[]

Yurtdışındaki sağcı solcu kavramı

Fransada solcular kazandı biliyorsunuz. Sağcılar kazansa mültecileri yollayacktı diyorlar. Bizde ise tam tersi. İdeolojik olarak da farklı mı yani türkiyedeki sağcı solcu kavramı ile dışardaki durum?




 
Şöyle düşün.
Sağcılar milliyetçi.
Bizde bu kategoride bir tek Zafer Partisi var gibi görünüyor. (Burada 'görünüyor' kelimesini büyük harflerle yazmak gerek. Herşeyin göründüğü gibi olmadığını defalarca gördük, gösterdiler çünkü.)

Diğerleri bir süredir bir garip oldular.

Olayın detayını kavramak istiyorsan da tee 1969 lara, Büyük Adana Kongresine falan gitmen gerekiyor.
  • Mirket  (10.07.24 20:03:35 ~ 20:12:00) 
Evet, Türkiye'deki ve yurtdışındaki sağcı-solcu kavramı arasında ciddi fark var.

Ama bu konuda fark yok.
Türkiye'de de sağcı fikirler mültecilerin gitmesi yönünde, solcu fikirlerse onların entegre edilmesini önemsiyor.

Sağ parti olarak tanımlansa da Ak Parti'nin sol olarak değerlendirilebilecek pek çok politikası da var. O yüzden Ak Parti'yi sadece sağ veya sol diye tanımlamak doğru olmaz. MHP'nin durumunu anlamakta pek çok insan gibi ben de zorlanıyorum, Ak Parti ile farklılaştıkları noktaların neler olduğunu birisi mesaj atıp yazsa okurum.

O yüzden mülteciler konusunda Türkiye'de sağ-sol karmakarışık halde.
Bazı partiler de tüm politikalarını "Ak Parti ne diyorsa tam tersi" şeklinde yürütüyorlar. Onların da aslında mültecilerle ilgili fikri sadece bu karşıtlık sebebiyle.

Zamanın Ulaştırma bakanı Binali Yıldırım'ın şu sözleriyle bitirmek isterim "Sistematik bir şey yok. Abur cubur dolduruyorsun, herkes ihtiyacını oradan alıyor ama hiç de karışmıyor. Bu bilişim, fazla kafa yorarsan sıyırırsın. Nimetlerinden yararlanıp işini göreceksin. Kafayı taktın mı o zaman işin kötü."
  • michael_knight  (10.07.24 20:26:59) 
sağ diye bir şey yok

sol: sosyalist, sosyal demokrat, günümüzde bunlara sjw woke tayfa eklendi. sol denince akla bu geliyor.
türkiyede temsilcisi işçi partisi. işçi partisi entegrasyon savunuyor

chp sol parti değil. chp zaten göçmenler konusunda hiç bir zaman net olmadı. hala net değil. ne yapacağı belli değil yani. kendileri de ne yapacaklarını bilmiyorlar bence

sağ derken: muhafazakar dindar anlaşılıyor türkiyede. halbuki ateist faşist birisi sağ mı mesela?

türkiyedeki siyasi yelpaze islam yüzünden karışık. göçmenlerin tamamı müslüman oldugu için sağ partiler göçmenlerin kalmasından yana.

ama islami olmayan milliyetçi parti zafet gitmesinden yana.
  • abelardo  (10.07.24 21:02:20) 
Sağcı ve solcu yurt dışında Türkiye'den farklı. Sağ sol olayları zaten sıkıştıkça arada kavramı bulanıklaştırılan, "gerçek x o değil" denilen ve değiştirilen konular.

Bu söylediğin noktada Türk sağı ile Fransa sağı aynı fikirde ama. Türkiye mültecileri değil, Arap ve/veya müslüman mültecileri istiyor. Uygur Türkleri gram umurlarında değil. Göçmenler Hristiyan balkan milleti olsalardı. Bu kadar kucaklayıp olası bir ırkçılığa uğrayan göçmenlerin dibine gidip özür dilemezlerdi. Aynı şekilde Filistin bir şekilde güçlenmiş olsa ya da 20 yılda bir denedikleri gibi Araplar İsraillileri yok etmeye çalışsa, Yahudi göçmenleri aynı şekilde kucaklamazlardı. Ümmetçilik oynuyor Türk sağı, halife hayalleri kuran cumhurbaşkanımızla el ele vererek.

Avrupa'da da konu benzer. Gelenler müslüman olduğu için istemiyorlar genelde. "Müslümanlar, müslüman ülkede kalsınlar Türkiye alsın" ve Suriyeliler ile olay çıkınca "Müslümanlar bile müslümanları istemiyor, biz niye alalım?" deme sebepleri o. Yani Fransız ırkçılıkğı 1. sırada değil. Göçmen karşıtlığı ve müslüman karşıtlığı ilk sıralarda.
  • nawar  (10.07.24 21:04:13 ~ 21:05:20) 
Şimdi ilk önce Fransa'da sol koalisyon partisi en çok koltuğu aldı ama çoğunluk yok. Çoğunluk bulunması için koalisyon oluşması lazım (ben nedense çok karamsar değildim ilk bir iki günlük lider konusmalarindan ama bakalim).

