseydi zaten tutuklanırdı şahıs.

sürece gelirsek; öncelikle bir uzlaştırmacıya gidecek dosya. uzlaşma olmazsa cumhuriyet savcısı şüpheli hakkında iddianame düzenleyerek dosyayı ceza mahkemesine gönderecek. şüphelimiz artık sanık sıfatıyla mahkemede yargılanıp cezası verilecek. bunun da itiraz süreçleri falan olacak.
  • Improbable  (11.07.24 11:10:01 ~ 11:11:03) 
@Improbable Kastettiğim durum, sizin anlattıklarınıza göre "basit hırsızlık" kapsamında oluyor.


  • jonas  (11.07.24 13:52:54) 
o halde dediğim gibi mağdur tarafla şüpheliye uzlaşma teklifi yapılacak. uzlaşma sağlanamazsa cumhuriyet savcısı dava açacak.


  • Improbable  (11.07.24 16:24:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.