[]

Yurtdışında tutunabilmek

Aslında biraz uzun olacak ama özet bir şekilde geçersek, inşaat mühliği bitirdim fakat severek bitirdiğim meslekten çalışma koşullarının kötü ve tatilsiz olması nedeniyle soğudum. Birkaç sene o psikolojik bunalımdan dolayı bahaneler üretip çalışmadım. Açıkçası yapamadım, çalışmaya yeltendiğim her zaman o kötü koşulları hatırlamam beni hep durdurdu. Fakat bir işe girdim ve bu sefer de görmediğim mobbingi gördüm ve iş yavaşlatılmasına gidildiği için toplu olarak çıkartıldık. Askere gittim geldim yine çalışma korkusu aldı beni.

Sonunda ülkeden kaçma yolu aradım. Yazılıma yöneldim işte aradığım meslek dedim, hatta 2-3 iş teklifi aldım ama neyime güvendim bilmiyorum ama işleri beğenmeyip benim alanım değil(it ve hazır kütüphane uygulamaları) deyip reddettim. Çok yerden son aşamada red yediğim de oldu fakat hazır para suyunu çekmeye başlayınca bir plan yapmam gerekiyordu.

Çalıştığım zamandan kalma para ile irlandaya master için gidip yerleşme planı yaptım. Bunun için yine şansımı yazılımdan yana kullanacağım.

Bir de ülkede basit işlerde kolayca iş bulmak adına berberlik kursu vs ile berberlikte kendimi geliştirdim.
Ve inşaat müh diplomamı da başka bir seçenek olarak yanıma alacağım.

İrlanda vizesi için sigorta ve biraz daha para gerektiği için tekrar işe girdim burası da bunca tecrübeden sonra çok tecrübesiz bir firmayla çalışmak işleri aksatıyor. Yani yine işten soğumak için bir bahane.

Neyse konuya gelirsek 2 üni diploması ve berberlik itemleriyle irlandada tutunmak ve master a yüksek meblağlar yatırmak o ülkenin vatandaşı olmak noktasında sizce doğru mu ilerliyorum?

İnş müh tecrübem 6-7 sene
Yazılım tecrübem yok
İngilizcem b1

 
Biraz eleştirel ve sert olacak belki ama senin durumundaki biri başka ülkede daha kötü olabilir.

Farklı ülke iyidir romantizmi kesinlikle yanlış. Eğer çinliler hintliler gibi çok kalabalık ülkelerden değilsen, asyalılar gibi çok fazla çalışmıyorsan şartlar sana iyi gelmez.

İş bularak gitmiyorsan veya çok garanti bir plan yoksa geri dönersin. İnternette Almanya'ya gidenlerin paylaşımlarına bakma. Giden kadar dönen de var. Tek göz odada laf anlatamayacağın insanlarla paylaşımlı evlerde yaşayarak çürür gidersin.

Tutunanların çoğunun kendi işi var. Kebap dükkanı, mobilya dükkanı, restoran vb. Masterla gidenler saatlik işlerde 3-5 sene çalışıp sonra dönüyorlar.
  • roe  (22.10.23 02:56:40 ~ 03:08:53) 
Turkiye'deki berberlik sertifikasi Irlanda'da gecerli mi arastirin, bildigim kadariyla sertifikayi Irlanda'da bile almis olsaniz bir kac senelik bir ciraklik doneminden gecmeden berber olamiyorsunuz. Ek olarak berber olmak icin degil ama berberlik yapmak icin cok iyi Ingilizceniz olmasi lazim (akademik degil sokak Ingilizcesi). ayni Turkiye'deki gibi mac muhabbeti (hurling, rugby vb) yapip musteriye uyum saglamaniz lazim. Onun yerine baristalik gibi islerde daha kolay is bulabilirsiniz, daha az zorlayici olur.

Ancak yazdiklarinizdan anladigim kadariyla biraz hassas bir yapiniz var, Turkiye'de depresyona girdiyseniz yurt disinda ekstra zorluklarla birlikte daha mutsuz olabilirsiniz gibi geldi.
  • sertac akin  (22.10.23 10:24:47) 
Hocam kusura bakmayın, ama sizin kendinize gelmeniz lazım. Siz hangi mesleğe geçseniz, hangi işi bulursanız bulun bir bahane bulup çıkarsınız gibi. Sizin olayınız bi şeye ulaşmaya çalışmak ve ulaştığınız şeyi beğenmemek üzerine kurulu gibi.

