[]

yapay zekayı anlayamamak

bahsettiğim şey chatgpt falan o tarz bir şey değil. belki adı yapay zeka da değildir bunun bilmiyorum.

şimdi hani google'da bir şeyi aratınca, ya da instagram'da belirli tip videoları izleyince hep o tarz videolar çıkmaya başlıyor, arattığın şeyin reklamları gelmeye başlıyor. yani aletler benim ne istediğimi anlayıp bana ona göre öneriler sunuyor, buraya kadar tamam.

peki bu youtube denen site mesela, siteyi ilk açtığımda niye yarım bıraktığım videoyu en başta getirmiyor? çok önceleri izleyip bitirdiğim video çıkıyor, gitar videosu izlediysem gitar videoları çıkıyor, izlediğim dizinin sonraki bölümü çıkıyor, ama amk dizisinin yarım bıraktığım bölümüne devam edebilmek için geçmiş kısmına girip bulmam gerekiyor. hayır bu çok büyük zeka isteyen iş de değil. netflix falan yapıyor izlemeye devam et diye. lan tek satırda yarım bıraktıklarımı son izleme sırasına göre niye dizmiyorsun? niyet okuyup reklam göstermeyi bilen teknoloji, yarım bıraktığım videoyu "lan bunu izlemeye devam etmek isteyebilir" diye niye en başa çakmıyor yahu? o diziyi izlediğimi bilip sonraki bölümünü koyuyorsun, yarım bıraktığımı niye koymuyorsun?

ya da mesela her allahın günü yüzmeye gidiyorum, çıkışta da kaç metre yüzdüğümü gösteren saatimin fotoğrafını çekip story atıyorum. story'de havuzun konumunu da paylaşıyorum.

ama instagram denen zeka küpü "ulan bu yine aynı yerden fotoğraf koyuyor, şu havuzun konumunu listede en üste koyayım" demiyor. en üstü bırak listede bile yok. arama kısmından aratıp buluyorum. "yetmiş beş kere aynı yerden story attı ve aynı konumu ekledi, dur şu konumu listede göstereyim" diyemiyor. bu yapay zekanın neresi dünyayı ele geçirecek lan?

google zaman çizelgem belki 4 yıldır açık. nereye gittiysem kaydediyor. ben de girip "burada mıydınız" diye yaptığı önerileri düzenliyorum, daha sonra hangi gün nereye gittiğimi hatırlayayım diye.

yine aynı havuz mevzuu. yetmiş kere gitmişim, hep havuzu işaretlemişim. yetmiş birinciye bakıyorum, burada mıydınız diye yanını yöresini öneriyor. lan artık önermene bile gerek yok. bu mal havuza gitmiş diyip sormaman bile lazım. hadi emin olmak için soracaksın, "havuzda mıydınız" diye sor, evet diyip geçeyim. yanı yöresi ne varsa burada mıydınız diyor, ben hayır diyorum listeyi açıyorum havuz orada da yok. listeden seçip buluyorum. ha yer işareti olmayan bir yer de değil, var işte orada. sen benim yetmiş kere gittiğim yere yetmiş birinci kere gittiğimi tahmin edemeyip niye yanına yöresine gittiğimi sanıyorsun ya?

bu nasıl yapay zeka?

 
youtube premium kullanıyorum yarıda bıraktığım video izlemeye devam edebiliyorum.hatta telefondan izlediğimi durdurunca bilgisayardan açınca da kaldığı yerden devam ediyor.


  • uykulu_fb  (02.06.24 15:29:22) 
bunların hiçbiri yapay zekanın yetersizliğinden kaynaklanmıyor. hatta bunları gerçekleştirmek için yapay zeka da gerekmiyor. kullanıcı deneyimi tasarımı ile alakalı şeyler.


  • inveniam viam  (02.06.24 15:55:07) 
buyuk ihtimal gdpr mevzusu


  • foster  (02.06.24 17:27:40) 
@uykulu

kaldığım yerden devam etmesinde sıkıntı yok. devam etmesine ediyor. ama izlemek istediğim yarım videoyu bulmak için geçmişe gitmem gerekiyor. ilk açılış sayfasında çıkması çok zor olmasa gerek. ha bazen çıkıyor, ama niye bazen çıkıyor, niye çoğunlukla çıkmıyor anlamadım. normal olan HER ZAMAN çıkması değil mi?

adı yapay zeka olmayabilir, her ne haltsa. neticede benim yerime düşünen ve kullanıcı deneyimine dayanarak işimi kolaylaştıran bir makine olmasını bekliyorum, olmuyor.
  • kibritsuyu  (02.06.24 22:31:41) 
"siteyi ilk açtığımda niye yarım bıraktığım videoyu en başta getirmiyor?" çünkü en başta sana gözükmek için senden çok para verenler var. taa ki @uykulu nun dediği gibi premium alırsan işler değişir. kıymetli müşteri olursun


  • lambırcek  (02.06.24 23:44:58) 
başta gözükmek için para verenlere eyvallah da, sanmıyorum. bahar dizisini izliyorum. 10. bölümdeyim. yarım bırakıp kapattım. tekrar açınca en başta bahar dizisi 11. bölüm çıkıyor. ne yani dizinin 11. bölümü daha mı çok para vermiş? aynı dizi işte. alet demiyor ki 10. bölümü yarım bıraktı, önce onu koyayım. para verip önde çıkarttıranla derdim yok. bunun mantığını çözemedim.

ya da her gün yer bildirimi yaparak story koyduğum gazi üniversitesi yüzme havuzu listede çıkmıyor. ama gazi üniversitesi spor bilimleri fakültesi (yanındaki bina), gazi üniversitesi eğitim fakültesi (karşısındaki bina) çıkıyor. nedir şimdi, bu fakülteler para mı vermiş? mantığım almıyor abi, her gün bildirim yaptığım yerin en üstte çıkması gerekirken listede bile gözükmemesine anlam veremiyorum. para mara premium işi değil bu.
  • kibritsuyu  (02.06.24 23:51:00 ~ 03.06.24 09:01:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.