[]

Müzisyenler nasıl geçiniyor?

Soru saçma gelebilir ama müthiş merak ediyorum.

Misal Yüksek Sadakat elemanları atıyorum bin yıl önce albüm çıkardı. E şimdi?

Bu insanların çoluğu çocuğu yok mu, özel sigorta falan yaptırmıyorlar mı, çok merak ediyorum bu konuyu.

Nasıl oluyor sizce?

Teşekkürler hehe.

 
konser veriyolar?
spotify gelirleri var
telif gelirleri var
  • jelly bear  (23.05.24 18:06:39) 
Her müzisyenin spotify veya benzeri platformlardan geliri yok. Telif geliri olmayan çok müzisyen var. Konser verebildiği ölçüde para kazanabilen ama kazandığı parayı alıp almayacağı garanti olmayan bir meslek bu. Kısacası ciddi ciddi ünlü değillerse epey zor geçiniyorlar.


  • muhayyer divan  (23.05.24 18:14:25) 
Adam konser verdi bitti, Tarkan değil bu. Telif falan da sanmıyorum.


  • suden  (23.05.24 19:00:46) 
1. grup: telif gelirleri, spotify, youtube music gelirleri, konser gelirleri olanlar
2. grup: zaten aileden varlıklıdır (zaten hangi orta direk aile çocugunun müzisyen olmasına izin verir) aileden kalan serveti yer
3. grup: zamanında kazandığı paralar ile yatırım yapmıştır, kira geliri veya işyeri ortaklığı falan vardır
4. grup: zor geçinir, eski müzisyen arkadaşlarından yardım ister, tiktok yayını açar bağış ister, kıt kanaat yaşar
  • abelardo  (23.05.24 19:10:36) 
aktif olmasa da bir grubum var, spotify+youtube+apple vs. toplam gelirlerimize bi baktım. O rakamlarla çarparsam Yüksek Sadakat'ın aylık 1500+ dolar civarı stream geliri olmalı.(birkaç kat yukarısı da olabilir) Son zamanlarda durum ne emin değilim, ve adamların sadece spotifyda 2 milyona yakın aylık dinleyicisi var ama kaçar şarkı kaçar kez dinliyorlar bilmiyorum. Ben en düşükten gibi hesapladım.

Grup olunca bu para kaç kişiye bölünüyor, üstüne yayıncı şirket komisyon alıyordur. Başka iş yapmadan çok zor bence. Çoğu müzisyenin yan bi işi dükkanı stüdyosu vs. oluyor veya kurs veriyor.

Hadi bu adamlar konser verebilir, ben esas birkaç dizide ünlü olup sonra hiçbir yerde oynamayan oyuncuları çok merak ediyorum. Ne kazandınız da ömür boyu o şekilde yaşayabiliyorsunuz diyorum.
  • nhk ni youkosu  (23.05.24 19:14:23 ~ 19:14:58) 
İşte ben de onu merak ediyorum.

Aileden zengin değil. Gitarist atıyorum grubun solisti de değil.

E nasıl geçiniyorsun sen? Çok tuhaf değil mi?
  • suden  (23.05.24 19:17:51) 
- Ünlüler, yarı ünlüler, hafif ünlüler vs. Telif geliri var, konser yapınca iyi geliri var. Gerektikçe konser yapıyor, sosyal medya geliri olabilir vs.
- Profesyonel enstrüman ustası müzisyenler. Bunlar birilerinin albümlerinde, konserlerinde çalıyor, orkestralarda görev alıyor, o şekilde para kazanıyorlar.
- Haftanın belli günleri bir mekanda sahne alan müzisyenler
- Özel ders veren müzisyenler

Para kazanması gerekiyorsa zaten bu yukarıdaki gruplardan birine giriyor müzisyen. Bunların dışında prova-kayıt stüdyosu olan, enstrüman satan yani dükkanı olan müzisyenler de var. Beste yapanlar, aranje yapanlar, reklam-film-oyunlara müzik yapanlar gibi müzisyenler de var ama sorarken onları kastetmediğinizi düşündüm.

Mesela trompetçi bir arkadaşım vardı, böyle caz yapar, dinler. Havalıdır, karizmatiktir vs.
İBB Mehteranında Mehter Marşı çalıyordu :) Belediyenin biraz da müzisyenleri desteklemesinin bir yoluydu. Sanırım gerektiğinden fazla para veriyordu belediye bu işe.

Yüksek sadakat için cevap vermedim çünkü onların ciddi bir telif geliri vardır. Herhalde her birine düşen para bizim maaşımızdan çok daha fazladır, arada bir de konser verdiklerinde zorlanmadan yaşarlar.
  • michael_knight  (23.05.24 19:18:04) 
bizim bağlama hocamız öğretmenliği bıraktı salonlarda çalıyor. arabası falan var daha yeni mezun.15 ten beri çalarmış ama.


  • geveze yazar  (23.05.24 19:19:35) 
Yüksek Sadakat Youtube'da çalıyordu o an, nedenle örnek verdim, genelleme yapabiliriz. Bana çok inandırıcı gelmedi bu gelir ya. Atıyorum Duman. Kaan iyisin hoşsun da, gittin iki çocuk falan da yaptı galiba. E nasıl geçiniyorsun abi sen. Acıbadem Hastanesi'ne gitsen adamın dötünden kan alırlar Kamil..


  • suden  (23.05.24 19:23:02) 
bir çoğunun aileden bir şekilde geliri var bence yoksa çok sürdürülebilir bir hayat değil gibi.


  • rachel  (23.05.24 19:32:09) 
Yüksek Sadakat kendini kurtarmış, adamın kitlesi var her konserine en az 5000 kişi geliyor. adam tüm şarkılarını okuyor zaten.

asıl elinde gitarı no-name insanlar nasıl geçiniyor? bir kirayı nasıl ödüyor?
  • duyurukullanıcısı  (23.05.24 20:09:14) 
Neden geçinemesin, illa konser vermesine gerek yok. Canlı müzik olan her yerde iş yaparlar. Bir çok müzisyen tanıdığım var. Datça’da bilmem ne otel’de akşam canlı müzik yapar ve senin ruhun duymaz.


  • gabe h coud  (23.05.24 20:40:41) 
yakın bir tanıdığım Yüksek Sadakat'tan daha ünlü diyebileceğim bir grupta bas gitar çalıyor bunun haricinde de aktif olarak developerlık yapıyor.


  • mysql34  (23.05.24 22:17:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.