[]

Kadınların daha az yardımsever olması hakkında

Kadın erkek düşmanlığına çekilerek sulandirilmadan sormak istediğim bir husus var. Baştan söyleyim de öyle kadınlar şudur budur biz erkekler harikayız gibi düşüncem de yok ama...
Hastanede, herhangi bir devlet dairesinde, markette yani sosyal ilişkilerin olduğu birebir ilişkilerde benim dikkatimi çeken şey şu: genelde kadınların çoğu çözüm ve yardım odaklı değiller. Bir şey rica etseniz veya bir devlet dairesini arayıp sorununuzla ilgili bilgi almak isteseniz isteksiz ve kestirip atar tarzda cevaplar vererek yardımcı olmuyorlar. Erkekler yine işin oluru neyse onu yapmaya veya bilgi verip yardımcı olmaya çalışıyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?



 
Valla kadınlar ya da erkekler daha yardımsever diye genelleyemem çünkü aşırı yardımsever kadınlar da erkekler de denk geldi bana.


  • rock n roll  (25.05.24 16:05:36) 
Trafikte yol vermeme, herhangi bir kuyrukta aciliyet belirtip ricacı olsan bile sırasını vermeme, spor salonlarında paylaşımcı olmama gibi örnekler ortaya koysan seninle hemfikir olabilirdim ama söylediğin örnekleri hiç gözlemlemedim.


  • Mirket  (25.05.24 16:15:14) 
Bu bir savunma mekanizması olabilir çünkü kadınlar asgari insani iletişime biraz nezaket ekleseler erkekler aradaki mesafeyi özel alana girecek şekilde zorluyorlar

Mesela buradaki örnek gibi, taksiciyle havadan sudan sohbet etsen konu telefon istemeye geliyor büyük olasılıkla
x.com
  • grimavi  (25.05.24 16:16:23 ~ 16:21:16) 
Kadın erkek düşmanlığına çekilmesin demişsin ama açtığın başlığın kendisi kadın erkek düşmanlığını hedefliyor.

Kadınları da erkekleri de genellememek gerekir, kimi bir konuda daha yardımseverdir kimi başka bir konuda. Kimi şu konuda çok yaralıdır yardım etmek yerine tepki gösterir kimi bu konuda. Bunlar değişir. Karşılaştırmak abes.
  • muhayyer divan  (25.05.24 16:32:34) 
Bence kadınlar hastalar, çocuklar ve hayvanlar konusunda enayilik seviyesine varacak kadar yardımseverler. Dilencilerin var olma sebepleri bu dolandırıcılık olayına açık ara en çok onların kanması sebepli.

Onun dışında kalanlar için @Mirket +1 trafiği 2 defa yazalım hatta.
  • nawar  (25.05.24 16:47:40) 
Bence yaşla alakalı, yaşlılara karşı daha yardımsever ama genç, ortayaşlılara karşı biraz öyleler


  • buenosdias  (25.05.24 16:48:43) 
Kadinin bir gulumsemesini yanlis anlamaya musait o kadar cok manyak var ki ulkede... Muhattap olmamak en iyisi mottosuyla hareket ediyorlardir saniyorum.


  • thetruenorthstrongandfree  (25.05.24 17:27:40) 
Sözlerinden genellemeler ve cinsiyetçi yaklaşımı çıkartınca tanımadığın kadınlardan karşılıksız yardım görme oranını erkeklerle karşılaştırıldığını duydum. Kadın ve erkekler diye ayırmak yerine birey olarak yaklaşırsan yardım ihtiyacını karşılama olasılığın dramatik şekilde yükselecektir. Bunun dışında bize sunduğun çevresel verin ne işimize yarayacak pek fikrim yok.


  • hasmetizm 2046  (25.05.24 18:26:55) 
Gunaydin


  • lapaz  (25.05.24 19:55:57) 
Ne kadar meriçvari cevaplar var?
'Erkekler kadınlara nazaran daha mı agresif oluyorlar?' deseydi buda mı cinsiyetçi soru olacaktı? Elbette kadınların da erkeklerin de cinsiyetlerine özgü huy ve davranışı olacaktır.

İnsan kişiliği milyonlarca yıl süren mağara devri yaşantısında şekillenmiştir. O dönemin alışkanlıkları genlerimize kazılıdır. O dönemde insan avcı-toplayıcıdır. Avcılık rolü erkeğe, toplayıcılık rolü kadına düşmüştür.

