[]

beyinde sahte dopamin üretebilir miyiz?

Yani şöyle örneğin uyuşturu kullanan yoksunluk krizi esnasında bunu beynine aslında kullanıyormuş telkini verse o hazzı yaşatabilir mi? Beyni bu şekilde eğitmeni yolu bulunabilir mi?




 
Bir ara popüler olan I-doser isimli bir program vardı. Bir süre kullandım. stereo kulaklıkla dinlenmek sureti ile ses dalgaları ile beynin ilgili noktasını harekete geçiren bir program. Ses dosyaları ilgili duygu/his ile isimlendirilmiş, aralarında dopamin de vardı. Araştırın, kafanıza yatarsa bir deneyin.


  • dark-tower  (29.05.24 21:29:59 ~ 21:30:53) 
Robert Nozick'in experience machine diye bir düşünce deneyi var. Ona da bir bakın. İşin felsefi boyutu:)


  • prole  (29.05.24 22:28:26) 
Aşık olabilirsin, çok zor bir işi başarabilirsin ama hissedilir bir etki kimya desteği olmadan zor değil, imkansız.


  • kimlanbu  (29.05.24 22:51:35) 
Antidepresanlar?


  • doharkoman  (30.05.24 09:31:09) 
dopamin ve serotonin birer nörotransmitter yani nörönlar arasında iletişimi sağlayan moleküller.

ssri (andidepresanlar) veya (SNDRI) Dopamin geri alım inhibitörü. bunlar nörotransmiterin yıkımını engeller ama kendisini üretmez.

beyindeki tüm olaylara elektrik sinyalinin beynin bazı bölgelerinden çıkıp başka bir kısmına sinyal taşıması gibi düşünebilirsin. yeni bir alışkanlık-yeni bir düşünce biçimi ise beynin bu şekilde çalışacak yeni yollar üretebilmesiyle oluşuyor. bahsettiğin durumda - yoksunluk krizinde bunu yapacak ve pekiştirecek vakit + algı açıklığı olduğunu sanmıyorum.

ama madde bağımlılığı tedavisi sonrası işin büyük kısmı bu bahsettiğin alışkanlıkları oluşturup uzak durabilmesini sağlamak.
  • orpheus  (30.05.24 14:32:56 ~ 14:36:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.