[]

iklim'e dair

iç anadolu'da step ikliminden söz ediyoruz örneğin.

ama baktığımda belki 1 km'lik ormanlık görebiliyorum, örneğin şehir merkezinde.
1 km'lik ormanlık kendiliğinden yada ekilerek bir şekilde oluşabildi ise,
ve extra sulama olmadan o bölgede tutunabiliyor ise,
o halde bütün iç anadoluya o ağaçlardan ekelim ?
sonra diyelim burası artık step iklimi değil, biz ağaç eke eke değiştirdik.
burada hata nerede ?

tıpkı atatürk'ün orman çiftliğinde yaptığı gibi.

yani burada bozkır yetişir denen yere ağaç ekilinde ağaç da tutuyor ?

 
  • grimavi  (04.07.24 20:32:17) 
Efes, bir liman kenti imiş. Şimdi haritadan bakarsan sahile epey bir mesafelendiğini görürsün. İşte o dolguyu yapan toprak iç anadolunun orman oluşumuna elverişli toprağı iken yüzyıllar boyu taşınmış durmuş. Geriye pek bir şey kalmamış ve bu durum da iklimi bozmuş.

Orman yetiştiriciliği belirli bölgelerde yamaçların taraçalandırılarak su tutulumunu sağlamakla yapılabiliyor. Orman Bakanlığı bu konuda bir zamanlar yoğun gayret gösteriyordu. 1200 metre yukarılarda kara çam, daha aşağılarda sarı çam yetiştiriciliği bir gayretle ve bölgesel olarak yapılabilir. Ancak devletin bu konuda sağlam ödenek ayırması lazım ki bu aralar pek mümkün değil.

Bölgesel olarak yapılabiliyor demiştim. Tema vakfının Erozyon dede zamanında bir çalışması vardı. Orman yetiştiriciliğine müsait olmayan yerlerde on yıllar içinde ormana uygun toprak oluşumunu sağlamak için çalı formatında bitki ekimi üzerinde çalışıyorlardı. Erozyon Dede öldükten sonra Tema vakfının faaliyetlerinde de zayıflama olduğunu düşünüyorum.

Bu konuda zamanında çok kafa yormuş çam fidanı yetiştirme işine bile girmiştim.

Biz ormanlarına sahip olamayan, yangınlarla başedemeyen bir ülke olduk. Sen orman yetiştiriciliği diyorsun.
  • Mirket  (04.07.24 20:44:04 ~ 20:47:13) 
evet ağaç, yeşillik güzel ama step de bir iklim, bozkır da bir iklim. her iklimin bir habitatı var. kutupların ve çöllerin bile. o yüzden yaşadığımız yerleri güzelleştirelim ama doğanın dengesini bozmayalım. bu biraz şuna benziyor, vahşi hayvanlar, insanlara veya insanlara yararlı hayvanları öldürüyor o zaman vahşi hayvanları ortadan kaldıralım. böyle bir şey nasıl mümkün değilse her yere ağaç dikmek mümkün değil


  • paintov  (05.07.24 00:38:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.