[]

Tarihçilere bir soru

Bir tarihçiden dinlemiştim ya da okumuştum. "Osmanlı çevirmenleri yabancı kişilerden oluşuyormuş da bu kişiler de kasıtlı olarak farklı tercüme yapıyormuş" gibi bir şeydi. Neydi o iş, bunu anlatanın bir videosu falan var mı?

Şimdi Çankaya okurken şuna denk geldim o yüzden merak ettim: "Yabancı dil öğrenmek günah sayıldığı için dış politika hıyanetleri Osmanlı topluluğundan ayrılmak isteyen ve Fenerli denen Rumların elinde idi."


 
Video bulamadim ama benim aklima ilk gelen biraz daha yakin tarihten bir mesele oldu. Filistin civarlarinda 1. dunya savasi esnasinda ermeniler yanlis ceviriler yapip turk esirlere zulmedilmesine sebep olmuslar gibi birseydi.


  • mbond  (13.06.24 23:53:59) 
Video var mı bilmiyorum ama o durum aşağı yukarı şöyle. Osmanlı'da müslüman tebaa arasında batılı ülkelerle görğüşme yürütecek yabancı dil bilen, yetkin bir nüfus yok. Bu yüzden genelde rumları, hatta yanlış hatırlamıyorsam genelde fener rumlarını kullanıyorlar. Onlar da zaman zaman, belli dönemlerde, içinde bulunulan siyasi konjonktüre bağlı olarak görüşme yaptıkları hıristiyan devletlere sempati duyabiliyorlar ve buna bağlı olarak etik açıdan sorunlu sayılabilecek durumlar oluşabiliyor. Osmanlı tarihçisi değilim, alanım değil. Ama barbara jelavich'in balkan tarihi kitabının birinci cildinde okumuştum bunu. İlgilenirseniz oraya bakabilirsiniz.


  • stronzo  (14.06.24 01:06:18) 
Bu arada bu duruma sebep olarak "yabancı dil öğrenmenin günah sayılması" gibi çok da mantıklı olmayan bir argüman ortaya koyarak falih rıfkı olayı biraz abartmış, saptırmış gibi görünüyor.


  • stronzo  (14.06.24 01:10:33) 
osmanli kendi burokratini yetistiriyordu. sanmiyorum boyle bir durum olacagini. 3. ahmed doneminden beri yurtdisina elci gonderen, okullarinda subaylarin ortaokuldan itibaren fransizca dersleri gordugu bir ulkenin boyle bir acziyete dusmesi olasi degil. falih rifki her devrin adami oldugu icin muhtemelen ankara'ya yaranmak icin osmanli gomme modunu acmis. cok guvenilir birisi degil benim nazarimda.

ben bu konuyu sadece kore savasi'nda duydum.

amerikalilar turklerle iletisim kurabilmek icin turkce bilen ermenileri cevirmen olarak kullaniyor. onlar da pustluk pesinde kosuyor. www.gazetevatan.com
  • antikadimag  (14.06.24 04:32:31 ~ 04:33:48) 
Yabancı dil öğrenmek günah sayıldığı için?
falih rıfkı atayı kemalist ideolog bilirdim. dümdüz yalancıymış dikkatimden kaçmış. demek buralardan türedi bu yalanlar

çevirmenlerin izini "draman" isminden sürebilirsin
  • lambırcek  (14.06.24 05:35:11 ~ 05:36:39) 
Yabancı dil öğrenmek günah sayışdıpı için mi ?
Hem de Fatih Sultan Mehmet gibi bir çok yabancı dili iyi derecede bilen padişahın yönettiği bir devlette mi günah ?

Bir dış politika hıyaneti varsa, onu da son dönem mason Osmanlı paşalarında aramak lazım .
  • diyecevaplandı  (14.06.24 19:38:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.