[]

Orkestra şefi olmadan orkestra çalabilir mi?

Bugün klasik müzik konserine gittim Tekfen filarmoni orkestrası. . Müzikten falan anlamam, meraktan gittim. Beğendim de. :)

Arkadaşla aynı şeyi merak etmişiz.

Şef olmadan orkestra çalsa birbirine mi girer müzik, hatalı mı çalarlar?

 
kuzenimin eski eşi orkestra şefi idi. bunu direkt olarak kendisine sordum açık açık. napıyon sen şimdi çıkıp, herkesin önünde notası var, sen elini kolunu sallamasan çalamazlar mı diye.

asıl görevi provalarda imiş. provada tek tek çalıştırıyor. sen şurada gireceksin, sen şurada yükseleceksin falan diye. konser esnasında yaptığı şey bir provada çalıştıklarını hatırlatmak, bir de tempo tutmak. yani aslına bakarsan kendileri de çalarlar ama başlarken aynı anda giriyorlar mesela hepsi birden. şef işaret etmese hepsi aynı anda giremez. ha girdikten sonra çalabilirler belki.
  • kibritsuyu  (09.06.24 23:36:36) 
sanirim kibritsuyu nun dedigi gibi bi noktadan sonra otopilota aliyorlar

www.youtube.com
  • foster  (09.06.24 23:47:33) 
kisa soluklu performanslarda calabilir. zira yaptigi tek sey siradaki kim, nerde, ne kadar calacak gibi seyleri belirlemek. 329329 nota ezberleyen adam o kadarini da yapabilir; ama uzun soluklu ve kalabalik orkestrali konserlerde o duzeni ezberlemek, hayata gecirmek zor.


  • buenosdias  (10.06.24 10:24:45) 
yani teknik direktör gibi düşünün. teknik direktör de maç sırasında kenardan bağırıyor, el kol yapıyor falan. yapmasa olmaz mı, çıkıp oynayamazlar mı, oynarlar. teknik direktörün asıl işi antrenmanda. taktiği belirliyor, oyuncuyu çalıştırıyor, oyun planını oluşturuyor. maç sırasında da anca onları hatırlatıyor.

ya da tiyatro oyunu rejisörü mesela. temsil esnasında adam salonda bile olmayabilir, evinde yatıyor, oyuncular kendi oynuyor. en fazla kimin ne zaman sahneye çıkacağını söyleyen görevli var. ama o rejisörün asıl işi provalarda. temsilde kendisine çok gerek yok.

aynı hesap.
  • kibritsuyu  (10.06.24 11:16:35) 
youtu.be

Ayrıca Youtube'da Nisan Ak'ın videolarına da bakabilirsiniz.
  • fotrsapka  (10.06.24 11:53:15) 
eski orkestra çalışanıyım;

- Şef her enstürümana göre partisyon yazar/yazabilir, kendi yorumuna göre enstrümanlarda partisyon değişikliğine gidebilir
- Provada orkestrayı çalıştırır, kimin nerde gireceğini, çıkacağını belirler.
- Ritmi belirler.
- Orkestra canlı bir organizmadır, konser esnasında kimse ne olacağını bilemez, robot gibi çalamaz(insan faktörü). Bir ekip geç girebilir, bir ekip erken girebilir, solist sarhoş olabilir(başımıza geldi) bir yandan nota takip edilirken bir yandan da göz ucuyla şef takip edilir, seyirci anlamaz ancak personel şefin minor hareketlerinden ne yapması gerektiğini anlar.
- Orkestranın moral motivasyonunu yükseltir/düşürür.

aklıma gelenleri yazdım.
  • mirty  (10.06.24 14:08:57) 
şef olmadığında birinci kemanın yayını referans aldıklarını duymuştum


  • edaddy  (10.06.24 15:01:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.