[]

Yazlık Beldelerdeki Kaliteli Turist Popülasyonu

Türkiye'nin son yıllarda eksen değiştirmesiyle yoğunlaşan Orta Doğu ve Eski Sovyet Bloku ülkelerinden gelen turistik ilgi hepimizin malumu ve ülkemizin bir gerçeği; genel yorum ve izlenimim bu şekilde

Fakat bunun yanı sıra ülkemizdeki yaz turizminin kimyasını detaylı şekilde bilmemekle birlikte; iki tip profil olarak şemalandırmıştım kafamda. Şöyle ki; ilki tabi ki soğuk iklim kuşağından gelen Rus ve Eski Sovyet Bloku ülkelerinden gelen turist kitlesi; ikincisi ise, ülkemize ucuz tatil yapmaya gelen; İtalya, İspanya, Fransa sahillerinde tatil yapmaya bütçesi yetmeyen Avrupa ve Birleşik Krallık ülkelerinden gelen turist kitlesi.

Ama bunun yanında bazen hiç tahmin edemeyeceğim global boyutta zengin iş adamları yada dünyaca ünlü celebritylerin ülkemizdeki yazlık beldelerdeki haberleri karşıma çıkıyor. Mesela en son Jeff Bezos'la ilgili şöyle bir haber gördüm: t24.com.tr

Lütfen konuyla ilgili bilgisizliğimi cahilliğime verin; ama sormak istediğim şey şu; dünyaca ünlü o kadar tatil beldeleri varken(aklıma gelen;St.Tropez, İbiza gibi) bu kişilerin Türkiye'yi tercih etme sebebi nedir? ve bunların münferit örnekler olmadığını düşünerek; bu kaliteli turist kitlesinin tatillerini ekseri olarak hangi bölge/tesiste geçirdikleri?

 
Adam 'Hadi hanım, Kalk bu sene de tatilimizi Türkiye'de yapalım demiyor ki.
Geziyor.
Geçen hafta İbiza'da,
Bu hafta Bodrum'da
Haftaya Dubai'de.
Para onda. Dünya onun.

Türkiye'de her kesime hitap edecek tesis var.
Her şey dahil konseptinde çalışan dünya kadar otel var. Çoğu, çevreden tamamen soyut bir cennet sunuyor müşterilerine ve oraya gelen müşteriler tatil için yer seçerken, 'dur fiyatına bakalım, bu sene Avrupa Türkiyeden ucuz kalmış.' kaygısını aşmış gelir grubunda insanlar. Edmond'un söylediği gibi buralardan bakınca pek göremediğimiz bir Dünya var Güney sahillerimizde bazı yerlerde.
  • Mirket  (09.07.24 13:47:28 ~ 13:59:36) 
Hocam onlar türkiyeye gelmiyor ki akdeniz ege coğrafyasına geliyor, yatların yakıt ikmali ve teknenin ihtiyaçları için türkiye marinalarından faydalanıyorlardır


  • grimavi  (09.07.24 13:53:46) 
Bizim hizmet sektörünün kalitesi global rakiplerine göre inanılmaz düşük şu an, zenginlerin özellikle Türkiye çok güzeldir gidelim diye geldiklerini asla düşünmüyorum. Rus zenginler Avrupa da şu an rahat edemiyor o yüzden Türkiye de takılıyorlar (Ukrayna savaşından ötürü), geri kalan ve parası olanlar için çok daha güzel yerler var ve oraya gidiyorlar. Hizmet sektörü kalite tercihine göre değerlendirilirse %70 bitti, ucuzluk için gelirlerse de çok ucuz değil artık. Hizmet kalitesini de şov yapan garsonlara göre değil, yeme içmede sunulan ürünlere göre, temizliğe ve ortama göre değerlendirme yapıyorum ben.


  • titanic kemancısı  (09.07.24 13:59:35 ~ 14:05:04) 
1. Türkiye'de yabancı yatlara konan yakıttan "ÖTV" alınmıyor. aratabilirsiniz ilgili mevzuatlarda vb. dolayısıyla, dolar bazında ege'nin karşı kıyısından daha ucuz.
2. e iyi kötü bodrum'un falan bir marka değeri var. ne diyordu eski şansölye gerard schröder, bodrum'a gelip ev aldıktan sonra, buralar avrupa'da olsa daha değerli mi olurdu?! rus milyarderlerin de bodrum'da evleri falan çıkmıştı. (ukrayna savaşı'ndan önce)
3. mehmet ağar bodrum marinası'na neden çökmüştü mesela? bülent eczacıbaşı bodrum'da dayak atmıştı bizzat katılarak? büyük paralar dönüyor. çünkü tr, büyük paralara güzel gel gel yapıyor... bezos da geldi, bir deneyim tattı kankileriyle ve gitti.
  • anlatamıyorum  (09.07.24 14:08:38 ~ 14:09:03) 
d marin setur gibi iyi marinalar var. bir çok yatla girilen oteller var ve fiyatları çok pahalı. onlar türkiyeden çok akdeniz muabbetine geliyordur.