İt alanında iş bulmuşsunuz yine çalışmamışsınız. Deneyimsiz olduğunuz halde kabul aldığınız işlere gitmemişsiniz. Şimdide yüksek lisans yapıp tekrar sektöre girmeye niyetleniyorsunuz. Bence boşa niyetlenmeyin. Sizin probleminiz deneyimsizlik değil. Sizin probleminiz istikrarsızlık ve çalışmak istememeniz.

A ya da b ülkesine de gitseniz siz bu alanlarda çalışmamanın bir yolunu bulursunuz. O yüzden bence boşa bu kadar masraf yapıp gitmeyin.

Eğer bu huyundan vazgeçebilirsen yurtdışında yaşayanların hep kendi işi olduğu bilgisi doğru değil. Her sene bulunduğum yere 1000 beyaz yakalı türk geliyor istatistiklere göre. Bunlardan 50 tanesi geri dönüyor maksimum. Ama türkiyede olunca bu geri dönen 50 kişinin muhabbeti daha çok yapılıyor haliyle. Yurt dışına giden beyaz yakalıların tutunamadığı algısı yalnızca türkiyedekilerde var. Ve yanlış bi algı.

Çalışmak isteyene her yerde iş ve çok güzel fırsatlar var.
İyi şanslar.
  • zimbirik  (22.10.23 11:04:11) 
İngiltere, Almanya dene. Cesaretin varsa ABD. Vatandaşlığın garantisi yok. Şöyle söyleyeyim. Çalıştığım bir fabrikada Türkiye'de 5 yıl çalışmış Suriyeli bir işçi vatandaşlık alamadı, ülkesine döndü.


  • dissendium  (22.10.23 11:43:47) 
Zimbirik +1
Öyle bir algı var ki 100 kişi gidiyor 50 kişi dönüyor. Bir diğer komik algı da Avrupalıların da amerikaya kaçmaya çalıştığı ama kimse Amerika'dan Avrupa'ya göçenleri yazmıyor.

Ben Türkiye'de çalışkan, kafasi calisan adamlarin kesin gelmesi taraftariyim çünkü is hayati ve yasalari, gelir düzeyi vs hepsi daha iyi. Ulkedeki niş beyaz yakalardan olmayacaksaniz (hani aylik 100-200 kazanan ve bunun çok basit gibi anlatildigi beyaz yakalar) tabiki daha iyi.

Ama ben duyuruda falan Türkiye'de yapamayan, is bulamayan vs kisilerin gelmesi konusunda supheciyim. Avrupa öyle bir yer değil. Avrupa'da bedava ekmek yok. Burada başarılı olan kimi gorduysem caliskan, kendi ülkesinde de iyi ama artik oralari cekmek istemeyen kişiler.

Eğer Avrupa'ya gelip iyi calisacak hatta kendinizi daha fazla göstermek için herkesten fazla efor gosterecek, entegre olmaya ugrasacaksaniz deneyin.
Ama ben de sizde o profili net göremedim. O yüzden deneyin diyemedim.
Kolay gelsin.
  • logisticsmanager  (22.10.23 12:11:07) 
Berber olarak tutunursunuz ama konut sıkıntısı var diye biliyorum.Facebook gruplarinda danışın.


  • Kahvedesu  (22.10.23 13:03:43) 
Dürüst olayım, bir şekilde gelirseniz berber olarak burada ( uk için ) iddialı konuşacağım ama 1 gün bile işsiz kalmazsınız. Sürekli bir berber arayışı var, kötü olanı ayda £2200-2600 arası net alıyor, iyi olanı ( çok yakın çocukluk arkadaşım ) central london'da bahşişler ile beraber NET £4200-4300 kazanıyor. Bu parayı burda doktor almıyor, öğretmen maaşı net 2500-2700 arası.

Meslek zor mu ? Zor. İlk başlarda baya zorlanır mısın ? Evet. Eğer çelik gibi iraden varsa, 2 sene dişimi sıkar berberliğimi iyice ilerletirim diyorsan Türkiye'de hayalini kuramayacağın paralar kazanırsın. Konut sıkıntısı ise, çoğu berber kalacak yerini veriyor. Önemli olan : 1- gelebilmek, 2- çok sağlam psikloji ve irade.

