[]

chat gpt ile kitap okumanın sonu mu gelecek?

umarım sonu gelmez ama bir süredir bu aklıma takılıyor.

acaba 10-20 veya 30 sene sonra, bir kitabı baştan sona okumak saçma mı gözükecek? hatta bugünlere bakılıp "bir insan onlarca yıl gece gündüz uğraşıp binlerce kitap okumuş, yazık ya, şimdi hepsini chat gpt (veya benzeri başka ai programı) 5 dakikada yapıyor" mu diyecekler? veya biz kendimiz için "zamanında o kadar uğraşmışız, hepsi boşunaymış" mı diyeceğiz?

ai programları özet çıkarıyor, evet, özet çıkarınca kitaptaki önemli detaylar atlanmış olabilir ama yine de bir insan da aynı yapay zeka gibi kitabı baştan sona okuyor, önemli kısımları not alıyor, sonra başka kitaba geçiyor, oradan notlar alıyor ve bu notları düşünerek farklı bir görüş ortaya koyuyor (sadece kendisi için olması da yeterli). e bu yapay zekaya belki de ileride 50 tane kitap yükleyeceğiz ve sonra "bu kitapları şu açıdan" incele diyeceğiz, o da bize 10-20 sayfalık makale yazacak mesela? ya da değerlerle oynayıp "bu kitapları bir de şu konu açısından incele" diyeceğiz ve bize o konu açısından bir makale çıkaracak? biz de onu okuyup işimize yarayıp yaramadığına bakacağız? belki de ileride 500 tane kitap yükleyeceğiz ve yapay zeka kendiliğinden yeni bir bilimsel argüman bulacak bunları okuyup?

romanlar daha dirençli olabilir ama kurgu dışı kitapları baştan sona okumak sanki biraz gereksiz hale gelecek? siz ne düşünüyorsunuz bu konular hakkında?

 
Kurgu dışındaki kitaplar için bu geçerli evet. Kaldı ki bu kitaplarda da hangi yazarın çok laf kalabalığı yaptığını hangi yazarın anlatacak bir şeyi olsuğunu, belli bir okuma serüveniniz varsa anlıyorsunuz. Çoğu kitapta da okuyup okuyup ne anlattı ki şimdi bu hissiyle sonlandığını biliyorum. Kısacası benim için zaman kaybı kitaplar da oluyor.
Bu durumlara düşmemek için, belli konulardaki ya da eğer yapaniliyorsa okuyucunun istek ve ilgisine yani bana göre özetleyecekse, kabul. Roman vb kitaplardaki serivende olma hissi insanlara çekici gelirken, bunun yapılabilmesi anlamlı değil, en iyi özetlemesi bir romanın filme çekilmesi oluyor.
Kısaca bilgiye hızlı erişilmesi açısından anlamlı ve faydalı buluyorum. Bu tip ai ların bize daha ne kolaylıklar sağlayacağının, bugüne kadar değer olarak görüp, emek, vakit harcadığımız alışkanlıkları da değiştirmesine ben varım diyorum.
  • erty_ksk  (06.07.24 16:13:25) 
@erty_ksk: ben de varım diyorum. zaten şu anda inanılmaz bir bilgi havuzu var, insanların tek başına bu bilgileri tek tek okuyup bir yere varması olanaklı değil. bu yüzden, yapay zeka tam zamanında yardıma koşacak gibi duruyor. ancak benim üzüldüğüm nokta tam da geçiş aşamasında yaşıyor olmamız. 20 sene sonra "yahu eskiden onyıllarca kitap okuyup durduk, şimdi yapay zeka, bizim on senede yaptığımızı 10 dakikada yapıyor." diyip hayıflanmaktan korkuyorum.

elime her kitap aldığımda "acaba ileride bu davranış saçma mı gözükecek" diye düşünüyorum. evet, şu anda hala bunun bir alternatifi yok, o kadar gelişmedi yapay zeka ama ileride tüm bu yaptıklarımız boşa çıkarsa çok kötü hissedeceğim.

