[]

satrançta ustalaşmak

satrançta ustalaşmak istiyorum. tavsiye edilen kitaplar var bu konuyla ilgili ama çoğunun artık baskısı yok. mesela satrançta kale finalleri kitabı gibi. sizce lichess.org'da yer alan bulmacaları çözmek yeterli olur mu gelişmem için yoksa bu kitaplardaki örnekler mi beni daha çok geliştirir ?




 
çok kitap, alıştırma vs. var. öncelikle başlayacağınız nokta openning yani açılışlar. temel düzeyde açılış bilmiyorsanız ustalaşmayı bırakın ortalama bir oyuncu dahi olmanız çok zor. açılışlardan kasıt hepsini ezberlemeniz değil, açılışın oyuna verdiği yöne, amaçları ve strateji geliştirmenizdeki rolünü kavramanız lazım. illa ki bunları öğrenirken bir çok açılışı ve sonraki varyasyonunu da öğreniyorsunuz.
oyun sonlarında verdiğini örnek gibi çokça alıştırma mevcut. bunları yapabilirsiniz. oyun ortası ve gelişimi tamamlamak için de bolca pratik, ankaradaysanız birlikte oynarız, değilseniz de lichess ten oynarız dilerseniz :)
ders falan alabilirsiniz bu arada özel hocalar var lichessten online ders veriyor. bir arkadaşım da var hatta bu işi yapan. dilerseniz tanıştırırım.
  • erty_ksk  (26.02.24 13:47:08) 
kitaptaki ornekler daha iyi olur, puzzlelar iyi ama taktik uzerine kurulu. taktik nedir, mesela bir tas var onu koruyabilecek tas baska yeri de koruyor bu koruyucu tasi saptirma yontemleri var bunlarda ustalasmayi sagliyor. yani bir yerde oyunun mikrolari.

daha oncesinde acilislarin mantigini kavrayip, her acilisin varyantlarinda surekli pratikler yaparak makro oyunda avantaj elde etmeye calismak daha iyi. bunun icinde yine kitaplar var veya chessable sitesi var top gm'lerin masterclasslari. turkce olarak satranc365 egitimleri var yeni bir olusum.
  • gule gule  (26.02.24 13:49:09) 
özel satranç dersi almanızı tavsiye ederim. sarı sitede bolca koç bulabilirsiniz.


  • durbidakka  (26.02.24 16:10:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.