Avcılıkta bireysel beceri arka plana itilmiş, işbölümü ve ekip çalışması ön plana çıkmıştır. Bu durum zaman içinde erkeğin, birlikte bir şey yapan olarak evrilmesine neden olmuştur.

Kadın toplayıcıdır. Ağaçtaki meyveyi ilk gören, ilk kapan, bu konudaki bilgisini ve becerisini diğerleriyle paylaşmayan kadın daha başarılı olmuş ve o şekilde evrilmiştir.
  • Mirket  (25.05.24 21:07:21) 
kadınlar için kişisel gelişim kitabını açıp ctrl+f yap:
"hak ediyorsun" 631 eşleşme.

aynı kitabın erkekler için yazılanını ele alalım. orada da "yapmalısın" yaz, 200 kadar eşleşme çıkar.

kadınlar, gündelik hayatta, sırf kadın olmaları dolayısıyla, normal insanların bilgi, birikim ve tecrübe ile elde ettikleri ilgi, alaka, hoşgörü ve saygıyı çabasız bir şekilde elde ediyorlar. doğal olarak 3 haneli iq sahibi olsalar bile bir noktadan sonra normalin bu olduğuna inanıp kendilerini olduklarından fazla görüyorlar. öyle ki, bariz, gözlemlenebilir bir şekilde insanlara daha az yardım etmelerine karşın, bu durumu dillendirmenizi bile kadın düşmanlığı, kendilerine yapılmış bir saldırı olarak algılıyorlar.
  • Mehmettheslim  (25.05.24 21:16:17 ~ 21:27:58) 
@ hasmetizm 2046
Kadın ve erkekler diye ayırmak yerine birey olarak yaklaşırsan yardım ihtiyacını karşılama olasılığın dramatik şekilde yükselecektir demişsin de benim zaten soruyu sorma amacım her iki cinsiyeti değerlendirmek. Benim yardım ihtiyacımın karsilanmasinin yükselmesi veya alcalmasi değil konu. Sen zaten sorulan sorulari bu şekilde okuyup anlıyorsan sana sunulan verilerin de pek işine yaramayacağı belli.

  • dedeminhirkasi  (25.05.24 22:30:43) 
Kadın veya erkekte bir meselede çözüm yardımcı olma hususunda farklılıklar olabilir ama kesin olan şu var ki adamı sayesinde bir işe girenden özveri, yardımcı olma, işle ilgili birikimini kullanma adına pek bir şey beklemiyorum.
Bir yerlere güvenerek sabah saatinde işine gelmekten aciz birinin başkasına yardım etmesi çözüm odaklı olması gülünç geliyor.

Yerine göre, çözüm odaklı olmak kişinin iş hususunda birikimiyle de ilgili.
  • diyecevaplandı  (25.05.24 23:15:01) 
Gayet cinsiyetçi bir yaklaşım. Kadınlar erkeklere yardım etme konusunda çok istekli değil, ki haklı sebepleri var bence.
Yoksa ben bir kadın olarak yardım talep ettiğim kadınlardan olumsuz cevap almıyorum. Kendim de yardım isteyen erkeğe daha şüpheci yaklaşıyorum katil midir hırsız mıdır tecavüzcü müdür bin tane olasılık var bu yardım neticesinde satırla beni mi doğrayacak acaba diye insan bir düşünüyor.

Diğer bir konu kadınların inisiyatif almasına izin verilmiyor. Erkek müdür kolayca hatalı bir karar alabilir ama kadın müdürün hatalı kararları daha çok sorgulanır. Erkek kamu görevlisi size bir istisna yapar başı ağrımaz, kadın kamu görevlisi aynı durumda daha çok baskıya maruz kalır. Çünkü tıpkı bu duyuru gibi toplumun çok büyük bir çoğunluğu cinsiyetçi ve kadınların erkeklerden daha kötü iş yaptığı önyargısına sahip.

