[]

Eşin ailesiyle yaşamak

Merhaba,

1 ay gibi bi süre tadilat ve taşınma mevzuları yüzünden eşimin annesi babası ve erkek kardeşinin olduğu evde yaşamamız gerekiyor. Bir senelik evliyiz ve daha önce böyle bir durum yaşamadık. Ev müstakil üç katlı. Bize bir katı ayırdılar ama akşam yemekleri ve kahvaltılar akşam çayları vs birlikte oluyor. Eşimin annesi ev hanımı. Benim bu süreçte ev işlerine ne kadar ve nasıl dahil olmam gerekiyor? Bulunduğumuz katın temizliği ile ilgileniyorum ama yemek yapmayı da teklif etmeli miyim mesela? Ya da neye dikkat etmem gerekiyor. Gerçekten bilmediğim için soruyorum.

Siz olsanız nasıl yapardınız?

Teşekkürler.

 
Sen dalgana bak hocam. Kafaya takılacak şeyler değil. Senin bilmen gereken bişey olursa eşin söyler zaten.


  • hops  (04.07.24 16:04:23) 
Ben olsam yemek yapmayı ya da dip köşe ayrıntılı temizlik işlerine girmeyi teklif etmezdim. Kendi dağıttığımı toplar, mutfak masraflarını karşılardım. Devir değişti artık. Kayınvalideniz ev hanımı, muhtemelen siz de çalışıyorsunuzdur. Gelin olmak artık evde bedava iş gücü demek değil.


  • ruhen hastayim ben  (04.07.24 16:07:02) 
çalışıyorsanız yemek yapmayı teklif etmenize gerek yok bence. arada bir kek, poğaça vs. akşam çaylarına götürebilirsiniz.


  • black holes in the sky  (04.07.24 16:07:49) 
Taşınmanızla beraber extra çıkan işlere el atmak gerek bence. Kaldığınız katın temizliği, daha fazla alışveriş yapılacaktır, torbaları taşıma vs. Gibi.
Yemek için herkesin alıştığı bir düzen oluyor, ben düzenlerini değiştirmemek için ana yemek pişirme işine girmez ama birşey lazım mı, salata, cacık gibi sorardım.
Sizin kadın olduğunuzu varsayorum ve genel bir önyargı ile kaynanalar genelde geline iş yaptırmayı marifet sayıyorlar. İşin tezeğini çıkarmamak için biraz kontrollü davranırdım.
Entryi okurken gözümde Türk dizileri canlandı, ahfhhjfh
  • ya volna  (04.07.24 16:10:21) 
o evde olay çıkar demedi deme


  • ferenc  (04.07.24 16:13:10) 
Bütün yemekleri annesi yapıyorsa ve her gün size de yemek yapıyorsa ben çalışsam da çalışmasam da rahat edemezdim, anne bir süre sonra "uşakları var sanki" diye söylene söylene gezebilir diye tedirgin olurdum.

Yemek işini ara sıra devralacak vaktiniz varsa haftada 1-2 gün yemek yapabilirsiniz bence, sadece gelin olarak siz değil, eşinizle birlikte. Ama tabii annesi evde alanına girilmesinden hoşlanmıyorsa, ısrarla "yok kızım gerek yok" diyorsa üstelemeyin bu konuda. (Edit: Ya da evet, salata gibi yancıları yaparak ufak ufak destek olmak güzel olur.)

Ya da maddi sıkıntı yaratmayacaksa hiç olmazsa haftada bir "anne sen de hiç yemekle uğraşma, yorulma" deyip ister dışarı çıkarak, ister eve söyleyerek herkese yemek ısmarlayabilirsiniz.

Kendi katınızın temizliğini aksatmayıp ortak alanlarda arkanızda dağınıklık bırakmadığınız sürece temizlik konusunda ayrıca bir şey yapmanıza gerek yok bence.
  • kobuzchu kiz  (04.07.24 16:13:53 ~ 16:15:04) 
Evin bütün işlerine olabildiğince yardım ederdim ben olsam. Yemek yapmak elimden gelmez ama sofra toplarım mesela. Ne bileyim bulaşık makinesini dizerim-boşaltırım. Ev halkına ekstra yük olmamak için dikkat ederim.

Onun dışında rahat da olmak lazım. Sonuçta ailedensiniz.
  • pispinti  (04.07.24 16:21:59) 
ya bu sorduğun sorunun cevabı bi sürü değişkene bağlı. çalışıyor musun? aranız nasıl? beklentisi var mı? eşin ne diyor?

genel olarak cevap verilecekse bulunduğun katı temizle. genel bi temizlik yapılıyorsa yardım teklif et. çalışmıyorsan zaten yemek yapmalarına yardım etmen gerekir. çalışıyrosan da yemek yapmak için seni bekleyeceklerini sanmam ama salataya vs yapabilirsin. hafta içi onlar yemek yapacağı için hafta sonu da sen yaparsın. sofranın kurulup kaldırılmasına yardım edersin.

hiçbir işe el atmayıp mutfak masrafı için para vermek aşırı ayıp bir olay. zaten kendi çocuğu ve eşi bir ay kalıyor diye mutfak masrafına destek isteyen aileye ne yapsan yaranamazsın. para işi eşin ve ailesi arasında bi mevzu zaten.
  • elorelia  (04.07.24 16:33:25) 
Sormaya ne gerek var? Git kadının yanına yemek işinin ucundan da sen tut. Salatayı sen yap. Veya tabak çatalı sen çıkart. Temizlik o suorpuyorsa sen sil. Burnu havada olanlar genelde kaynanaya karşı ne yaparsan yap sevmezler... Onlardan değilsen o tarz insanların lafını da dinleme. Orta yolu bul. İşin özü bir işin ucundan tut.


