[]

Yapay zeka teknelojisinde ne oldu da aniden patladı?

llm ile ilgili birkaç türkçe video izledim ama anlamadım.

10 sene önce kimse bilmezdi ai falan. biz de matrix ten duyardık.

neyi keşfettiler ki böyle sıçrama yaptı?

yoksa sabit hızda mı ilerledi?

link vs var mı okuyayım?

 
Technologic exponential growth
www.visualcapitalist.com

  • rentts  (20.05.24 22:36:51) 
Popularize oldu diyelim yoksa akademideki çalışmalar halka pek yansımıyor.


  • doharkoman  (20.05.24 22:50:07) 
aslında ai uygulamaları 6-7 senedir çok hızlı ve başarılı ilerliyordu ama benim toplumda görebildiğim llm'ler ile ve chatgpt3 ile olayın patlaması oldu. bundan 5 önce yine ai vasıtasıyla acayip işler yapılabiliyordu ancak, soğuk bir kış mevsiminde openai bir ürün tanıtıp "ister akrostiş şiir yazdırın ister x konusunda yazı, ne isterseniz yapar bu zalımın kızı" modunda sahneye atlayınca koptu gitti. yani mesela aşağıdaki ai uygulamalarına bi bakalım (ilk aklıma gelenler)

Tesla Autopilot
Siri, alexa
Face ID
google photos'un fotoları kategorize etmesi
alphago

bunlar başlı başına muazzamdı. ama openai çok yüksek parametreler ile geliştirilmiş gpt3 ile sahneye çıkınca olay patladı diyebiliriz. bir kaç gün içinde isteyenin kod yazdırdığı, isteyenin makale yorumlattığı herkesi içine alan bir şey sağlam patladı. çok göz ardı ediliyor ama bir de 1 ay gibi bir sürede adamlar 100 milyon kullanıcıya ulaştı. aylık trafikleri milyarları geçti. hal böyle iken pastadan pay için rekabette kızıştı, herkes sektöre daldı
  • avatar is back  (20.05.24 23:02:43) 
Senelerce yapay zeka diye yanlış noktaları tırmalayıp durdular. O dönemlerde hiç ilerlemedi yapay zeka falan. Sonra yapay zekaya yaklaşımlarını değiştirdiler, insanların nöron sistemi ve öğrenmesine benzer bir yaklaşım geliştirdiler ve bum.
Artık uçuyor. Gerçekten sınırı olmayan süper zeka bir insan gibi. İnsan öğrenmesini taklit ediyor ama sınırsız kaynak ve mükemmel verimle.

  • zimbirik  (20.05.24 23:19:18) 
teorik kısmı 70'lerden beri vardı. matematiksel arka planından söz ediyorum; bu çoktan beri vardı.

ihtiyaçlar, teknoloji, yaşam tarzı derken hayata entegre edildi.
  • ferenc  (21.05.24 00:22:44) 
derin sinir ağları algoritmalarının geliştirilmesi, sosyal medya ve akıllı telefonlar ile toplanan verinin artması ve gpu'daki gelişmeler 2010'ların başında başlayan atılımı sağladı. 2017'de yayınlanan transformer (bir derin sinir ağı) algoritması da şimdiki doğal dil modellerinin önünü açan gelişmelerden biri.


  • inveniam viam  (21.05.24 10:03:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.