[]

hangi is? yurtdisi gocmenlik icerir.

amerika'da yasiyorum ve halihazirda ogrenci vizesiyle calisiyorum. calisma vizesi kura ile oldugu icin cikmiyor ve 1 yillik calisma iznim kaldi. seneye bir tur daha var ve cikma ihtimali %20-25 falan. o yuzden cikmayacakmis gibi varsayiyorum.

A sirketi: su an calistigim yonetim danismanligi sirketi. reviewlerim fena degil. eger tam vizem bittiginde projem olursa kanada ofisine transfer olabilecegim soylendi. ama bunun garantisi yok. diyelim ki projem bitti, yeni proje beklerken vizem biterse transfer olmayabilecegini ogrendim. firma bu konuda garanti vermiyor ve yarim agiz konusuyor.

yine yaklasik 1 sene sonra terfi almam beklenecek ve terfi alacak seviyede olamazsam transfer isi sikintiya girebilir. isin kotusu bir sonraki seviyede business development ve proje satisi yapmaniz bekleniyor ve cok stresli bir pozisyon. eger proje satamazsaniz fazla tutmuyor, yolluyorlar. benim de hic yapamayacagim bir is satis isi.

simdi ben en iyi ihtimalle 1 sene sonra kanada ofisine transfer olsam, orada 1.5 sene calismam ve terfi almam gerekecek. terfi alamazsam amerika'ya geri getirmezler. terfi alirsam amerika'ya getirirler ama bu sefer de istemedigim pozisyonda satis stresine gomuldugum bir pozisyonda olacagim ve sirket degistiremeyecegim vizeden dolayi. hemen green card'a basvursalar bile muhtemelen 1-1.5 sene de onu beklemem gerekecek ve bu surecte stresli bir iste sikisip kalmis olacagim. yani gocmenlik konusu cok mesakkatli.

isin iyi yani maas cok yuksek. su anki ekonomik iklimde ayni maasta baska bir is bulamam gibi duruyor. calisma temposu da donem donem yukselse de genelde rahat. isi ogrendigim, insanlari tanidigim icin rahatim. ama gocmenlik ve terfi alirsam sonraki pozisyon buyuk problem. terfi almazsam da up and out kulturunden dolayi yol verebilirler.

B sirketi: FAANG diye bilinenlerden buyuk bir tech sirketi. microsoft, amazon, google'dan biri. burada calisma vizesi cikmasa bile kanada ofisine transfer edip sonra amerika'ya geri getirme surecleri daha oturmus bir durumda. yani burada gocmenlik stresim cok asagi inecek. ama ayni zamanda maasim cok ciddi dusecek. yaklasik $50k kadar dusecek yillik. ama gocmenlik konusunda daha rahat olacagim.

bu isin nasil oldugunu, sevip sevmeyecegimi, temposunu falan bilmiyorum. sadece gocmenlik yonunden ve firma adinin bilinirliginden dusunuyorum.

TL;DR:
A sirketi: gocmenlik konusu problem, 1 sene sonra cascavlak ortada kalabilirim, hatta turkiye'ye donmek zorunda bile kalabilirim baska ulkede is bulamazsam. gocmenlik konusunda yardimci olsalar bile green card alana kadar asiri stresli olacak. iyi yani maasin iyi olmasi ve az cok ise alismis olmam.

B sirketi: gocmenlik konusunda kafa daha rahat. uzun vadede amerika'da green card yolu acik. sirketin ismi de cok bilindik, cv'de durmasi avantaj olur. ama yillik kazancim $50k kadar dusecek. sirf gocmenlik icin bu kazanctan vazgecilir mi bilmiyorum.

fikirleri alalim.

 
Şu noktada kazançla bir işin yok. Kalıcı olman önemli. B tabii ki.


  • dissendium  (13.06.24 23:32:51) 
h1b almadan green card alman için yönetici olman lazım. veya geçici transfer vizesiyle abd'de bir şirkette çalışabilirsin ama bu green'e gitmeyebilir, ya da gitme ihtimali düşük.

iş bir şekilde h1b ye gelecekse riskli oluyor. green için 6 yılın var. işten atılmaman lazım.

denklemde illa abd varsa süreç muğlak olur. Bir 5-6 sene paranoya ve stres modunda yaşarsın.

bir diğer önemli durumda bir sonraki seçimi demokratlar kazanamayacak gibi. Sağcılar gelirse h1b yi veya göçmenliği kaldırabilir bile. abd göç politikalarına yön veren iktidarın sağ veya sol parti olması olmuştur. abd de genel bir iş problemi var denilebilir. Bazı sektörler oversaturated. Bir de AI effect de var
  • ferenc  (13.06.24 23:39:14 ~ 23:40:26) 
@ferenc; "h1b almadan green card alman için yönetici olman lazım" bu dogru degil. buyuk tech firmalarinda yeni lisans mezunu olup green card alan insanlar taniyorum. onemli olan sirketin basvurmasi, cogu sirket yapmiyor ama buyuk tech sirketleri yapiyor.

kanada'dan l1 ile geliniyor ve l1 aldiktan sonra green card'a basvuruluyor. h1b olmadan da bu sekilde yapilabiliyor. yani b sirketinde en azindan surec ilerleyecek ve tunelin sonunda isik olacak. bu stresi kaldiririm.
  • antikadimag  (13.06.24 23:54:38) 
"maas $50K dusecek" yorum yapabilmemiz icin yeterince net bir kriter degil. 100'den 50'ye mi dusuyor 250'den 200'e mi dusuyor, arada cok fark var.


  • hot potato  (14.06.24 04:18:11) 
@hot potato; 200>150


  • antikadimag  (14.06.24 04:34:34) 
b sirketi tabi ki, 100'den 50'ye dusse neyse de 200'den 150 demissiniz.
dimdizlak ortada kalinca keske bi 50k versem de bana calisma izni verseler diye hayiflanirsiniz sonra eger illa ki kalmak istiyorsaniz tabi.

  • bay b  (14.06.24 09:58:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.