[]

üniversite, asistan, resmi olmama vs. bir soru?

bir üniversitedeki profesör doktora programındaki ders içeriğini (izlence, slaytlar vs.) benden hazırlamamı istedi. bölümdeki asistanlar iş tanımımızda yok diyorlarmış. bir de başka ufak tefek işleri var, onları halledeceğim, 3 aylık bir durum. benim prof. çalıştığı bu üniversiteyle bir ilişiğim yok. resmi bir bağım yok, olmayacak da haliyle. bana referans verecekmiş üniversite onaylı ve cv'nde asistan olarak yazabilirsin dedi ama böyle bir şey olabilir mi? cv'mde üniversite+profesör ismiyle asistan olarak yazabilir miyim? bana olmaz gibi geliyor resmi bir şey olmayacağı için? yardım lütfen.




 
İş angarya iş olduğu için asistanlar yapmak istemiyor. bu nedenle hoca kullanacağı birini arıyor.

Para almayacaksan ve iş yorucuysa yapma. Buna teaching assistant veya graduate asistant deniyor. Ofis boyluk gibi kullanılma olayı. Cv'ne yazsan da bir makale falan olmayacağı için kimse takmaz.
  • ferenc  (07.07.24 19:36:32 ~ 19:38:20) 
Size para verecek mi? Yoksa bu yeni nesil "exposure" muhabbeti gibi "cvine yazarsin" mi ?

Öyleyse öyle profesöre sokayım. Değilse bence paraya bakın. Cv'de üç ay asistan demek hiçbir resmi şey olmadan (eminim sallıyor hoca üniversite size ne verebilir resmi yani ise giris yok fatura yok bir şey yok) bir tık yalan olur.
  • logisticsmanager  (07.07.24 19:38:49) 
Bu olay özellikle abd'de meşhur. Hocalar 6-7 sene işini yaptırıp sonra kapı önüne koyuyorlar.

Kadro veya para iste. Muhtemelen kadro vermez veya veremez. Bence para da vermek istemez
  • ferenc  (07.07.24 19:41:39) 
bedava çalıştıracak köle arıyor


  • basond  (07.07.24 20:09:44) 
cv'ne asistan olarak yazamazsın, adam sömürecek eleman arıyor öncelikle.

ayrıca asistan dediğin adam zaten ya yüksek lisans ya da doktora öğrencisidir, henüz hoca falan değildir. doktora ders içeriği oluşturacak bir yeterlilikleri yok. sen de o alanda doktoranı tamamlamış değilsen senin de olamaz ayrıca, mesele sadece asistanların angaryadan kaçmaları değil. doktora dersi içeriğini oluşturacak kişinin o alanda bir yeterliğinin olması gerekir. ha içeriği kendisi sana hazırlayacak da sadece sunumların görsel kısmını sen hallet diyorsa belki ama yine sömürecek adam aradığı anlamına gelir. gitsin parasıyla, sigortasıyla çalıştıracak yardımcı tutsun.
  • hrskrs  (07.07.24 20:44:15) 
prof olan kişi babam ve aynı alandayız.


  • deartheodosia  (07.07.24 21:14:21) 
Akademide makale dışındaki her iş angaryadır. Poster, bildiri falan da dahil. SCI makale dışındaki hiçbir işe yardım etmeyin.

Babana makalenin üzerine senin adını eklemesini iste, bunu yapmaz mesela
  • ferenc  (07.07.24 21:35:35 ~ 21:37:39) 
bahsedilen profesörün babanız olması cevabı değiştirmez, kendisi işlerini paslayacak birini arıyor. üniversite resmi olarak kurum ile hiçbir bağı olmayan birine referans olamaz malesef.

geçmiş duyurularınızdan anladığım kadarıyla henüz bir doktora dereceniz yok. aynı alandayız derken o alanda lisans ya da yüksek lisans mezunu olduğunuzu belirtiyorsanız
malesef hala doktora ders içeriği hazırlamak için yeterli biri değilsiniz. bunu kişisel olarak algılamayın, orada doktora öğrencisi olan asistan arkadaşlar da hazırlayamaz. ha tabii ki yaptım oldu diyebilirsiniz ama etik açıdan uygun değil malesef, doktora tezini savunmamış birisi hocaların yapması gereken seviyede bir işi yapamaz, akademide teamül böyledir.
  • hrskrs  (07.07.24 21:38:26) 
asıl işi akademi değil ve evet, bayağı angarya bir iş. benim hazırladıklarımı da direkt alıp kullanmayacak tabii, üzerinden geçecek ve ekleme/çıkartmaları yapacaktır. şu an kendi üniversitemde başka bir hocayla çalışıyorum ve inanın asıl onun saçma sapan işlerini yapıyorum.

@hrskrs: doktoraya başlayacağım, referansa da bu nedenle ihtiyacım var. ne kadar çok iş ve ne kadar çok referans, o kadar iyi olur diye düşünmüştüm (tr’de düşünmüyorum).

teşekkür ederim yanıtlarınız için.
  • deartheodosia  (07.07.24 22:35:08) 
TA olarak yazarsın, dünyanın her yerinde yaygın olan bir şey zaten. Yazamazsın diyenler neye göre yazamaz diyor merak ediyorum.


  • ted  (08.07.24 01:26:19) 
Konunun merkezindeki kişi babansa neden duyuruda baban olduğunu belirtmiyorsun ki ? Herkes sanki yabancı biriymiş gibi yorum yapmış.


