[]

12 taksit daha mı ucuz? (ekonomi)

merhaba,

bildiğimiz üzere tr'de enflasyon %300 civarında. bunu geçen yıl aldığınız ürünlerin bugünkü fiyatlarına bakarak çıkartabilirsiniz. her ürün yaklaşık 4 katına çıkmış.

ben hayatımda hiçbir şeyi taksit ile almadım, peşin alamıyorsam param yetmiyordur felsefesindeydim.
bugün düşünürken bir şey fark ettim: eğer ürünleri diyelim ki 12 taksit ile alırsak, zaten paranın değeri 4 kat düşeceği için, birkaç ay sonra ürün için ödediğimiz para çok düşük kalmayacak mı?
neredeyse bedavaya almış olacağız ürünü.
yani peşin almak kerizlik mi? taksit ile almamak büyük bir hataymış gibi geldi düşününce.

sizce her şeyi 12 taksitle almaya mı başlamalıyım?

 
Evet öyleydi he seneye de dört katına çıkarsa fiyatlar yandık açıkçası o kadar çıkacağını düşünmüyorum ama vade farkı yoksa (bazen varsa bile alacağım ürüne bağlı) seçebildiğim en çok taksit sayısı ile alışverişimi yapmaya çalışıyorum uzun zamandır.

Araba alırken bile 12 ay vadeli taksitli nakit avans çekmiştim kredi kartımdan kuş kadar kaldı son taksitleri öderken.
  • chicha_v2  (20.05.24 18:44:31) 
Evet taksitle alışveriş yapmaya başlamalısın.
"Vade farkı almadan taksit yapıyoruz." dediklerinde bu cümleyi "bedavaya para dağıtıyoruz" şeklinde duymalısın.
Ama genelde 2-3 taksit yapıyorlar, vade farksız 12 taksit zor.
  • michael_knight  (20.05.24 18:44:53) 
bu sene %40la kapatır enflasyon


  • bir soru sorcam  (20.05.24 18:55:34) 
saticilar tamamen salak degil. millet normalde almayacagi seyleri sirf taksitli (bunu "indirim"ler icin de soyleyebiliriz) diye aldigi icin bu taktigi uyguluyorlar. dikkat edersen cok elzem urunler hic oyle 12 ay faizsiz taksite girmez, insanlarin duzenli olarak almadigi, kar marji cok yuksek urunler girer. son olarak alisveris yaparak kara gecilmez, birikim, yatirim yaparak gecilir.


  • hot potato  (20.05.24 19:00:01 ~ 19:00:32) 
vade farkı olsa bile baştan en az %50 fazladan söylemeliler ki eşitlensiz değeri, öyle bir satış politikası yoksa %300 enflasyonda her türlü taksit karlı oluyor gibi.

@hot potato , bahsettiğim ürünler de üretim araçları ve sarf malzemeleri.
  • architects creed  (20.05.24 19:01:44 ~ 19:07:04) 
enflasyonun negatif olmadığı her durumda eğer taksitli fiyatıyla peşin fiyatı aynı ise taksitli almak finansal açıdan karlıdır.

hatta taksitli fiyatı yüksek bile olsa taksitli almak karlı olabilir, onu hesaplamak lazım. bugünkü değer hesabı formülünü kullanabilirsiniz.

örnek olarak enflasyonun %100 olduğu varsayımıyla 12 taksitli fiyatı 5000 lira olan bir malı aldığınızda cebinizden çıkan para 3365 lira olmuş olur. peşin olarak 3365’in altına alabiliyorsanız peşin almak mantıklı, aksi halde taksitli.

hassas olmasa da şöyle de hesap edebilirsiniz. mesela 5000/12 yaptığınızda ilk taksidi ödedikten sonra kalan parayı mevduat yapın, bunu her ay tekrarlayın. bir faiz geliriniz olacak, bunu toplam ödediğiniz 5000’den düştüğünüzde de benzer sonuç çıkacaktır. tabii gerçek enflasyon verisini kullanmak, onunla kıyaslamak lazım.

bir not daha; taksitle öderken elde kalan anaparayı değerlendirmeniz şartıyla bu hesap geçerli tabii.
  • orient blue  (20.05.24 19:27:11 ~ 19:29:37) 
vade farkı yoksa sen peşin ediyorsan ve ürün 500 tl üstüyse evet kerizsin.
düşük tutarlar için aradaki fark önemsiz bence o yüzden 500 dedim.

düşünsene 100.000 tllik ürün alıyorsun. 12 taksitle almak varken peşin ödüyorsun. 100 binin aylık faizi 4000 tl şu an. kaybettiğin paraya bak ilk aydan.
  • jelly bear  (20.05.24 21:41:15) 
%300 enflasyon yok o sizin yanılgınız enflasyon hesaplaması bu şekilde yapılmıyor zaten herneyse, yüksek enflasyon dönemlerinde taksitli alışveriş avantajlıdır vade süresi uzadıkça avantaj artar ama iş işten geçti artık.


  • doharkoman  (20.05.24 22:41:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.