[]

hangi gıdaya alerjiniz var ya da var gibi ve nasıl anlıyorsunuz?

çok güzel bir soru sordum, evet. ben başlayım önce. benim süte var sanırım. süt içtikten 1 saat sonra hemoroidmişim gibi bir sancı oluyor. birde abur cubur yiyince ağırlaşıyorum ama bunun alerjiyle ilgisi yok sanırım herkese olur.




 
gıda alerjisi ve gıda intolerans iki farklı şey.
süt proteinine falan alerjiniz olsaydı emin olun o semptomlar sancı ile kalmazdı. sizde muhtemelen laktoz intoleransı var.

soruya gelince benim laktoz intoleransım var. fındık, badem ve incir alerjim var.
  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (20.05.24 16:14:18) 
Karpuza var ama sanırım var. Şöyle ki karpuzdan nefret ediyorum çocukluktan beri. En son 4-5 yaşlarındayken annemin zorla yedirdiklerini hatırlıyorum, sonrasında hiç karpuz yemedim 20 küsür yıldır. O yaşlarda da karpuz yediğim zaman boğazımda kaşıntı hissi ve sanki karpuz çekirdeği damağıma yapışmış gibi kabarıklık hissediyordum.

Tıp fakültesinde okurken bazı meyvelere karşı ağız alerjisi denen lokal bir cevap olabileceğini öğrendim. Benzer semptomlar söylüyordu. Öyle midir bilmiyorum ve karpuz yemediğim için deneyemiyorum da :D
  • nundu  (20.05.24 16:15:05) 
Bulgura var sanırım pilav ya da kısır olarak yediğimde saç derim kaşınıyor, ama seviyorum da


  • grimavi  (20.05.24 16:20:06) 
Aciya gelemiyorum, hickirik tutuyor, yuzum kizariyor, gegirmeler basliyor yazarken kotu oldum.
Bir de y.disinda disardayken bir kere prawn'lu (Turkcesi neyse artik) bir sandvic yemistim, tuvalete zor yetistim. Hayatta yemem bir daha oyle deniz urunu.

  • speedy  (20.05.24 16:29:36 ~ 16:32:23) 
alerji ve vücudun tepki göstermesi belki farklı şeylerdir

ama yedikten 2-3 saat sonra sizde olağan dışı bir his oluyorsa kaşınma kızarıklık şişkinlik vs size dokunuyordur. o şekilde tespit edebilirsiniz ve vücut tepki gösteriyorsa yememek lazım aslında ama :/
  • jülsezar  (20.05.24 16:30:11 ~ 16:30:28) 
at kestanesine alerjim olduğunu biliyorum sadece. lisedeyken at kestanesi yemiş ve anaflaktik şoka girmiştim. 7-8 kez adrenalin vurarak döndürdüler, gidiyoduk yoksa.


  • mustafakesekci  (20.05.24 16:52:22) 
@mustafakesekci at kestanesi yani aesculus yiyip anafilaktik şoka giremezsin. at kestanesi ölüme sebep olabilecek kadar zehirli ve insanlar tarafından tüketilmeyen bir meyve. ya kestane yani latince adıyla castanea yemişsindir, ona alerjin vardır ya da at kestanesi yemiş ve zehirlenerek hastaneye kaldırılmışsındır ama sebebi meyvenin zehirli olmasındandır, alerjiiden değil.


  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (20.05.24 17:03:34) 
alerjim yok ama normalde acı gelmeyen / boğazı yakmayan bir şey yediğinizde acı geliyor / boğazı yakıyorsa o şeye alerjiniz olabilirmiş.


  • inheritance  (20.05.24 17:12:43) 
@konusma ben konusuyorum daha bitirmedim babam uzman doktor ve hastaneye kaldırdıklarında en az 4-5 uzman doktor görüp bunu söyledi. akabinde testler yapılarak almanya'da özel aşı hazırlanıp getirildi, aylarca onu kullandım.
kestaneyi çocukluğumdan beri yerim, hiçbir reaksiyon göstermedi vücut bugüne kadar. bahsettiğim at kestanesini yer yemez hapşırmaya başladım ve birden her yerim şişti. bu zehirlenme değil, alerji.

  • mustafakesekci  (20.05.24 17:24:56) 
Ultra elit bir insan olarak gluten hassasiyetim var, ödem yapıyor.


  • sekizdokuzon  (20.05.24 17:45:48) 
Alerji ve intolerans ya da bu ikisinin hiper karışımı. Domates, çay, kahve, olgun peynir, çikolata, patlıcan, ıspanak, çilek, yoğurt bunları yiyince korkunç ötesi bir baş ağrısı yaşıyorum, araştırmalarıma göre bu histamin entoleransı. Histaminin vücutta aşırı artması ve vücudun aşırı histamini atamaması. Yani ben doktor değilim ama ikisinin tanımı ortak noktaya çıkıyor bilen aydınlatsın. Aynı mevzudan dolayı agumentin gibi penisilin gibi ilaçlar da baş ağrısı yapıyor. Bir keresinde de penisilin iğnesi oldum ve oracıkta bayıldım ama kaskatı kesilerek bayılmışım çevredekiler öldüğümü düşünmüş. Anaflaktik şok beliritisi belki yoktu ama böyle oldu. Muhtemelen aynı şey aşırı histaminden beyin damarlarım bir anda genişliyor. Bunda migrene sebep oluyor. Besinleri aldığımda migrenle atlatıyorum ama bir anda depo penisilin alınca aşırı beyin damarı genişlemesinden gidiyorduk az kalsın. Çözüm yok. Çözüm bilen varsa bana da anlatsın


  • iwillsee  (20.05.24 18:31:36) 
Çok uzun süre glutensiz beslendikten sonra oluşan bir gluten hassasiyetim var. Glutenli bir şey yiyeceksem (makarna, lahmamcun vs vs) en geç öğlen yemem lazım ki gece yatarken şişkinliği yeni inmiş olsun. Davul gibi şişmiş bir karınla dolaşıyorum, iğrenç hissettiriyor.


  • silverleaf  (21.05.24 08:24:27 ~ 09:16:43) 
Erik, kavun, karpuz alerjisini de yeni duydum. Bi tanıdıkta yoğurt yiyemez.


  • geveze yazar  (21.05.24 08:44:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.