[]

Borsacı arkadaşlara bir soru

Memet Şimşek "Biz dolar almasak 20 liraya düşecekti" dedi, ihracat yapan şirketler önümüzdeki 4-5 ay sıkıntı yaşayacak gibi duruyor çünkü enflasyon kaynaklı TL maliyetler sürekli artarken kur sabit kaldığı için satış gelirleri artmıyor. Bu durumda kurun sabit kalmasının olumlu etkileneceği hangi sektör ve şirketlere yatırım yapılabilir sizce?

Yatırım tavsiyesi olmadan "bence şu sektör bu durumdan karlı çıkabilir" diyeceğiniz sektör ve şirketler nerlerdir? Teşekkürler.


 
Şu an bir hayal alemi yaratılmış durumda.
Dolar fazla düşerse İhracat ve turizm durur. Bu olmasın diye Doları düşürmemeye çalışan Merkez Bankası Dolar alıyor.
Ülkenin Dolar alacak kaynağı yok. Mecburen para basıyor.
Para basınca piyasadaki TL artıyor, bu da enflasyonu patlatır.
Enflasyonu dizginlemek için faizi arttırması lazım.
Faizi arttırırsa KKM'deki çözülme durur.
Tam bir kaos ortamı.
KKM'deki çözülme istedikleri seviyeye gelene kadar bu gidişatı sürdürmeye çalışacaklardır. Ama başarılı olunabilir mi konusu karışık biraz.

Soruna en uygun cevap, Perakende, Gıda, ;çecek

Bu arada bugün Marmara forum, İstanbul Forum ve daha AVMlerin konkordato ilan ettikleri haberi düştü ki bunlar dev idi. Yani bir yangın var. Kontroldan çıkarsa sektör bazında değil de endeks bazında nasıl bir düşüş görürüz. Hayal edemiyorum.
  • Mirket  (26.05.24 12:29:55) 
"biz almasak" gibi bir şansı yok zaten. iki nedenden dolayı. 1) rezervin eksi 70 milyar dolar (idi), sıkıyorsa alma. 2) usd kuru düşerse gelen sıcak para vade sonunda tekrar usd'ye dönerken %50 faiz yanında bir de bu usd değer kaybını öderiz.


  • screamshot  (26.05.24 23:36:55 ~ 23:37:14) 
Muallak bir soru. Süre nedir belirsiz. Gerisi bakanımızın açıklamasından sonra kendiniz bilmeden yorumlamışsınız sanırım yanlış bir yorum USD sabit kalmıyor arz talebe göre iniyor veya çıkıyor sabit kur uygulaması söz konusu değil. Yıl sonu mal ve hizmet ihracatı toplamıyla birlikte 400 milyar USD'ye yakın bir rakamla kapatarak cumhuriyet tarihi rekoru kıracağız. Ekonomik program başarılı bir şekilde öngörüldüğü gibi devam ediyor mayıs ayında enflasyon pik yapacak daha sonra hızlı bir şekilde düşüş eğilimine girecek. (baz etkisi). Borsada uzun vadede karlı çıkmayan şirket yok BIST gerek TL gerek USD olarak dünyanın en fazla kazandıran borsalarından biri. Bu yıl sonuna kadar BIST'te önce 15 gün sonra 20 bin puan ve üzeri hayal değil. Borsaya yatırım yapmayı düşünüyorsanız önce finsansal okuryazarlık eğitimi alın. Aynı Mehmet Şimşek ''borsa oyun alanı değil'' diyerek de bir uyarıda bulunmuştu. Yabancı yatırımcıların son dönemlerde en fazla yatırım yaptıkları sektör bankacılık ve finans oldu.

Buradan finans eğitimi alabilirsiniz:
finansalokuryazarlik.spl.com.tr
  • doharkoman  (26.05.24 23:51:16 ~ 23:52:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.