[]

yurt disindan araba getirir miydiniz?

son 1 sene icinde 185 gun yurt disinda kalanlar Turkiye'ye 2 seneligine araba getirebiliyor. bu sarti sagliyorum. Avrupa'da arabalar daha ucuz malumunuz uzere. o yuzden araba getirmek ilk bakista cok cazip gozukuyor.

ben bir Avrupa ulkesine gidip araba alip gelebilirim ama iki mesele var. yol yordam bilmedigim icin bir arabayi alma, kaydettirme surecleriyle ugrasmak zor geliyor. asil problem ise arabayi 2 sene kullandiktan sonra satamama riski. daha dogrusu degerinin cok altinda satmak, bir yabanci olarak. ya da o satma isleriyle ugrasmak, vakit kaybetmek.. araba da bir hayli deger kaybedecek muhtemelen. Turkiye'de araba oyle aman aman deger kaybetmiyor. fazla para versen bile yine iyi paraya satabiliyorsun.

ne dusunuyorsunuz, avrupa'dan araba getirmeye deger mi 2 seneligine?

 
Araba alim islemleri ulkeye gore degisir. Bazi ulkelerde cok basit, noter bile yok, galeriyse onlar hallediyor, ya da postane gibi bir yere ugrayip hallediyorsunuz.
Araba aktif kullanilacaksa finansal olarak bence mantikli. Detayli kiyaslama yapilabilir tabii ama araba her yerde deger kaybediyor. Sadece Turkiye'de cesitli sebeplerden yavas kaybediyor.
Ben olsam degerini kaybedecegi kadar zaten kaybetmis bir arac almayi dusunurdum. Mesela 2006 Toyota Avensis, dusuk km, bakim gecmisi olan bir tane bulunabilir 5000-6000 euroya. Honda Accord olabilir gene.
Dezavantaj olarak;
- Cok kovalamadan alirsaniz zaten alirken galerinin karini da odemis olacaksiniz. 5000 euroya alacaginiz araba belki kisa surede satmak isteseniz bile 4000 euroya zor gidecek.
- Vergi ve sigorta yurtdisinda yuksek ise arabayi trafikten cekmeniz lazim. Bu durumda Turkiye'de sadece standart trafik sigortasi yapilabiliyor. Kasko yapilmiyor. Ayrica esasinda arabayi trafikten cektiginizde ilgili ulkeye "bu arac halka acik olmayan bir yerde duruyor" demis oluyorsunuz, bir sorun oldugunu duymadim ama aslinda yasak.
- 2 yil sonra donusu de dusunmek lazim, Almanya ise arabanin muayenesini yapip'muayene suresi bitmeden getirmeniz en dogrusu olur. Ancak mesela Hollanda'da 1 yil muayene suresi, muayene bittikten sonra arabayi trafige geri kaydedip (ve sigorta yaptirip) getirmeniz lazim(Turkiye'de gumruge teslim etmeyeceksiniz.) ancak o da ne muayene bitmis, olasi bir kaza durumunda sigorta sirketi hakli veya haksiz olarak muayeneyi bedel odememek icin kullanabilirler.

Onemli not: Yurtdisinda yerlesik olma sarti da var, ikametgah baglaminda.
  • mbond  (29.05.24 17:21:00 ~ 17:21:50) 
30-40k Euro'luk, ülkemizde lüks sayılabilecek bir araba alınmayacaksa bence değmez.

Bürokrasi kısmına da iyi bakmak lazım, özellikle ülkemizde depozito gibi kavramlar var, araç burada olduğu sürece para bağlamanız gerekiyor.

İkinci el değer kaybı olması gereken bir şey, ülkemizdeki saçmalığa alışmamak lazım.
  • kimlanbu  (29.05.24 23:03:21) 
Avrupa değil bu işlerin merkezi Rüstavi. Vize yok pasaport yok dil sorunu yok arabayı alıp Türkiye'ye geçiyorsunuz o kadar.

maps.app.goo.gl
  • doharkoman  (30.05.24 09:41:37 ~ 09:44:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.