[]

EV ALMAK şimdi x 1 sene sonra

Bir varsayım üzerinden hesaplama yapalım. Diyelim ki yatırımlık ama ileride de oturabileceğiniz küçük bir ev almak istiyorsunuz.
500 bin tl paranız var 1 milyon tl de kredi çekeceksiniz.

ŞİMDİ: faiz: 3.05 geri ödeme: 3.781.875,60 TL
1 sene sonra: faiz:1.99(varsayım) geri ödeme: 2.635.735,62 TL

değişen miktar 1 milyondan fazla. yani aslında sorumuz şu 1.5 milyonluk evin değeri 1 yılda 1 milyon artar mı? Konut Fiyat Endeksine göre (mart ayı verisi) değişim oranı %50. yani bu orana bakarak bu kadar artmaması lazım. Fakat diğer bir yandan da, faizlerin yüksek olmasıyla beraber ev üretimi azalacak, alıcılar almayacak. Fakat ilk indirim geldiğinde de bir yığılma olacak bu da fiyatlara etki edebilir. Bu durumda siz olsaydınız şimdi mi alırdınız, yoksa bir süre daha faiz indirimini mi beklerdiniz? Teşekkürler.

 
Eğer kendiniz oturacaksanız ev alınır ama yatırımlık alınmaz, ev fiyatları ege kasabasından kayserinin kasabasına kadar her yerde şişmiş durumda, daha da yükseleceğini düşünmüyorum

ikincisi kredi faizleri de çok yüksek

Ytd
  • grimavi  (09.06.24 21:05:12) 
ekonomik planlamada sizle aynı durumdayım. şuan beklemeyi tercih ettim. beklerken de nakit kısmını artırıyorum. kredi çekeceğim miktar 500k.lar altına düştüğünde alım gerçekleştirmeyi planlıyorum.


  • trajikomix  (09.06.24 21:46:15) 
1.5 milyonluk ev 2.5 degil 3.5 falan olur ama yatirimlik ev almazdim ben de. 10 milyonluk daireye 25k kira oduyoruz, sacmalik. ytd


  • ala09  (09.06.24 21:47:55) 
bir sene sonra veya bu süre içerisinde herhangi bir anda kredilerin düşmeye başlayacağı algısı oluştuğu anda 1.5 milyon dediğin ev 2.5 olur. 1.99 olduğunda bile değil, artık merkez bankamız faiz indirim sürecine girmiştir dediğimiz aşamada evler artmaya başlayacak. konut kredileri için 1.99 ve aşağısına geldiğimizde daha da fazla artmış olacaktır şu an baktığınız 1.5'luk ev. burası ahlaksızlar ülkesi olmuş maalesef.

oturmak için alıyorsanız bundan daha iyi bir zaman yok. ev-araba fiyat skalasına bakarsanız evlerin balonunun söndüğünü görebilirsiniz. bir de ilave olarak herkesin alınmaz demesi bile zaten çok büyük bir al sinyalidir her zaman.
  • bussuru1  (09.06.24 22:00:02) 
Oturacaksanız alın.
Yatırımsa yine alın. Hata yapsanız bile %5-%10 gibi bir hata olur, bir felaket olmaz.

Şu anda faiz 3,05 olduğu için o ev 1,5 milyon. Faiz 1,99'a düşse yarın, ekonomide başka hiçbir şey değişmese sadece konut kredisi faizi 1,99'a düşse o ev 2,5 milyon olacak.

O yüzden siz şimdi eviniz alın. Faiz'ler 1,99'a düşerse yapılandırma yaparsınız.
  • michael_knight  (10.06.24 10:30:01) 
Gayrimenkul satın alacaksanız ve kredi alabiliyorsanız hiç beklemeyin muhtemelen bu fiyatları bir daha bulamayacaksınız. Bu piyasada garimenkul toplama zamanı. En fazla 3-5 Yılda evin rayiç değeri katlayarak artacak (bunu yazın bir kenara zamanı gelince hak vereceksiniz). Şu an gayrimenkul piyasası faizlerden dolayı son 20 yılın en kötü döneminde bir daha bu fırsat ne zaman gelir veya gelir mi bilinmez. Kasım ayı gibi faiz indirimi bekleniyor faizlerin inmesi gayrimenkul fiyatlarını yükseltir. Gayrimenkul fiyatları düşecek diyenler her zaman oldu fakat gayrimenkul fiyatları uzun vadede hiçbir zaman geriye gitmedi. Ne darbe dönemleri, ne ekonomik krizler ne birinci ikinci dünya savaşları gayrimenkul her zaman değerlendi. Malum Türkiye'de ağzı olan konuşuyor beklerseniz daha çok beklersiniz bu fırsatı kaçırmayın.


  • doharkoman  (10.06.24 15:02:13 ~ 15:06:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.