[]

bu ağaç nedir ? vol.0

Selam duyurunun bahçıvanları,

Bir dizi fotoğraflı "bu ağaç nedir?" sorusu sormak istiyorum.

Dünyanin neresinde olursam olayim ve ağaç hangi boy olursa olsun, bu sorunun net ve doğru cevabı için ağacın sadece tek bir yaprağının yakın çekim fotoğrafı yeterli olmaz mı ?
Başka bir şey gerekli mi ?

En azından "bu yapraği ege'de çektiysen %90 x ağacıdır." denebilir mi ?

 
yapraktan bence ne ağacı olduğu bulunabilir. ama gövde kabuk fotosu da belirleyici olabilir. mesela çam ağacı kabuğu katmanlı ve çatlaklı bir ağaçken "birch" dedikleri huş ağacının gövdesi daha düzgün ve katmansız kabuğu var. ama duyuruda her şeyi bulabilirsin bence. sen anlatsan hiç foto vermesendeelbet bilen çıkar burada. burası öyle bir yer :)


  • exlibris  (05.07.24 16:35:51) 
Denebilir, bunun için fotoğraftan tahmin yapan plant net gibi uygulamalar var


  • grimavi  (05.07.24 16:44:46) 
google lens de güzel tahminler yapıyor.


  • unalub  (05.07.24 16:46:31) 
redditte r/whatisthisplant, r/whatisthistree, r/plantid gibi sublara da sorabilirsiniz.


  • inheritance  (05.07.24 16:55:05) 
Çoğu zaman yeterli, her zaman yeterli değil. Tek bir ağacın bile yaprakları birbirini tutmayabiliyor. Tek yaprakla ağaç tayini cins seviyesinde büyük oranda doğru yapılabilir ancak tür seviyesinde karışır.

Ayrıca bazen yaprak olarak düşündüğünüz şey yaprakçık olabiliyor. Örneğin linkteki ağacın 11 yaprakçıklı tek yaprağı var. Bunlara dikkat etmelisiniz. Yaprakların sap bitiminde tomurcuk olur, yaprakçıkların olmaz.

www.ogm.gov.tr
  • akhenaten  (05.07.24 17:15:38) 
Bu arada tam tahmin için söylemeyi unutmuşum.

Yaprak, çiçek, meyve ve ağaç gövdesi ile ağacın uzaktan bütün görünümü bilgilerini toplamanız en verimli olanı. Ancak illa ki hepsi gerekmez.

Uygulama bazında plantnet ve inaturalist'ten ben genelde doğru sonuç aldım. Yani türünü bildiğim bitkileri taratıyorum, doğru sonuç veriyor genelde (her zaman değil) cins bazında neredeyse her zaman doğru sonuç aldım.
  • akhenaten  (05.07.24 17:20:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.