  • mikahakkinen  (09.07.24 15:51:58) 
Hangi eksen değişikliğinden bahsettiğinizi anlamadım sanırım dünyadaki jeopolitik değişiklikleri izah etmeye çalışmışsınız. Malum bizim ülkemizde bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak yaygın bir şeydir her sene turizm hakkında birileri sosyal medyada sözlüklerde bir şeyler yumurtlar halkın seviyesi düşük olduğu için bu mesnetsiz iddialar çok fazla ciddiye alınır ama nihayetinde veriler açıklanır gerçekler ortaya çıkar. 2000'li yılların başında turizmde Yunanistan'ı örnek almaya çalışan Türkiye bugün dünyada 4. Turizm destinasyonu. 2023 turizm hedefimize bir kaç yıl önce ulaştığımız için revize edildi üstelik. Bu sene 60 milyon turist 60 milyar dolar gelir hedefi var. Kaliteli turistten kastınız ultra zengin turistler ise onlar dünyada belli başlı yerleri tercih ediyorlar (Arap ülkeleri, monako, ibiza,lihtenştayn gibi) Turizmde destinasyonların seçilmesinde bir çok sebep olabilir öncelikle mesafe, vize politikaları, altyapı gibi. Örnek verdiğiniz kişiler sadece magazine yansımış kişiler oysa Türkiye'ye geçen seneye kadar körfez ülkelerinden ultra zengin turistler geliyordu fakat algı operasyonu ile bu kitleyi zorla kaçırttık şimdi Dubai, Paris, Moskova, Londra gibi başkentlere gidiyorlar oralarda el üstünde tutuluyorlar. Bu arada Doğu bloku ülkelerinden ve Rusya'dan gelen turistlerin içinde ultra zengin insanlar var siz belki medyatik olduğu için sadece Türkiye'de yaşayan Abromoviç'i bilirsiniz. Türkiye ucuz bir destiasyon değil artık turizmde gelirlerde ziyretçi sayısıda günden güne artıyor. Meraklıysanız istatistiklere bakın bütün veriler var.


  • doharkoman  (09.07.24 15:52:46) 
Özellikle ege bölgesinde irili ufaklı yüzlerce koy var, bunların bir çoğunu oteller, siteler tamamen kapatmış. Şahıs arazilerinin bile kapattığı koyar var. Yasaya göre (yersen) herkes girebilir ama öyle güvenlik önlemler vs alınmış ki..

Demek istediğim Türkiye'de her zaman ultra zenginlere hitap eden cazip gelen yerler bolcaydi, bunun ekseni vs olmaz :)


Öte yandan 90'lar ve 2000 başları (ki bu zamanlarda bile oldukça popülerlesmis sayilirdi) tr'ye vizyonu daha geniş entelektüel avrupalilar geliyordu, buna katılıyorum.

Ancak tüm dünyada internet sosyal medya etkileşim vs arttıkça tr'nin ucuz bir cennet olduğu kesfedildi ve ekonomik skalasi daha bu yönde insanlar gelmeye başladı.

Rusların Avrupa'dan afaroz edilmesi gibi durumlar da son zamanlarda tr için etkili.

Eksen kayması falan hikaye yani, reis dediğin adam daha son ana kadar Gazze diye ağlayıp arka planda israil ile işi pisiriyordu :)

Bütün olay paraya bakar.

Haa Türk vatandaşlarının otellerde 2. Sınıf muamele görmesi mevzusu peki? Olay yine için para için anayi babayı satma mevzusuna geliyor :)
  • makbur  (09.07.24 18:21:00) 
Konuyla ilgili bir yazı ilgilenenler için tüm pazarlar için 2024 verisi top 10 liste alta verilmiş ayrıca bölge bölge sekmelerde de incelenmiş
www.mastercardservices.com

  • titanic kemancısı  (09.07.24 18:36:07 ~ 18:38:24) 
Bizim tatil beldeleri de dunyaca unlu kalitede, ibizaya gitmedim ama Guney Dogu Asya, Avustralya'nin bazi bolgelerine, Amerika kitasina gittim. Turkiye de iste dusuk bir yer, ne alaka gibi dusunuyorsunuz ama Ege koylari vs hepsiyle kapisir.


  • The_Lollok  (09.07.24 18:43:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.