Sagcilar milliyetciden öte ırkçı. Bunu neden diyorum; bunların babası zidane'a bile laf derdi, rengi sebebiyle viera'ya falan laf derdi. Bu adamlar fransizim diyor, hayatlari Fransız ama bunlarin ilk kurucusuna göre değil (baba le pen. Kızı daha ılımlı çünkü başka türlü oy alamazdi).


Türkiye'deki partiler ile fransa'daki partiler aynı seviyede sol ya da sağ değil (Aynisi abd için de geçerli. Misal abd demokrat parti Fransa'da Cumhuriyetci olurdu).

Misal Fransa'da mhp kapatilirdi, olamazdi bile.
Zemmour var, o bence tam mhp gibi. Ama çok ufak tabi.
Le pen partisi sağcı olsa da bakkal yonetemez. Adaylari falan çok dandik. Benim yaşadığı yerdeki adayi dinledim, çok komik yani düzgün konuşamıyor bile. Bazi yerlerde adaylarin tanitimi bile yoktu.
Cumhuriyetci parti tam bir chp. Yani CHP Fransa'da solcu değil sağcı olur.

Macron'un karşılığı Türkiye'de yok. Solcularda da bence yok çünkü Türkiye'de solcu olmak için solculuk dışında herhangi bir şekilde ülke yönetecek solculuk göremiyorum.

Türkiye'de yöneten parti göçmene bir şey yapmadığı için diğer partiler bu konuya yöneliyor. Fransa'da da iki konu var; ekonomi/isci haklari(bazen eski gazetelere bakıyorum taaa 70-80lerde bile aynı şeyler konuşuluyor) ve göçmen. Göçmen sorunu açıkçası böyle bütün fransa sorunu değil. Oy verilen yerlere bakarsan akdeniz/guney tarafi full rn vermis ki oralarda göçmen daha fazla, misal breton bölgesi sıfır rn çıkmış.

Bir de bu göçmen sorununu hiç görmeyip "tvde gördüm baska sehirlerde ondan rn veriyorum" diyenler de vardı.

Neyse, solculuk ile göçmen sorunu tartismamak gibi bir şey yaratılmaya calisilsa da aslında yok. Fransa bir iki tane var sol lideri; ekonomide solcu, sosyalde sagcilar. Yani ben açıkçası artık solcu olmanin lgbti ne derse dogrudur, göçmenler canimizdir seviyesinde olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu sebepten ekonomik olarak solcu olanlar da kendini buraya koyamıyor bu sebepten.

Neyse yani aslında çoğu ülkede sagci/solcu aynı değil. Ama Türkiye ile Fransa kiyaslarsan apayri.
  • logisticsmanager  (10.07.24 21:13:53) 
Kafalar o kadar karışık ki,

Milliyetçilik deyince hemen konuya din karıştırılıyor.

Sonra Müslüman olmayan Türk Türkten sayılmadığı gibi (Gagavuzlar, Yakutlar)
Müslüman Türkler de Arap olmadığı için Müslümandan sayılmayabiliyor ( Uygurlar)
  • Mirket  (10.07.24 21:21:07) 
Sağ ve sol kavramlarının çok farklı olduğu görüşlerine katılmakla birlikte ilave etmeliyim ki Avrupa'daki mülteci kaeşıtlığının da buradakiyle bir benzerliği yok.

Türkiye'de Avrupa'daki sağ partilerin mültecilere bakışıyla ilgili komik yorumlar görüyorum.

Türkiye çok konuda uçlarda yaşıyor.
  • hebanon  (10.07.24 23:29:48) 
gavurlar musluman olmadiklari icin onlarin sagcilari biz bu kara kuru musluman adamlari ulkemizde istemeyiz kafasindalar. gocmenler hristiyan olsalar ki aradan hristiyanlari zaten mis gibi ayiklayip aliyorlar, o zaman sikinti cikmazdi.

bizim sagcilar gelenler musluman oldugu icin, icine osmanlicilik da katarak, ummeti musluman yardim ediyoruz, bizim imparatorluk gelenegimiz ve dinimiz bunu grektirir kafasindalar.

bir de milliyetciler sag var yine iki tarafta da. onlar da yaw dindas isek gelsin kalsin, ama misafirligin bir siniri olur yerlesik duzene gecmesinler, zamani gelince cektirip gitsinler diolar.
  • cooperr  (11.07.24 00:40:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.