[]

Hizmet bedeli

Selam

Biraz önce bir arkadaşımla bir pub'da oturduk, yemeli içmeli sohbet vs. Ben davet ettiğim için ben hesap istedim, karttan çekme esnasında sorun yaşandı çekemedi filan derken "hizmet bedeli" diye bir kalem var, 42,08 yazılmış ama pos cihazına 42,20 yazmışlar. Ben de o nedir diye sordum, garson bilemiyorum dedi. Onu ayrıca mı çekiyorsunuz dedim evet öyle çekmem gerekiyor dedi, niçin ayrıca çekiliyor dedim bilmiyorum dedi. Bir başka garson geldi işlemleri yapmaya çalıştı yine başarılı olunmadı, aynı soruları sordum ben bilmiyorum efendim dedi. Dedim ki yetkiliyi çağırır mısınız ona sormak istiyorum. Geldi yetkili, neden böyle bir ödeme var dedim, işte çalıştıracak garson bulamıyoruz vs bişeyler dedi. Neden ayrıca yazıyorsunuz dedim, şimdi bu ayrıca yazılınca bir yerde toplanıyor herkese pay ediliyor dedi. Ha ben bunu bilmeden bahşiş versem o da ayrıca bahşiş oluyor öyle mi dedim öyle dedi.

Anca bu konuşmalardan sonra "bunu ödeme zorunluluğunuz yok" dedi. Ben de kızdım kalktım masadan, normalde imkanım olduğunda bahşiş bırakan insanım, onu da bırakmadım bunu da ödemedim, 42,20 yazıldığına da ayrıca dikkat çektim kalktım gittim.

Arkadaşım diyor ki insanların bahşişini neden vermedin ne vardı 8 kuruşun hesabını yapıyorsun. Ben de diyorum ki bana 8 kuruş gösterip 20 kuruş çekerse orada tepki gösteririm, ayrıca ben buraya 30-35 lira fazla bira parası ödüyorsam buradan hizmet almak için, yoksa markette satılandan da kâr ediliyor buradakinden de. Ayrıca hizmet bedeli nedir, öpe öpe vereceksin o bahşişi der gibi.

Kendimi haklı buluyorum ama içime oturdu, neden hizmet bedeli uygulaması var anlamadım ben. Neden zorla bahşiş alıyorlar?

 
haklısın. vermek zorunda da değilsin. böyle şeyler beni de uyuz ediyor. 100 lira bahşiş verecekken sırf o kalemi görsem onu da vermem.
ayrıca o bedellerin birçoğu garsona ulaşmıyor bile.

  • numlock  (27.05.24 19:13:46) 
Eger menude acikca belirtilmisse (ozellikle yurtdisinda yazar) oduyorum. Sizin gittiginiz mekanda biraz "cakallik" yapmislar.


  • brkylmz  (27.05.24 19:14:44) 
Bu dünyanın her yerinde olan bir uygulama genelde hesabın yüzde 10 u şeklinde olur...


  • alpicann  (27.05.24 19:15:42) 
Arkadaşın boş yorum yapmış. ABD'nin salak sistemini buraya oturtan birkaç yer var. North Shield bu hareketi yaptığından beri uğramıyordum. Artık yapmadıklarını söyledi bir uğrayan. O zaman gittim. Yine restoranlarda aynı şekilde dayayanlar oluyor. Hayvan gibi kar ediyor esnaf. Garson durmuyorsa karı azaltıp maaşı arttırsınlar. Kimse işletmeler kar etmesin demiyor tabii ki ama senin kazanma hırsını ben niye telafi edeyim? Bahşiş terörüne karşıyım. Kaliteli ve güler yüzlü hizmete de neredeyse her zaman bahşiş bıraktım.

