[]

İkinci el üründe sıfırına yakın fiyat vermenin mantığı?

Scooter bakıyorum kendime, sıfırı bayide 146 bin tele, adam 5 bin km'lik ikinci el ürünü 140'a koyup pazarlık yok diyor. Garajda kılıfla baktım bilmem ne... Bir iki tane de değil, bir sürü ilan var böyle.

Bunun bir mantığı mı var yoksa andavallar etrafımızı mı sarmış? Kendi malını o fiyata alır mısın diye düşünmüyorlar mı? Umarım bir mantığı vardır.


 
Yok. Bunun mantığı yok.
Türkiye'de ikinci el fiyatlarındaki bu saçmalık beni yıllardır sinir ediyor. Scooter ile sınırlı değil her üründe bu şekilde.

Herkesin malı çok kıymetli ve herkes ikinci el üründen iğreniyor. Bu ikisinin bir arada olmasını aklım hiçbir zaman almıyor.
  • michael_knight  (05.06.24 12:04:08) 
Ben de bunu hic cozemedim. Bir ara yatirimlik alip gercekleri kabullenemeyenler vardi bilmiyorum onlar hala var mi. Bayide bulunabilen arabanin sifirindan fazla para istemek gibi durumlar. Pahali motor ekipmanlari falan olsa anlayabilirim biraz.

Bu arada bu motoru istiyor olsaniz belki 130 bin normalidir 5000 km'de olan icin ama bulamazsiniz. Satmaya kalksaniz da 130 bine musteri bulamazsiniz. Belki bu bir yanilgidir ama genelde boyle hissediyorum.
  • mbond  (05.06.24 12:46:11) 
Enflasyon sokunu atlamadigi icin insanlar her seyin fiyati surekli artacak gibi hissediyorlar. O yuzden satilmasa da fiyatini indirmiyor kimse. Zaten paranin zaman maliyetinden de anlayan yok. Satilmadigi surece her ay %4-5 arasi bir sey kaybettiginin farkinda degil bu arkadaslar su siralar.


  • synthetic a priori  (05.06.24 13:04:38) 
Anca listelerler öyle, piyasa ve fiyat algısı bozuldu. Düşük faizde mal kıymetli oluyor, hala daha normale dönemediler, fiyat düşürmelerine rağmen satamadıklarını gördüklerinde gerçekten satmak istiyorlarsa mantıklı fiyatlara inmek zorunda kalacaklar, yoksa da kıymetli malları ellerinde patlayacak.


  • kimlanbu  (05.06.24 13:42:00) 
Herkesin malı çok kıymetli olduğu için. Hatta şöyle bir şey var, 10 yıldır giydiği kıyafeti yeni gibi diye satmaya çalışan ve buna gerçekten inanan insanların olduğu bir yer burası.


  • freewave  (05.06.24 13:42:52) 
Yamaha nmax scooter ımı 130a aldım 170e sattım 1 sene kullanıp.

Üstüne sadece 10binlik ek masraf yapmıştım aksesuarlar falan.

Olabilecek en dolusuydu. Sattığım sıralarda liste fiyatı 140 idi ama bayilerde 170den aşağı bulunmuyordu. Yani liste fiyatı üstünden değil bayilerdeki fiyatı üstünden değerlendirmek lazım. Bayilerin neden liste fiyatı üstünden satmadığı saçmalığı da ayrı bir konu.

Neyse siz de bayi fiyatı üstünden söylemişsiniz zaten. Alacak olan benim motoru bayiden alıp 170 verdikten sonra aynı aksesuarlara bu sefer 20bin verecek motor 190a gelecek. Bunları taktırması falan da cabası.

Sıfırı aldın, aksesuarlar için bekledin, montajıydı, rodaj dönemiydi derken millet diyor ki 190 vereceğime 170 - 160 vereyim, sıfır gibi max 4-5binde bir motor alayım.

Bana diyorlar abi zaten üstüne biraz koysam sıfırını alıyorum neden bu fiyata satıyorsun, e al diyorum hocam o zaman sıfırını.

O gidiyor, başkası ben okeyim sıfır gibiyse fark etmez diyor geliyor 10-20bin altına alıyor.

Neden alıyorlar ben de bilmiyorum. Almasalar bana kalırsa sıfırı 170 olan bir motorun ikinci eli max 100 olmalı. hadi sıfır gibi falan diyelim 120 olsun.

Bu dediğim benim lise zamanlarımda böyleydi yani 10 sene öncesinde falan bir ürün eğer 2.el ise neredeyse yarı fiyatına kadar düşüyordu.

Fakat şimdi herkeste acil almalıyım yoksa hiç alamıycam veya fiyatı artacak kaygısı var.

Mesela ben motoru mayısta sattım, adama istersen alma yazın 190 a bulamazsın diyorum adam da neyse tamam alayım pahalalışmadan 170 e diyor.

Bi ara motor 200bine çıkmıştı çünkü 2.elde bile. Saçma mı, saçma. Ama piyasa böyle. Alıcı çıktıkça da böyle gitmeye devam edecek.

Şuan 2.el araba piyasaları biraz düşüşte ama millet bir ara şey diyordu "ya 2. el araba alıyorum kullanıyorum biniyorum, eskitiyorum, sonra dolar bazında bile yükseğe satıyorum satarken valla mükemmel olay"
  • ananiyimioguz  (05.06.24 13:54:17 ~ 13:54:50) 
Piyasanın oluşmamış olması.


  • doharkoman  (05.06.24 14:55:26) 
İkinci el normalde artık ihtiyacının kalmadığı bir ürünü, evde yer açılsın ya da atıl duracağına cüzi bir miktar karşılığı elden çıksın diye düşünülen ürünler olması gerekir. Ancak bizim gibi fakir ve yüksek enflasyonun olduğu ülkelerde insanlar sattığını tekrar alamayacağını düşündüğü için eşyasından maksimum faydayı elde etmeye çalışıyor.

Bütün bunlara bir de yurdum ahlaksızlığını ekleyince ortaya çıkan durum bu oluyor.

1995 model renoult broadway otomobile 300 bin TL istiyorlar. 30 yaşındaki bir hurdaya bin dolar fiyat biçsen normal şartlardaki bir ülkede sana bir taraflarıyla gülünecekken, canım ülkemde bu arabaya 10 bin dolar istiyorlar. İnanılmaz bir ahlaksızlık. Ama bu ahlaksızlık maalesef sadece bu arabayı satanda değil. Kimlerde de bu sorumluluğun olduğunu bence söylemeye gerek yok.
  • thracia  (05.06.24 15:17:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.