yani bu olay biraz şuna benziyor: makine olmadan önce tüm ayakkabıyı baştan sona elinde yapıyorsun, dikiyorsun vs. belki bir tam gününü harcıyorsun. ama makine gelince bir anda kendini salak gibi hissediyorsun, o makine günde 1000 tane ayakkabı üretiyor çünkü.
  • ahm1  (06.07.24 16:23:59 ~ 16:26:58) 
gelmeyecek.

kitap okumak bir kitabın ilk sayfasıyla beraber yola çıkmaktır, bir süreçtir. akışla birlikte gelişirsin, kafanda bir şeyler oluşur, merak edersin. öncesi sonrası karşılaştırırsın.

kitabın içeriği hakkında bilgi sahibi olmak değildir.
  • tabudeviren  (06.07.24 16:28:07) 
Size bir iyi bir de kötü haberim var.

"Kitap okumak" iki işe yarıyor. Birisi zevk diğeri öğrenme. Zevk için okuduğunuz kitabı zaten chat gpt'ye değişmek istemezsiniz.

Ancak bir şey öğrenmek için okuduğunuz tarzda kitapların zaten sonu geldi sayılır. Şu anda bu tarz kitapları sadece eski olmaları dolayısıyla kütüphanelerde bulabildiğiniz için ya da sadece öyle tercih ettiğiniz için satın alarak ediniyorsunuz. Ancak insanların ezici çoğunluğu araştırma, inceleme ve ders amaçlı kitaplara online veritabanları üzerinden ulaşmayı tercih ediyor ya da pdf veya epub olarak ediniyorlar.

Chatgpt'nin bu manada kitap okumak üzerine bir etkisi olamaz. Bu sadece kolaya kaçanların işini hızlandıran bir şey olur. Ciddi bir çalışma yapılacaksa tabi ki güvenilir kaynaklardan doğru bilgiyi yeterli düzeyde edinmeye devam etmeniz gerekir ki insan içine çıktığınızda dut yemiş bülbüle dönmeden gerçekten yetkin bir insan olasınız.

Ancak bu demek değil ki klasik kitapların sonu yaklaşmıyor, sadece bu chat gpt ile ilgili değil demek istiyorum.
  • akhenaten  (06.07.24 18:43:06 ~ 18:48:17) 
@akhenaten: "Ancak insanların ezici çoğunluğu araştırma, inceleme ve ders amaçlı kitaplara online veritabanları üzerinden ulaşmayı tercih ediyor ya da pdf veya epub olarak ediniyorlar."

sanırım benim kitap ile e-kitap arasında ayrım yaptığım anlaşılmış. başlığın konusu bu değil. ayrıca bu kitabın farklı formatları hakkında da ayrım yapmıyorum. ikisi de kitap, sadece farklı şekillerde yayınlanıyorlar.
  • ahm1  (06.07.24 18:53:03) 
@ahm1

O halde bu anlamıyla bitmesi çok güç olur sanırım, çünkü kitap dediğimiz şey temelde kontrolden geçmiş doğru bilginin, bilgiye sahip olmayan kişiye aktarımını sağlayan araçlar. Şu anda bu bilgi aktarımını gerçekleştirmenin en verimli yolu sistematik olarak sıralanmış uzun anlatımlardan oluşan yazıları, yani kitapları kullanmak.

Yapay zeka yanıltıcı olmayan, gerçek dünyayla ters düşmeyen, deneyle kanıtlanabilir bilgiler üretebilen bir hale evrilmeden kitapların işlevini kaybetmesi mümkün olmazdı. Yapay zekanın bu manada bir insan yetkinliğine ulaştığı gün de zaten çok ilginç olacaktır sanırım :D Yani etten kemikten olmayan ancak tam insani yetkinliğe sahip bir araç varken sadece kitaplara değil hiçbirimize gerek kalmazdı heralde. O günler nasıl olacak merak ediyorum gerçekten.
  • akhenaten  (06.07.24 20:02:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.