  • dedeminhirkasi  (04.07.24 16:54:41) 
tatile gitmiyorsunuz. kayınvalideniz sizin hizmetçiniz değil.

toplamda 5 kişi olacak evde, siz eşinizle bunun %40'sınız. demek ki toplam işin en az %40'ını yapmanız lazım.
  • co2s2  (04.07.24 17:03:06) 
empati yaparak çözülecek bir sorun. siz kendi ailenizin evinde 1 ay yaşasaydınız ne kadar yardım ederdiniz annenize? 3 aşağı 5 yukarı aynı şeyi yapsanız yeter. aranızda gereksiz bir resmiyet, gerilim yoksa bir şey olacağını sanmıyorum.


  • kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili  (04.07.24 17:13:08) 
eşin ne yapıyorsa aynısını yap yan gelip yatıyorsa sen de yat, yardım ediyorsa eşlik et


  • ala09  (04.07.24 17:48:45) 
Yardımlaşma gerekli böyle bir durumda. En iyi cevabı yine eşiniz verir


  • diyecevaplandı  (04.07.24 17:55:22) 
Şunu yapın demek mümkün değil, bence genel olarak evdeki işlerin "bir ucundan tutun". Yukarıda iyi örnekler verilmiş, salatayı cacığı vs hazırlamak, sofra kurulmasına kaldırılmasına yardım etmek güzel olur. "Ne yapayım?" diye sormaktansa "Salata yapayım mı?" ya da "Salata mı cacık mı yapayım?" gibi sorular daha iyi olur. Siz geldiğinizde sofra ve yemek hazırsa, "Biz toplarız." diyerek eşinizle sofrayı toplamak daha şık olur.

Ucundan tutmak kavramı, duruma göre değişir. Duruma göre takdir edin. Yatılı misafir olduğunuzu unutmayın, bu durumun iki tarafı var. Ev sahibi gibi karar veremezsiniz, kafanıza göre takılamazsınız. Ama akşam oturmasına gelmiş gibi sadece oturmanız da mümkün değil. Arada bir kıvam tutturmanız lazım, bunun için kayınvalide ve kayınpederinizi iyi gözlemlemeniz gerek, ama daha önemlisi eşinizin rolü. Eşiniz sizi iyi yönlendirmek zorunda.

Masraf konularına sizin doğrudan dahil olmanız şık olmayabilir, onu eşiniz üzerinden halletmeniz bence daha isabetli olacaktır. Sizi masraf konusuna dahil etmiyorlarsa jestler (tatlı, çikolata, alkol vs) yapabilirsiniz ama bunu da eşinizin fikrini alarak yapmanız daha isabetli olur.
  • 10551037  (04.07.24 18:42:31) 
tadilat beklediginden uzun surebilir bu arada. yani durumu daha uzun vadeli yonetmeye calis.

ben yemek yapmayi hic sevmem acikcasi, hele baskasinin mutfaginda. ama yine de bir beklenti olusabilir senin durumunda. belki belli sikliklarda eve tatli pasta getirmek, meyve sebze almak gibi jestler yapabilirsin.
  • hot potato  (04.07.24 18:57:19) 
Ayyy Allah kurtarsın zor iş. Üzerime sorumluluk kabul etmeyecek şekilde hareket ederdim. Başka evlerin başka ailelerin sorumluluklarına bulaşmazdım. Kendi dengemi de bozdurmazdım. Aman diyeyim çok hassas konu.

Hops'a katılıyorum, eşin sana söyler zaten.
  • muhayyer divan  (04.07.24 21:48:50) 
yasli kadin tek basina 5 kisiye yemek mi hazirlayacak?
ben olsam yardim ederdim. ama esimin ve erkek kardesin de yardim etmesini beklerdim.
et pisirme islerini de erkekler yapar genelde zaten baba da öyle seylerde dahil oluyordur?

garson gibi boslari toplama yemegi masaya götürme falan kolay seyler zaten.
  • robert bosch  (04.07.24 21:59:40) 
Hocam bodruma hersey ultra dahil tatile gitmiyorsun sonucta,
Ozellikle ortak bisey yapiliyorsa dahil olman yardim etmen gerekir.

Cay bile demlense git biskuvileri tabaga koy masayi diz. Oturup izlememelisin.

Nasil hep beraber bisi yiyor yada yasiyorsaniz hep beraber yaomaniz gerekir.

Eger bilmiyorsan git kadinla konus soyle. Mesela sunu diyebilirsin anne yardim etmemi istedigin bisi olursa soyle gibisinden.

Ayrica bazi seyleri onlar soylemeden yapmalisin. Kadin yeri supuruyorsa sende viledayi al sil vs bos durano allah sevmez mantigi edin.
  • Zetnikov  (04.07.24 22:12:07) 
Keyfine bak diyenler evli degil bence:) kadin yemek yaparken siz de salata yaparsiniz mesela, fasulye yapilacak ise siz ayiklarsiniz, masa kur topla yardim edersiniz. Orasi otel degil sonucta,


  • oscar  (04.07.24 23:52:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.