Bol şans.
  • garavel  (22.10.23 13:45:24) 
@roe
farklı ülke romantizmi şuradan geliyor hocam; türkiyenin parasının dolara yakın olduğu zamanda bile avrupadaki alım gücü türkiyeden yüksekti. Özetle alacağım para türkiyeden iyidir. İkincisi iş olanağı ve çalışma koşulları hala rekabetçi olsa da inşaat veya bilgisayar mühendislerine göre çok daha iyi. Bunu kabul etmek zorundayız.

Kırılgan olduğum doğru ama şu ülkede en kötü koşullarda çalışan genelde iyi bir kariyer altındaki inşaat mühendisleridir. Çevrenizdekilere sorun, bir kalfadan farklı çalışmıyor. Çoğu haftanın 7 günü çalışıyor ve her iş süreklilik, zamansızlık ve mobbing üzerine kurulu. Yerleşik hayatınız yok, proje bazlı çalışıyorsunuz, maaşları koşullara göre düşük vs. Ya adam ofis elemanına oturarak çalışıyor diye diğerlerinden daha düşük ücret veriyor, sahadaki kişiler ofise pek uğramasın diye klima taktırmayan var böyle patron cehaletinin olduğu bir sektör. Benim yanlış noktam aslında yanlış meslek tercihi. Başta yazılım okumuş olsaydım şu an iyi konumda olurdum diye düşünüyorum. Bu arada gidenlerin çoğu zaten maaşlı çalıyor. Kalanlarda çok olursa istatistiksel olarak kalanların çoğu maaşlı olmuş oluyor.

@sertac akin
İrlanda sertifika istemiyor dedi oradaki berber. Şu an almadım ama ustalık sertifikası için sınava gireceğim, alırım sıkıntı olmaz. İngilterede sertifika isteniyor ama yeterli bildiğim kadarıyla(kuzenimin berberi ingiltereye göçtü oradan biliyorum)

@zimbirik
Benim olayım şu, evet tespit doğru ve comfortzone a düşen bir insanım. Ama çalışmak istemediğim doğru değil. İşsizliği utanç verici bulsam da mental sağlığım için insani şartlarda ve idealize ettiğim bir alanda çalışmak istiyorum. Çalışmak isteğim olmasa yurtdışı için neden bu kadar para harcama olayına girip sırf onun için aylarca berberlik kursuna gideyim? Üstelik hiç çalışmamış değilim, 6-7 senelik tecrübem var 12 sene içerisinde. Sadece insani koşullarda çalışmak istiyorum ve aksi halde yapmıyorum.
  • filipis  (22.10.23 14:30:47 ~ 16:23:34) 
okuduklarından anladığım kadarıyla biraz konformist bir yapınız var. özgüven eksikliği de olabilir, bilmiyorum ama bu safe zone'ı kırmadan yurtdışında tutunmak zor. ben yurtdışına taşındıktan sonra kendi alanımda düzenli bir iş bulamayıp sıfırdan yazılım öğrenmeye başladım ve totalde bir senede yazılım öğrenip iş buldum. bir sene boyunca gecemi gündüzümü bu işe ayırdım, yeri geldi sinir krizleri geçirdim. ama bana iş görüşmelerinde uzaya roket fırlatıcaz, yazılımını sen yapacaksın deseler kabul ederdim, öyle bir motivasyon ve gazım vardı. zaten ilk sözleşme teklif eden şirkete de balıklama atladım. sizse geçmek istediğiniz alanda 3 teklif alıp reddetmişsiniz. bakış açısı farkını umarım anlatabilmişimdir.

