[]

Vadeli mevduat faiz oranı sabit mi oluyor?

Merhabalar,

Bu konuda hiçbir fikrim bulunmuyor. Akbank üzerinden vadeli mevduat hesabı açıp bir miktar para ile mesela 365 gün %51 faiz oranı ile baslatirsam bu oran yıl boyunca paraya dokunmazsam sabit mi kalıyor? Yoksa piyasa durumuna göre azalış/artış gösteriyor mu? Mantıken neden böyle sabitleme yapsınlar diye düşünüyorum ama yine de sormak istedim.


 
Evet, açtığın andaki faiz, süre boyunca geçerli. 51'den 1 yıllık açarsan, bir yıl sonunda 51'lik faizi verir.


  • prole  (05.06.24 08:19:17) 
Evet sabit kalıyor.
"yıl boyunca sabit kalıyor" şeklinde düşünmeyin. Banka size 1 yıl için bir söz veriyor siz de 1 yıl için paranızı yatırıyorsunuz.
11 ay sonra paranızı çekerseniz hiç faiz alamazsınız. Yani o faiz aylık aylık işlemiyor. Yıllık.

Aynı şekilde 32, 92, 181 gün gibi vadelerde de yatırabilirsiniz paranızı.

Bir de vadeli mevduat yaparken birkaç parçaya ayırmak da iyi olur. Mesela 100 lira yatıracaksanız 50+30+20+5+5 gibi parçalara bölerseniz 5-10 liralık bir acil ihtiyacınız olursa tüm paranın faizini değil sadece 10 liranın faizini kaybedersiniz. Bu küçük parçaları yıllık yatırmak yerine aylık veya 3 aylık da yapabilirsiniz vs.
  • michael_knight  (05.06.24 09:12:42) 
Banka ile anlaştığın süre boyunca o faiz sabit kalır. 32 günlük faize verirsen, 33. günde paran ana para+faiz ya da sadece ana para ile tekrar faize girecekse o anki yeni oranda faize verilir. Aynı şekilde yıllık faiz de bir sonraki yıl farklı orandan vadeli olabilir.

Parayı bölerek faize verme ihtiyaç anındaki kayıp oranını düşürse de 100 liraya alacağınız faiz oranı ile 50 liraya alacağınız faiz oranında fark olacaktır.
  • nawar  (05.06.24 11:37:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.