[]

Doları bozmalı mı?

sb

eksik olmuş evet, dolar düşecek dendiği için soruyorum. birikim için kenarda duran doları bozdurup vadeliye mi koymak lazım?


 
ne amaçla kaç dolar?


  • summerjam0306  (23.05.24 14:05:28) 
yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte bir süredir bu konuyu işi bilenlerle konuşuyorum. 3 aya girmeden 32 günlük vadeye atmamı sonrasında duruma göre bir 32 gün daha uzatmamı ya da dolara tekrar dönmemi önerdiler.


  • summerjam0306  (23.05.24 14:07:51) 
Valla hojam 2-3 aydır doları bozun vadeli daha mantıklı dedik diye burda denilmeyen kalmadı. Dolar seçimden sonra düşerken vadelide duran %9 net faiz aldı :) bir kaç ay daha böyle gider gibi. Zira 50 milyar $ para topladı mb, ona rağmen dolar 32,5-33 civarından 32,2’ye düştü. Turizm geliri, fed faiz düşüşü derken yaz ve sonbaharda da tr’nin önü açık. Yıl sonu beklentisini çoğu şirket 36-38’e çekti 42 falan da olmayacak zaten. Karar sizin veriler ortada. Ppf aylık %4 civarı verirken dolar aylık %3,5 falan artmalı ki dolarda tutmak mantıklı olsun.

Şöyle bakmak lazım. Dolar neden artsın? Carry trade için yabancı şirketler milyar $ usd borçlanıp tl’ye geçiyor, son 1 ayda 12 milyar $ yerliler döviz bozmuş, bu sene turizm’den 60b$ bekleniyor sezon yeni başladı daha. Önümüzdeki 6 ay try için cazip ve sükunetli geçerken faizler böyle kalırsa mevduatta kalan yıl sonuna kadar %30 net kâr alacak. Döviz peki 6 ayda artar mı bu kadar? Hiç sanmıyorum. Hele ki enflasyon düşme verileri gelirse şu an akan dolarlar şelale olur diye düşünüyorum.

Ayrıca daha önce de benzerini yazdığımda, dolar 33,5-34 arası kapalıçarşıda satılırken bir duyuruda “bu ortamda tl’ye geçenin aklı yoktur” yazan olmuştur. 2 aydır da ben benzerini, “bu ortamda dolarda kalanın aklı yoktur” desem hoş olur mu? Pek olmaz ama mantıken doğru :)
  • avatar is back  (23.05.24 14:10:35 ~ 14:16:35) 
noldu aylardır dolar şöyle uçacak böyle kaçacak dediler şimdi de yok 20 olacak yok herkes dolar bozsun:)) piyasa böyle manipüle ediliyor işte mis gibi.

paran dolarda da dursa vadelide de dursa eriyip gidecek. şu anda vadeli dolardan daha mantıklı tabii ki. yatırım yapmak için hisse yatırım fonu alman lazım başka çaren yok. dolar/altın/mevduat yatırım (birikim) aracı değildir.
  • yazar yazmaz yazan yazar  (23.05.24 14:13:19) 
İş bankasında Dolar alış ile satış arasındaki makas %4,45
Para piyasası fonlarından son bir ayda en fazla getirisi olan NVB 4,18 getiri yapmış ki faiz oranları düşüş eğiliminde

Yani doların fiyatı tamamen sabit kalsa faizler hiç kıpırdamasa ve sen bugün dolarını satıp PPF u alsan ve bir ay sonra fonu satıp faiziyle falan dolarlarını geri almak istesen, alamıyorsun.

Çok absürd bir durum.

Otur karar ver bu durumda.
  • Mirket  (23.05.24 14:15:12 ~ 14:18:32) 
@Mirket, zamanında banka kurlarını iplemeyip “abi kapalıçarşıda dolar şu olmuş ya ne bankası” diyenler şimdi, kapalıçarşı gibi bir oluşum yokmuş gibi davranıp “banka kuru” abi der olmuşlar.

Paranın dini imanı siyasi görüşü olmaz arkadaşlar. Bunu anlamıyorsunuz maalesef. Bu bağnazlıktan çıkmanız gerekiyor

Döviz bürosu karşısında yazıyorum ekranda alış 32,0550 satış 32,0950 :)
  • avatar is back  (23.05.24 14:20:57 ~ 15:00:15) 
Geçen gün, banka, kuyumcu ve döviz bürosu arasında sırt çantasıyla dolaşmam gerekti. O külfete bir daha girmemek adına banka makasına bakmamın hemen arkasından bu soruyla karşılaşınca durumu örnekleyen bir cevap verdim. Söylediğim de bir tavsiye falan değildi.

Bir gözüm M1 emisyon hacminde, bu lale devrinin ne kadar sürdürülebilir olduğunda. Sürdürülebildiği sürece farklı, torbadan turp çıkınca farklı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Bu durumda kişiye şunu yap bunu yapma demek, hele ki kesin konuşmak hatalı.

Ben en çok şu yatırım aracıdır, bu değildir diyenlere takılıyorum. Elindeki sermayeyi büyütmek maksadıyla yaptığın her işlem yatırım, bunun için kullandığın araç da yatırım aracıdır. Ben şimdi 100 liradan 1000 tane şemsiye alayım, yağmur mevsiminde 200 liraya satarım dersen şemsiye bir yatırım aracıdır. Yağmur mevsimi gelene kadar bu duruma 'Hahaha' diyene uygun sıfat nedir, Onu bilemedim.
  • Mirket  (23.05.24 14:38:41) 
yıl sonu beklentisinin 45 oluşunu, ona göre hesap yapıldığını da bu sitede okuduk devletin -kısa vadeli planlama- özetinden. gerçekten de öyle hesap yapmışlardı.

şimdi de 36-38'i okuyoruz ki öyledir heralde. özetle bilmiyoruz. gelecek bilinebilecek bir şey olsa

baktım şimdi orta vadeliymiş. güncellemedilerse orada yazıyordur
www.sbb.gov.tr
  • lambırcek  (23.05.24 15:14:35) 
Dolari bozup ne yapacaginiza karar verdiniz mi?

Hisse,senedi,uygun arsa vb. mantikli bir plan varsa bozun tabii ki.Ama eger bozup faize atacagim derseniz yuksek ihtimal onumuzdeki 3 ay dolarin deger artisindan iyi kazansaniz da 1 senelik vadede faizde durursaniz kayda deger bir fark olmayacak bence. YTD

Kisaca bozunca timing yapmayi iyi ayarlamaniz lazim.Ha bana sorsaniz asla dolar olarak tutmam. Altin, TR hisse senedi fonu, yabanci hisse senedi fonu vb. alarak dagitirim riski.
  • turkuaz  (23.05.24 17:05:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.