[]

3. sınıf öğrencileri hk

merhaba, sorum tecrübeli ilkokul öğretmenlerine veya bu alanda ihtisas yapmış arkadaşlara.

3. sınıfa giden kızımın öğretmeni günlük en az 30 sayfa kitap okuma ödevi veriyor. ama çocuk hiç sevmiyor kitap okumayı, zar zor, iteleye kakalaya okutuyoruz.

kitap başına para da teklif ettim, en sevdiği etkinlikleri yapacağız da dedim. yok. 10-15 sayfa sonra tükeniyor çocuk.

en son ben ne zaman büyüyeceğim diye ağlarken, niye büyüyünce okumyacak mısın kitap dedim, tabii ki okumayacağım dedi :/

kitaptan soğuyacak diye korkmuyor da değilim.

akademik olarak nedir bunun sınırı? 30 sayfa ideal mi, çok mu, ne yapmam gerekli, sevdirmek için bir yol yordam var mı???

 
Uzman değilim de ne okutmaya çalışıyosunuz? Kendi seçtiği bir kitap mı yoksa okul ya da siz mi seçtiniz? İlgisini çekmiyor olabilir okuduğu kitap. Beraber bir kitapçıya gidip kitapları karıştırarak seçme aktivitesi yaptınız mı? Sizi kitap okurken görüyor mu? Ya da gel beraber yarım saat kitap okuyalım diyip yan yana kitap okudunuz mu?

Yetişkinler çocuklara çok kötü kitap seçiyor genelde. İlkokul çocuklarına yıllarca Kemalettin Tuğcu ve Ömer Seyfettin okutuldu yani bu ülkede :D
  • nundu  (11.02.24 10:35:43) 
Kitap okumayı sevdirmenin yolu var. Her gün siz de elinize kitap alacaksınız ve birlikte okuyacaksınız. 10-15 sayfada tükeniyorsa sayfa sayısını yavaş yavaş arttırarak deneyin: 10-12-15-17-20... gibi. Sayfa sayısı zorlamasıyla olmuyorsa günde yarım saat birlikte kitap okuyacağız diyerek başlayabilirsiniz.


  • gnosis  (11.02.24 10:36:33) 
kitap okumak için para teklif etmek nedir? iyi misiniz siz? siz çocuğa kitap okumanın ne kadar kötü bir şey olduğunu işlemişsiniz bilinçaltına bu şekilde?

çocuğun kitap sevgisi için bebekliğinden itibaren kitaplarla iç içe büyümesi gerekliydi. anne babanın her gün kitap okuması gerekli. birlikte kitap okuma saati yapmalısınız. çocuklar sizleri örnek, idol alır. anne-baba telefonla oynarken, kendisinin kitap okumaya zorlanmasını çocuk esaret gibi algılar.
  • adivar  (11.02.24 10:38:31) 
Muzaffer İzgü'yü 20 sene önce çocuk olan ben bile sıkıcı buluyordum, günümüz çocuğunun beğenmesi zor bence. İsmi ökkeş diye kitap serisine şans verilmeyen yaşlar onlar.

Bi de çocuğa kitap zorlamak ters tepiyor. Bizim evde Aziz Nesin külliyatı vardı ve babam okumamı çok istiyordu. Ben başka kitaplar okurken babam Aziz Nesin'de ısrarcı olduğu için asla okumadım ve gereksiz bir önyargı besledim kitaplara karşı. O yüzden çocuğun tercihine çok karışmayın, ne isterse onu alsın okumaya başlasın
  • nundu  (11.02.24 11:10:59) 
@nundu öğretmeninin seçip aldığı çocuk kitapları, bütün sınıf arasında dönüyor. az resimli çocuk kitapları ve içerikleri güzel.

evet her seferinde bende kendi kitabımı alarak yanına oturuyorum.
  • piyade binbasi er  (11.02.24 11:49:20) 
@adivar hocam dur sakin ol :) tam da dediğiniz gibi kitaplarla iç içe büyüdü, neredeyse her gece kitaptan masallar okundu, sürekli kitap okuma saatlerimiz var tüm ailenin kitap okuduğu.

benim merak ettiğim teknik / akademik olarak kitap okumanın ödev/zorunluluk olarak ve minimum sayfa sayısı belirlenerek öğrenciye dayatılması doğru mu, başka sınıf öğretmenleri varsa kendi sınıflarında uygulamaları nasıl bunu merak ettiğim için soruyu sordum.

dedikleriniz de haklısınız ancak zaten bunlar ilk akla gelen ve çoğu ilgili ailenin uyguladığı şeyler.
  • piyade binbasi er  (11.02.24 12:02:33) 
30 sayfa ne ya, çocuk haklı.


  • spherical  (11.02.24 19:23:22) 
Dimi ya, teşekkür ederim ben de aynı doğrultuda düşünüyorum. Hayır biliyorum büyüyünce severek okuyacaktır ama şimdi böyle yaparsak ileride hiç eline almayacak çocuk.


  • piyade binbasi er  (12.02.24 19:58:50) 
hayır büyüyünce de okumayacak hepimiz biliyoruz :D

ben küçükken de çok severdim çünkü meraklıydım ve ilgimi çekiyordu. bazı insanlar bazı şeyleri sever, bazıları sevmez. bazıları da başka şeyler sever. ancak çocuklara yönelik, resimli, sürükleyici kitaplar olabilir. bazen kitapçılarda görüyorum içim gidiyor. :D


bir de her gün bir şeyi yapmak zorunda olmak sıkabilir bence ya. onun yerine belirli bir ritim tutturmak daha uygulanabilir olabilir. örneğin her günden ziyade çift günler ya da salı-çarşamba-cumartesi gibi olabilir.
  • blackkmamba  (12.02.24 21:08:40 ~ 21:10:17) 
kesinlikle katılıyorum. bunu bir ödev olarak zorunlu tutunca ters tepiyor, okuyacağı varsa da okumuyor. bir de bu çocukların odaklanma süresi en fazla 15 dk. bizim bile artık çok düşükken yeni nesile göre düzenlemeler gelmesi lazım.


  • piyade binbasi er  (13.02.24 14:47:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.