[]

bunu neden yapıyoruz psikolojik soru?

Örneğin dolandırıldık bunu herkese anlatma isteği geliyor. O kişi senin mağduriyetini gideremeyecek olsa bile anlatıyoruz. Neden? Bu rahatlık hissettirse bile sonrasında hissettirmiyor tam tersi bazen anlattığın için bile ayrı kötü hissediyorsun. Beynimizin nasıl bir kendini koruma amacı var burda.




 
anlatıp rahatlıyorsun teselli arıyorsun. başkasının başına da aynı şey gelmişse rahatlatır mesela.


  • jelly bear  (10.06.24 12:52:42) 
Birincisinde anlatıp rahatlıyorsun, buna venting deniyor, o öfkeyi zehiriçinden atıyorsun, insan insanın yurdudur derler aslında sağlıklı kalmak için birbirimize ihtiyacımız var

İkinci kısmında ise akıl devreye giriyor, dışarıdan aptal göründüm şimdi diye üzülüyorsun

Birinci bağ daha insani ikincisi ise zamanla öğrendiğimiz gördüğümüz yargılardan biriken düşüncelerden
  • grimavi  (10.06.24 12:59:23) 
İnsan hayatında içgüdüsel olarak yapılan her şey mağara devri yaşantısındaki alışkanlıklardan kaynaklanıyor.
Milyonlarca yıl mağara devrinde yaşamışız. O devirdeki hayat ve alışkanlıklar milyonlarca yıl yapıla yapıla genlerimize kazınmış.
Günün ışımasıyla avcılar ava, toplayıcılar toplamaya, herkes işine gücüne gidiyor. Akşam olup hava kararınca unlar elenmiş, elekler asılmış vaziyette mağara önündeki ateş etrafında toplanılıyor. Yapılabilecek bir tek şey var. Biri anlatacak, diğerleri dinleyecek.
Milyonlarca yıl devam eden bu anlatma ve dinlemeler, bugün artık içgüdüsel bir ihtiyaç olarak karşımızda. İnsanlar hep ilginç bir şey yaşayayım da anlatacak konum olsun arayışında.
  • Mirket  (10.06.24 13:46:16) 
Psikolojide bir uzmanlığım yok ancak anlatma ihtiyacı ve anlattıktan sonra gelen pişmanlık hissi birbirinden bağımsız iki ayrı durum olsa gerek. Sonuçta herkes bu tip sorunları anlatmıyor, anlatanlar arasında da herkes pişmanlık yaşamıyor. Bunu böyle varsayamayız herhalde.

Başınızdan geçen ve sizde kötü etkisi olan bir olayı başkalarıyla paylaştığınızda bunun birden fazla etkisi olur. İlk olarak sorunu sadece siz mi yaşadınız yoksa başkaları da yaşadı mı öncelikle bunu anlarsınız. İkinci olarak sorunun çözümüne yönelik bilgi edilebilirsiniz. Üçüncü olarak destek bulabilirsiniz. Fark ettiğiniz üzere bunlar temelde güvenlik ve ait olma ihtiyacıyla ilintili şeyler. Ayrıca insanlar kendisini hayrete düşüren, olağan dışı gelen ve kendisinde duygu yoğunluğu yaratan olayları genel olarak anlatmaya meyilliler. Bunun da kişinin olağan seyrinden çıkan duygusal durumunu düzenleme ihtiyacıyla alakası olabilir. Böyle bir kavram var psikolojide, aşağıya link bırakıyorum. Aynı zamanda duygularınızı kontrol altına almanın yanında yaşadığınız olayla başa çıkmanız açısından da sosyal ilişkilerin faydası oluyor. İnsan sosyal bir canlı değil mi?

Anlatmaktan doğan pişmanlıksa daha ziyade sizin şahsi geliştirdiğiniz veya çevrenizden ya da ailenizden edindiğiniz davranış modelleriyle alakalı olsa gerek. Bazı insanlar dışarıya diğerlerinden daha açık. Yani illa kendinizle ilgili bir olayı anlattığınız için pişman olmazsınız heralde. En azından pişman olacağınız şeyler vardır ve olmayacağınız şeyler vardır bu da kişiden kişiye değişir.

tr.wikipedia.org
  • akhenaten  (10.06.24 14:35:51 ~ 14:42:28) 
bunu yaparak öğreniyoruz , her şeyi kendimiz deneyerek öğrenmeyiz , başkalarının deneyimlerinden de yararlanmak lazım. Mesela telefon dolandırıcılığı benim başıma hiç gelmedi ama bir gün benzer bir telefon geldiğinde sonunun nereye varacağını biliyorum. çok örnek dinledim.


  • devilone  (10.06.24 16:02:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.