Sonuç olarak, yardım sevmemek değil, savunma mekanizması.
  • Gradient_tabanlı_mor  (26.05.24 02:48:23) 
Bu cinsiyetci diyenlere onerim bir felsefe kursu falan almalari. Adam sonuca odaklanmis. Sizin icinizde kopan seyleri nerden bilsin. Interface'inize bakip gecip gitmis. Implementation inizi bilmek zorunda degil


  • lapaz  (26.05.24 08:11:38) 
Genel durum için bence eşit bir durum var. Kadin erkek farki olmayabilir yardımcı olma konusunda. Ama benim gözlemlediğim bir durum var. Toplu taşımaya yer verilmesi gereken biri bindiğinde kadinlar asla yer vermek için yeltenmiyor bile. Örneğin 50+erkekler ve 20+ kadinlarin oturdugu bir metroya 65 yasinda bir teyze binerse o kadinlardan hiçbiri yer vermiyor yine bi dayı kalkıp yer veriyor. Genellememek lazım ama bunu görüyorum sürekli.


  • dre mithatoğlu  (26.05.24 08:22:20) 
Ben sizin cinsiyetçi yaklaşmadığınızı biliyorum ama konu cinsiyetçiliğin bir sonucu. Kadınların enerjisi yok arkadaşlar.

Kadınlar iş hayatında çalıştığı kadar aile içinde de erkekten daha çok sorumluluğa maruz kalıyor bunu belki artık daha bilinçli olduğumuz şu günlerde değiştiriyor olabiliriz (ki bence bu türkiyede hala çok çok az bir ilerleme kaydetmiş durumda) ancak bu konuda sizde fikir oluşturacak kadar deneyim yaşadığınız kadınlarda muhtemelen bu öyle değil.

Markette temizlik görevlisi olarak çalışan kadının kendisi de farkında değil ama hayatı birilerine hizmet etmekle geçiyor. İşte kendi işini yapıyor evde çocuk ve eşine bakıyor başka bir eyleme enerjisi kalmıyor ve bunun bilincinde de değil.

Aynı şeyi okulun öğrenci işlerinde görevli kadın için de söylemek mümkün.
Bir gün mesela bir medikal estetik doktoruna muayene oluyordum bir telefon geldi okuldan aradılar kadını çocuk hastalanmış. Beni orda bırakıp okula gitmek zorunda kaldığı bir senaryoda siz trafikte size yol vermedi diye kadınlar için algı oluşturuyorsunuz kafanızda mesela ama o kadının aklında hem çocuğu hem de ertelediği işleri var.
Önce anneyi ararlar çünkü anne çocuk ilişkisi malum ama o aslında çalışmak zorunda olan bir kadın aynı zamanda.

Bunu çeşitlendirmek çok kolay çünkü bir kadın olarak hepsinin farkındayım bana da bir gün yüklenecek sorumlulukları biliyorum.

Ben mesela sizin dediğinizin tam tersi bir kadınım. trafikte hem araçlara hem yayaya yol veririm, metroda başkası kalksın demem hemen yer veririm, bazen otobüs duraklarından geçerken bile durup şuraya gidiyorum gelmek isteyen varsa diye sormayı düşünürüm sıksık ama henüz yanlış anlarlar diye kadınlara soramadım erkekleri ise asla güvenmediğim için alamam. Bakın bu da zaten yazılmış bir sebep ama evet güven problemi de bir ölçüde bu yardımseverliği etkiliyor.

Neden ben iyilik yapmayı seviyorum ? Çünkü enerjim var. evde sorumluluklarım yok, benden beklentisi olan bir çocuğum yok bana baskı kuran bir ailem yok. Mutluyum ve enerjim var.
Bunun ne kadar büyük ve etkili bir ‘nimet’ olduğunu biliyorum.

Özetle siz kadınlarla ilgili bir genelleme yapacak olurken önce toplumdaki kadın yerini hızla bir gözden geçirin. Aklınıza gelirse.
  • Kediyi üzdün  (26.05.24 08:59:38) 
Cinsiyetçi diyenler için felsefe kursumuz açılmıştır arkadaşlar.
İlk dersimizde bir kelimeyi bilmenin konsepte hakim olmaya yeterli olup olmadığı konusunda tartışacağız. Kelimemiz cinsiyetçilik.

  • hasmetizm 2046  (27.05.24 13:46:44) 
hatalı genelleme yapıyorsun çünkü elindeki örnekler bi tek cinse ait ve şahsi, üstelik erkeklere dair veriseti de yok. nasıl bi kıyas bu? elcevap: hatalı bi kıyas.

bi de herkes için kendi cinsinin dallamalıkları gözüne batmıyor olabilir, yani kişi erkekse erkekçe mizaca, kadınsa diğerine alışmıştır. bunun da etkisi var dikkat çekmemesinde bence
  • lambırcek  (27.05.24 13:57:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.