[]

Para Yönetme / Ev Alma

Selamlar,
2 milyon nakit paranız var diyelim. Kiradasınız 15.000 tl ödüyorsunuz. Oturabileceğiniz evlerin en kötüsü 4 milyon. Velev ki ev için borca girildi 60.000 tl taksit ödeme imkanı var veya 45.000 tl biriktirilebiliyor şuan.
Bu parayı ne yaparsınız? Kira = zarar der ev almayı mı zorlarsınız? Kredi de hayal sanki ama neyse..
Parayla yatırım yapar konut kredisi imkanlarını mı beklersiniz? E o zaman ev fiyatları da yükseliyor? Parayı nelere yatırırsınız şuan?

Teşekkürler

 
valla ülke öyle bir hal aldı ki. paran varsa, borcunu da karşılayabileceğine inanıyorsan muhakkak kendine ait evin olsun. öbür türlü para yerinde sayıyor ya da saçma sapan yerlere harcanıyor. emlakçı değilsin, kar zarar hesabı yapacaklar illa ki çıkacak, boşver onları. eğer evin yoksa, al derim. istersen uzun vadede zarar etmiş ol.


  • numlock  (26.05.24 19:56:30) 
başlığı takipteyim.


  • vosvos3131  (26.05.24 19:59:38) 
Gönlümce bir ev bulup, kredi taksitlerini de ödeyebileceğimi gözüme kestirebiliyorsam hiç durmaz evi alırdım. Yalnız tüm masrafları tek tek hesaplardım. Emlak komisyonundan alım satım vergisine kadar.
Ayrıca bankanın bana o kadar kredi verip vermeyeceğini peşinen bir hesaplardım. Evin gerçek değerine göre değil eksper değerine göre kredi alabileceğimi göz önüne alırdım.
Şimdi baktım da, 2 milyon için 65 bin 70 bin aylık taksit geçiyor, bunun hayat ve konut sigorta ve dask'ını hesaplardım.

Eğer param yetmiyorsa paramın hepsine, vade tarihi birkaç yılda dolacak ve getirisi en yüksek olan Eurobondlardan alırdım. Çünkü muhtemelen konut fiyatları enflasyonun da Dövizin de gerisinde kalacak bir süre.
Ve var gücümle para biriktirdim.

Edit: Mesela 26.01.2026 vadeli Eurobondu alırsan ve vade sonuna kadar tutarsan sana dolar bazında yıllık %5,7 faiz kazandırır ki iyidir. Ama vade sonuna kadar bozdurmaman lazım. Bozdurursan daha karlı veya zararlı olabilirsin.
  • Mirket  (26.05.24 20:13:36 ~ 20:34:05) 
Şimdi bu sorunun cevabı kişiye göre değişir. Kendi yönettiğiniz parada yıllık getiri oranınız ne ? Kaç yıllık tecrübeniz var bu para yönetme işinde ? 1 senede kazandım hep kazanırım olmaz.

Eğer ne tecrübe ne de getiri geçmişi yoksa krediyi çeker evi alırdım.

Kısacası aktif yönetebiliyorsan parayı ve getiri geçmişin iyiyse paranı değerlendir evi alma ama yok evi almayayım eurobond alayım dövizde bekleyeyim altın alayım diyosan, deme evi al.

Kendim üzerinden örnek vereyim; sene 2021 almak istediğim ev birikimimin 3 katıydı. Şimdi o ev 7 kat değerlenmiş ilanda, benim birikimim 40 kat değerlendi.

O yüzden bu sorunun cevabı kişiden kişiye göre değişir.
  • Mcfly  (26.05.24 20:15:28 ~ 20:28:13) 
Evin yoksa ve miras kalmayacaksa ve kredi taksidi 70k'dan azsa al.
Ev varsa ya da kredi taksidi 70k'dan fazla olacaksa ev alma.

Yüksek aylık geliri olan insanlar enflasyonist ortamda kısa-orta vadeli yatırımlarla daha kar edebilir.
  • Bruce  (26.05.24 20:57:35 ~ 20:58:19) 
paran varsa kredi de alabiliyorsan evi al başın ağrımasın.

ben de bir ev beğendim izmirde 3,5 milyon. bende 4 var. atacağım faize ticaride %70 e kadar veriyor. ayda 236 bin falan yaklaşık. tahminim 6 ay sonra o ev hala satılmaz ve ederi 3,8 i geçmez. 6 ay sonra faizden gelecek olan 1,4 milyon. ev bana 2,1 -2,5 milyona gelecek. kalanı da kredi için peşinat yapıp bir ev daha alacağım. bakalım kumar mı deneyeceğim ne olacak.
  • illegalstar  (26.05.24 22:03:58 ~ 22:05:24) 
2 milyon ile evde alırım, arabada, motorda, yazlıkta üstüne kalan para ile yatırımım devam eder. Süre en fazla 5 yıl.


  • doharkoman  (27.05.24 01:24:00) 
eğer kiranı fitleyebilirsen muhiti para eden yerden 2 milyon liralık ev al içini yaptır. 4 milyon liralık istediğin evde kiracı ol.

benim sahip olduğum ev: 1.5 milyon civarı eski bir ev ama muhiti çok iyi ve içini sıfır yaptırdım. oturduğum ev: metre kare olarak çok daha büyük ve yeni ama muhiti bir nebze eski mahalle. değeri 6 milyon civarı.

aradaki farkı hep aynı tutmaya çalışıyorum 6 senedir. biri 85 m2 eski, biri 120 m2 yeni ev. 1000 lira kira ödüyorum şu an. ilk taşındığımda aradaki kira farkı 150 liraydı.

tabi bu dediğim iyi bir kiracıya ve iyi bir ev sahibine denk gelmekten geçiyor.
  • bisorumvargaliba  (27.05.24 02:57:36) 
aşağı yukarı benzer bi senaryo ile ev al almayı tercih ettik biz.

ama iyi araştırın derim.
mesela o kadar kredi çekebiliyor musunuz? çekebiliyorsanız 4 milyonluk evlerin ne kadarına kredi çıkıyor? tapu masrafı, emlakçı komisyonu düşülecek vs...
  • elorelia  (27.05.24 09:33:44) 
kirada oturduğun için bence ev al. şu an 15k kira ödüyosun ama 2 sene sonra belki 45 ödeyeceksin. kredi taksidin ise sabit kalacak. faizler yüksek diye beklemek mantıklı değil. faizler düşerse ev fiyatları katlanacak vs vs.


  • spirit crusher  (27.05.24 11:31:00) 
oturabileceğiniz ev kriterlerini değiştirseniz biraz? yada düşük bir ev alıp şimdilik onu kiraya verip 3-5 sonra satıp istediğiniz bir ev alabilirsiniz. Ben öyle yaptım ilk önce bir ev aldım 5 sene kiraya verdim sonra satıp istediğim evi aldım.


  • entropik  (27.05.24 15:19:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.