  • Yourcousinmarvinberry  (08.07.24 08:52:24) 
yazamazsın diyenler soru sahibinin "benim prof. çalıştığı bu üniversiteyle bir ilişiğim yok. resmi bir bağım yok, olmayacak da haliyle." sözü nedeniyle yazamazsın diyor. ayrıca okul ile bağı olsa bile bir ebeveynin dersine TA olmanın yurt dışı başvurularında olumsuz bir etki yaratma ihtimali daha yüksek olur.


  • hrskrs  (08.07.24 10:14:14 ~ 10:17:05) 
bugüne kadar babamdan hiçbir noktada “yardım” (torpil) almadım; ne kendisi böyle bir şey yapacak biri ne de ben “torpil”le bir şeyler elde etmeyi kabul edecek biriyim. ama ders içerikleri hazırlamak denildiği gibi çok angarya bir iş, tek tek uğraşacak vakti de yok. vereceği dersi ben yüksek lisans kapsamında aldım, çok iyi bir notla geçtim (başka üniversite). neyse, durum bu.


  • deartheodosia  (08.07.24 10:34:50) 
bir de şu an lisanstan mezun olduğum üniversitede gönüllü asistanlık yapıyorum, çok profesyonel ilerliyor ve o da angarya işi :d beklentiler doğrultusunda tamamlarsam oradan da referans alacağım. yüksek yaptığım başka üniversitede de başka bir hocanın da işlerini yapıyorum ve o da resmi değil (makalede ismim yazılabilir de yazılmayabilir de). şimdi ben bunların hepsini boşuna mı yapıyorum? gece uyumayıp, gün içinde vaktimi saatlerce ayırıp yapıyorum, hiçbir anlamı yok mu? referans referans değil mi?


  • deartheodosia  (08.07.24 10:40:19) 
yazdıklarımı şahsi olarak almamanızı umarak yine fikrimi belirteyim, ben nesnel bir gözle bakıp olması gerekeni yazmaya ve de haddim olmasa da yardımcı olmaya çalışıyorum.

diğer hocalarınızı tabii ki referans olarak yazabilirsiniz, adınıza referans mektubu yazıp ne kadar çalışkan ve başarılı bir öğrenci olduğunuzu belirtebilirler, bu anlamda bir kaybınız olmaz. fakat yaptığınız çalışmalar ve verdiğiniz emeğin başvurduğunuz yerlerde daha da dikkate alınabilmesi için somut deliller gerekir, makalede isminizin yazması da bunun en önemli göstergesidir. makaleye emek verdiyseniz ama yazarlar arasında adınız geçmezse bu etik değildir, sömürüdür. aynı şekilde makaleye emek vermeyen birinin adının eklenmesi de etik değildir, emek veren yazarlara haksızlıktır. buna lütfen izin vermeyin ve adınızı mutlaka yazar olarak ekletin. kaliteli dergiler artık hangi yazar çalışmaya tam olarak ne katmış tek tek belirtilmesini istiyor. şu kişi literatürü yazdı, şu kişi mülakatları yaptı, şu kişi uygulamayı gerçekleştirdi vs. gibi. siz de emeğinizin toz olmasına izin vermeyin, malesef Türk akademisinde çok karşılaşılan bir problem bu.

doktora dersi ile ilgili kısma gelirsek de yine bireysel olarak alana ne kadar hakim olursanız olun, o alanda çalışmanız veya yüksek lisans dersinde başarılı olmanız dışarıdan bakan insanlar için sizin doktora dersi içeriği hazırlamanız için yeterli olduğunuzu belgelemez. daha doktora tezi yazmaya başlamadan önce bir yeterlik sınavına girmeniz, alana olan hakimiyetinizi tarafsız bir jüriye kanıtlamanız beklenir. bunun üzerine tezinizi de başarı ile savunursanız ancak o zaman doktor ünvanına sahip olursunuz ve o seviyede bir dersin içeriğini hazırlayabilecek konuma ulaştığınız kabul edilebilir. içeriği yalnızca siz hazırlamayacağınız, kabataslak bir şey hazırlayıp babanızın kontrolüne sunacağınız için bu konuda daha fazla ısrar etmeyeceğim ama dediğim gibi nesnel olarak olması gerekeni söylüyorum. lisans mezunu bir arkadaş yüksek lisans ders içeriği hazırlayacağım dese de aynı şekilde yorum yapacaktım.

özetle tabii ki tüm emekleriniz boşa gitmeyecek. elde ettiğiniz tecrübeleri özümseyerek, neyin nasıl yapıldığına hakim olduğunuzu göstererek mülakat vb. yerlerde avantaj sağlayabilirsiniz. bununla birlikte, yurt dışında bir okula başvurduğunuzda babamın verdiği bir doktora dersi için kendisine asistanlık yaptım derseniz -ki bunu kanıtlama ihtimaliniz de malesef çok düşük- pek ciddiye alınmazsınız. bir hocama makalesinde yardımcı oldum ama makalede ismim geçmiyor derseniz de hocanızı etik dışı davranış nedeniyle şikayet etmiş, kendinizi de hakkını koruyamayan biri olarak göstermiş olursunuz. başvurularınızı yaparken olumlu görünebilecek ama aslında olumsuz mesaj verecek bu noktalara dikkat etmenizi tavsiye ederim.

bu arada herkes ders içeriği hazırlamayı angarya olarak görmüş ama bu tüm öğretim elemanlarının asli görevlerinden birisidir, onu da ekleyeyim.
  • hrskrs  (08.07.24 11:10:14 ~ 11:17:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.