Ayrı ayrı kesmelerinin de bir arada toplanması ile alakası yok. Kasadan random hesap gelmiyor. Çıkan ürün ve onun hesabı ile giriş yapan miktarı takip eden sistemlere boşuna para ödemiyorlar. İkisi arasındaki farklı 4 işlem bilen herhangi bir çocuk bile hesaplayabilir. Bunlar direkt %10 bahşiş eklese o bahşişten vergi ödemek zorunda kalacaktı. Maliyeden çekindiği için içtiklerine ait fişi olması gerektiği %20 KDV ile kestikten sonra %0 içecek ile bahşiş kesmeye çalıştı kesin.
  • nawar  (27.05.24 19:22:56 ~ 19:23:45) 
haklısın. arkadaşına, sen bahşiş verseydin diyebilirsin.


  • scudman1  (27.05.24 19:28:17) 
@alpicann

O dediğin şey bahşiş değil mi? En az %10 verilir... benim kızdığım şey "madem burada oturdun yedin içtin bu bahşişi ödemek ZORUNDASIN" kafası. 100 lira bahşiş bırakacaktım 42,08'i görüp bir de bunun pos cihazına 42,20 şeklinde yazıldığını görüp, üstelik bir de bu ücretin ayrıca çekildiğini görüp kesinlikle vermedim. Üç ayrı çakallık değil mi bu yahu?
  • muhayyer divan  (27.05.24 19:53:14) 
Çakal restoran işte.
Fransa'da da Amerika'dan bunu getirmeye çalışan popi isletmelere gitmiyoruz. Bunlara yüzde 10 verecegime diğerlerine yüzde 20 veririm.

Her şeyi de normallestirmeyelim. Bahsis isi amerika olaydır sebebi de maas vermemeleri. Avrupa'da kimse otomatik böyle yüzde 10 yapmaz. Su cakalligi normallestirmeyelim.
  • logisticsmanager  (27.05.24 19:56:38) 
Kuver ücreti yasal değil ama alkollü mekanların hemen hemen hepsinde olan bir uygulama yeni değil. Dünyanın her yerinde böyle. Burada önemli olan menüde belirtilip belirtilmediğidir. Türkiye'de insanlar iş beğenmeyip çalışmak istemediği için restoranlar çalışanlarını teşvik etmek için bu uygulamayı yaygınlaştırdılar.


  • doharkoman  (28.05.24 00:45:12 ~ 00:46:53) 
@doharkoman

Zaten karekod ile bakıyoruz menülere, karekodlara bile alışamadım daha. Benim alkollü mekan alışkanlığım da yoktur, menüye böyle bir şey yazılıp yazılmadığı bilgisine de sahip değilim. Anca yetkili kişi gelince zar zor söylüyor bunu ödemek zorunda değilsiniz diye.

Üslup çok önemli bir şey. Mekan işletiyorsun insanlarla iç içesin ve insanların gözü önünde çakallık yapmaya kendinde hak görüyorsun ama dilini çevirip 3-5 cümle etmekten imtina ediyorsun. Bunu anlamıyorum. Bir insan alkollü mekanları hiç bilmiyor olabilir, kuver bilmiyor olabilir, bahşiş verip vermeyeceğini bilmeden bir insana zorla bahşişi dayatmak zorbalık değil mi? Resmen ekonomik zorbalıkları sineye çekiyoruz yahu.
  • muhayyer divan  (28.05.24 06:11:07) 
@muhayyerin dediği doğru, üslup çok önemli. o yetkili kişi "ya evet şu şu sebepten öyle bi durum var ama ödemek zorunda değilsiniz elbette, yanlış anlaşıldıysa kusura bakmayın" dese, adam iki kat bahşiş bırakır zaten, kemiksiz, vergisiz. burada durum emrivaki. burası da amerika değil, avrupa değil. afedersiniz nerde sikilecek yer var oraları örnek alıyoruz, nerde ayağa kalkıp itiraz edeceğimiz yer var herkes kafasını kuma gömüyor "bana dokunmayan yılan 1000 yaşasın" diye.


  • numlock  (28.05.24 06:16:33) 
haklısın


  • basond  (28.05.24 15:13:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.