[]

Güvenlik kamerasına güvenmemek

Evi ve arada arabayı görecek bir kamera alayım, telefondan izleyeyim diye biraz araştırdım piyasayı Çinli üreticiler ele geçirmiş.

Bir sürü ıvır zıvır marka daha var onlar da Çinli fason üretimdir muhtemelen.

Xiaomi, Eufy, TP-link gibi markaların bazı cihazlarının kullanıcıların ruhu duymadan Çin ip'lerine paket gönderdiğini, güvenilir olmadığını anlatan birçok yazıya ulaştım.

E doğal olarak evim ve kendimle ilgili en özel şeyleri Çinli dostlarımızla paylaşmak istemiyorum.

Bunu engellemek için modemden cihaz bazlı ayar vs. yapabilir miyim? İş bilgisayarıma wireshark falan kuramıyorum ama bir şekilde önlem almak istiyorum.

Olmuyorsa vazgeçeceğim kamera falan almaktan.

 
Çinli kamera alıp; eve gelince fişini çekseniz ya da üstünü kapatsanız belki çözüm olabilir mi acaba? Evden çıkarken sadece kayıt olacak şekilde olursa sorun olmaz bence


  • titanic kemancısı  (02.07.24 18:45:52) 
Ya allahaşkına saçmalamayın, ne yapsın çin senin görüntülerini? Yatak odana koymazsın en fazla.


  • hops  (02.07.24 18:50:43) 
@hops GDPR için bir dünya kanun, regülasyon, ceza çıktı ama sen hala Çin ne yapsın senin/benim bilgimi diyorsan eyvallah sen paylaş ben mümkün olduğunca paylaşmamaya çalışıyorum.


  • chicha_v2  (02.07.24 19:15:50) 
oncelikle endiselerinde haklisin. saydigin markalar disinda amazon ring ve tesla kameralarinin izlenip hatta calisanlar tarafindan goruntulerle dalga gecildigi bile ortaya cikti.

dahua ve hikvision cogu buyuk firmada rastladigim kullanilan markalar. kameralari sahibinden'den alacagin bir firewall cihazina baglarsan istedigin gibi network io'yu yonetebilirsin.
  • arakaali  (02.07.24 19:30:17) 
@arakaali hikvision'u listeme bile almadım daha önce binlerce kamerasının Çin'e veri gönderdiği haberini okumuştum.

www.rferl.org

Firewall cihazı olmadan modem içinden böyle bir konfigürasyon yapılamaz mı peki? Zyxel modem kullanıyorum. vmg3625-t50b
  • chicha_v2  (02.07.24 19:48:55) 
Bizde bimden aldığım Çin malı ip cam vardı. Birgün evden uzakta açmıştım başka evin görüntüleri çıkıyordu. Muhtemelen benimkini de başkaları izliyordu.


  • rodeocu  (02.07.24 19:56:32) 
@chicha

download.zyxel.com

buraya gore modeminde firewall/acl bulunuyor. dolayisiyla modem uzerinden baska bir cihaza gerek kalmadan firewall kurallari yazilabilir durumda gozukuyor. (sayfa 317)
  • arakaali  (02.07.24 20:00:03) 
bu işin en “temiz” yöntemi herhalde apple homekit uyumlu bir kamera almak. fakat apple home hub gerektiriyor (apple tv, sürekli evde duracak bir ipad ya da homepod). biraz maliyetli olur yani. elbette izlemek için de bir iphone ya da ipad gerekiyor.


  • orient blue  (02.07.24 20:28:04) 
ubiquiti bakabilirsin ya da en temizi home assistant kurup evde depolama olabilir.


  • biergarten  (02.07.24 21:29:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.