[]

Arabanın ambeleye kalkması

Citroen C4 2007 1.6Hdi aracımda yağ çubuğunda 2 çizgi yağı görünce bastım 4 litre motor yağını. 3 gün önce acemice bunu tamamladıktan sonra, üç günde toplam 90 km yol yaptım. Araba birden durdu. Ustamı çağırdım geldi balata spreyi ile arabayı çalıştırdı ve araba son devire kadar kendi kendine hızlandı. Stop ettirdim yine de 20 saniye kadar daha çalıştı. Usta 10 dakika sonra tekrarladı bu hareketini ve araç da aynı hareketi yaptı. Arabanın arkasındaki kaldırım simsiyah yanık oldu. Etraf sis bombası yemiş gibi zifiri beyaz duman oldu. Çekici sırtında tamirhaneye götürdük. Orada çalıştırdı usta. Ama bizim dizel traktör motoru gibi kükrerdi, çok zayıfdı sesi. Motor bitmiştir dediler, şanslıysan turbo ile kurtarırsın dediler.

Tecrübesi olanlar aydınlatsa da öğrensek. Teşekkürler.


 
ambeleye kalkmak - runaway olsa motoru durduramazsın.

neden olur dersen dizel motorlar yakıtı yüksek basınçla sıkıştırarak patlatır yani ayrı bir ateşleyiciye ihtiyaç duymaz. bir dizel makina yakacak yakıt bulduğu sürece devir çevirmeye devam eder. normal bir dizelde devir enjektörlere giden yakıt üzerinden kontrol edilir. yakıtı kesersin motor durur.

ambeleye kalkmak deyiminde fazla motor yağı turbodan veya başka bir noktadan kaçak yaparak emme manifoldu üzerinden yanma odasına doğru zamanda ulaşır. motoru sanki sürekli yakıtla besliyormuşsun gibi kontrolsüzce devir çevirmeye başlar.

senin durumunda konunun bu olduğunu düşünmüyorum. bence hava girişinden sıktığı balata spreyi artıkları bu fazladan 15-20 saniye motorun dönmesine sebep oldu. yağı çekip dönüyor olsa kontağı kapattığında 20 saniye sonra durmaz. yağı bitirene ya da yatak sarıp kitleyene kadar döner.

motor bitmiştir diye bir tanım yok. enjektörler bozulabilir, yakıt pompası bozulabilir, subaplar kaçırabilir, segmanlardan kaçırır, krank sensörü saçmalar vs. vs. bir sürü durum olabilir. fazladan koyduğun yağ bir yerleri patlatmış olabilir.

o ustayı acilen değiştirmeni tavsiye ederim. yapılması gereken aracın önce elektronik arıza kodlarına bir bakmak. sonra yağ boşaltılıp uygun yağ gerekli miktada koyulur, enjektörler sökülür ve teste gider, yakıt pompası basıncına bakılır. motor gene çalışmazsa üst kapak açılır.

şanslıysan turbo ile kurtarırsın da şu durumda ustanın söyleyeceği bir laf değil. motor rölantide çok zayıf çalıştı saçmaladı diyorsun. turbonun düşük devirlerle hiçbir işi yok. hatta motorun hava girişini turbodan sök direkt atmosfer basıncı kalsın dizel motor gene gider eskisi kadar çekiş üretmez ama düşük devirde normal yol alırsın.
  • orpheus  (24.05.24 00:51:54 ~ 01:01:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.