[]

Latince öğrenmek

Selamlar
Neden bilmiyorum ama hep ölü bir dil öğrenmek istemişimdir. Bu aralar teknik şeyler öğrenmeye çabalıyorum ama ruhum daralıyor hem kafamı dağıtmak hem de yıllardır yapmak istediğim bir şeyi yapmak adına bir süre sonra Latince öğrenmeye karar verdim. Birkaç sorum olacak
1. İngilizceyi kullanmaya kullanmaya çok unutmuşum ona da bir bakayım diyorum. Birlikte öğrenmek zorlar mı yoksa daha mı iyi olur
2. Ölü dil olarak latince seçtim ama başka dil mi öğrensem. Seçme nedenim;
- Hoşuma gidiyor
- İtalyanca kolay öğreniliyomuş belki sonra onu da öğrenirim güncel bir dil öğrenmiş olurum fazladan
3. Nerden nasıl öğreneyim bu dili
Bonus soru: gramer yapısını pek bilmediğim için merak ettim Türkçe ile yakınlığı ne seviyede

Teşekkürler

 
1. Bir işinizi ikiye çıkarıyorsanız elbette bunun etkisi olur. Bence tek şeye odaklanmak daha faydalı. Amacınıza da bağlı tabi.

2. Latince bunlar arasında en işe yarar dil. Ancak latince tam anlamıyla hiçbir zaman ölmediği için farklı dönemlere ayrılıyor. Klasik, kilise latincesi, rönesans latincesi vs. Bunların yazım şekillerinde, telaffuzlarında, kurallarında farklılıklar var. Antik roma metinlere bakayım diyorsanız klasik latince,kilise metinlerine falan bakayım diyorsanız kilise latincesi vb.

3. Klasik latince için duolingoda kurs var artık sanırım. Eğer akademik bir kaygınız yoksa oradan öğrenin. O kadar da kasmaya değmez.

4. İtalyancayı öğrenmeniz latince öğrenmenizi de kolaylaştırır. Modern dil öğrenmek daha faydalı.

5. Türkçeyle alakası yok. Sadece cümle dizimi esnek ve bazı caseler birbirine uyuyor diye neredeyse türk lehçesi öğrenmek kadar kolay olduğunu sanacağınız şekilde konuşan insanlar olabiliyor. Hiçbir ilgisi yok. Latince kendine has bir dil.
  • akhenaten  (31.05.24 17:53:09) 
@akhenaten teşekkürler. Ben ölü diye biliyordum. Acaba klasik latince diye bahsedilen kısmı için mi deniliyor ölü dil olması durumu

Bu hani afili özlü sözler olarak zaman zaman denk geldiğimiz mesela hangisi oluyor

Bir de İtalyanca ile yakınlığı konusunda önce hangisini önce öğrenmek daha mantıklı öğrenme açısından? İtalyanca latince kökenli diye biliyorum o zaman önce köken dili öğrenmek daha mantıklı geliyor bana ama dil konusu pek hakim olduğum bir şey değil yanılıyor yanlış biliyor olmam da olası
  • yazdonumu  (31.05.24 18:41:35 ~ 18:43:06) 
@yazdonumu ölü ama değil de :D şöyle ki, örneğin hititçe gibi bir dil bugün çözülmüş ve biliniyor ama çok uzun bir süre tamamen insan hafızasından silinmişti. Latince hiçbir zaman unutulmadı. Günlük hayatta kullanılmıyor ancak uzun bir süre akademik ve dini çevrelerde kesintisiz olarak kullanılmaya devam etti. Roma katolik kilisesi hala aktif olarak kullanıyor. Haliyle dilin gelişimi de devam etti.

Bence italyanca öğrenmek daha mantıklı, mesele şu ki muhtemelen hiçbir zaman latince öğrenmeyeceksiniz :D çünkü hiç kullanmayacağınız bir dil için çok zahmetli bir iş. Ayrıca pratik yapma şansınız da olmayacak. papa bile düzgün konuşamıyor :D Ayrıca günümüzde hayatımızda gördüğümüz dokunduğumuz çoğu şey dilde bir sözcük olarak yok haliyle. Ancak geç antik çağ ve orta çağda yazılmış felsefe kitaplarına bakarsınız birkaç kere, onların da dili ağır zaten.

Bu kadar olumsuz konuştum ama vazgeçin diye yapmadım :D sırf eğlence olsun diye yine uğraşılır. Ama işin gerçeği bu. Sonuçsuz bir uğraş için çok enerji istiyor.

Önce italyanca öğrenirseniz hem gerçek hayatta işinize yarar, hem de latince öğrenmek isterseniz çok daha hızlı ilerlersiniz. Bıkana kadar daha fazla şey öğrenmiş olursunuz.
  • akhenaten  (31.05.24 21:28:52) 
1. Planlı gidilirse sorun olmaz.
2.?
3. Nereden isterseniz öğrenebilirsiniz bütün kaynaklar aynı kapıya çıkar.
  • doharkoman  (31.05.24 23:20:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.