burada tanıdığım birçok beyaz yakalı kendi alanında iş bulamayıp belki bir, belki iki sene boyunca düşük profilli işlerde çalıştı. temizlik yapanından tut sahne ekipmanı hamallığına kadar envai çeşit iş yapan var. sabahtan akşama mesai yapıp gece minijob yapanlar var. ve bunu göçmen psikolojisiyle, yeri geldiğinde ikinci sınıf insan muamelesi görerek dişlerini sıkıp yapıyorlar. siz kendi ülkenizde mühendis olarak çalışırken bu denli zorlandıysanız mecbur kaldığınızda bu işleri yapabilir misiniz, ondan da emin değilim. bence plan yapmadan önce buna ne kadar hazırsınız, bir b hatta c planınız var mı, bir süre zorluk çekmeye ne kadar katlanabilirsiniz, o konuyu düşünün derim. bu kırılganlıkla sanki erken pes edip dönermişsiniz gibi geldi.
  • sir gawain  (22.10.23 15:32:35 ~ 15:50:05) 
Benim tavsiyem iyi araştırın. İnternetteki bilgi kirliliğine dayalı olarak hareket etmeyin. Yurtdışında saatlik işlerde para kazanmak çok zor. Sana bir saatlik para veriliyorsa o bir saatte makina gibi olman gerekiyor. İşten çıkarmalar çok fazla.

Alım gücü olayı ise bir ilüzyon. Almanya'dan video atanlar Almanya'da tek odada yaşadıklarını videoda söylemiyorlar.

Kısacası çok para için ülke değiştirmek mantıklı değil. Değişiklik, macera, siyasi ortamdan kaçış gibi dertler varsa düşünülebilir.
  • roe  (22.10.23 18:33:43) 
@dissendium
Aslında irlanda seçeneği bu yüzden. Eğer kanunlar değişmezse şu an critical skill jobs listesinden bir mühendis ve yazılımcı olarak faydalanıp 2 sene çalışabilirsem süresiz oturum ve çalışma alıyorum. Vatandaşlık alamasam bile ilk aşamada ihtiyacım bu.

@logic avrupaya gelme isteğim bu yüzden zaten. Türkiyedeki bir inşaat mühendisi zaten 2. Sınıf mülteci gibi çalışıyor. Hedef için buna razı olurum ama hayat biçiminin böyle olmasını hele kendi ülkemde kabullenemedim. Hele ki bazıları torpil yaptırıp rahat çalışırken. Benim sorunum türkiyedeki adaletsiz çalışma sistemi

@kahvedesu evet var ve göze alarak gidiyorum.

@garavel
Hocam kuzey irlandaya değil irlanda cumh geleceğim. Uk ya gelemem şu aşamada, hedeflerimin detaylarını karşılamıyor. Açıkçası berber olarak tutunmak gibi bir amacım yok ama hayat ne getirir bilemem. Söylediğiniz yüksek rakamları ancak çok yetenekli adamlar kazanabilir diye düşünüyorum. Şu an ben o aşamada değilim ama zor olmasına rağmen o adamlar yapıyorsa ben de yaparım. Sadece zaman lazım. O konuda özgüvenim çok yüksektir.

@sir
Özgüven eksikliğim yok aslında ama min yaşamak bile olsa komformist yapım var doğru ama sonucunun ger dönüşünü gördüğüm sürece dirayetli çalışabilecek yapıya sahibim. Sonuç odaklı olduğum için yansımasını göremezsem kendimi geri çekiyorum.

Aslında ingilizcemi geliştirdiğimde iyi şartlarda (türkiyeden) mühendislik/berberlik her yerde iş bulabileceğimi düşündüğüm için göçmek istiyorum. Türkiyedeki cahil ve değer vermeyen patron kitlesinden, parası var diye kölesi olarak gören insanlardan nefret ettim.
İyi koşullarda çalışmayan inşaat mühendislerinin mental sağlığı iyi değil bana kalırsa
  • filipis  (22.10.23 20:37:42) 
Merhaba, size İrlanda’dan yazıyorum, buraya staj için geldim normalde kendi işim var. Türklerle konuştuğumda genel olarak gördüğüm ilk geldiklerinde sürünüyorlar bir süre. Tek göz odada yaşamak, tanımadığın insanlarla yaşamak kolay değiş, üstelik irlanda çok pahalı. İş bulmanız imkansız değil ama girdikten sonra yaşam standartlarınız türkiuedekindne daha iyi olmayacaktır, en azından 2-3 sene. Sonrasında neden olmasın. Bence sürünmeyi göze alıyorsanız güzel bir tecrübe, ama benim gördüğüm sürünme işini bi yaştan sonra yapmak zor, motivasyondan emin olmak lazıma


  • damba  (23.10.23 04:19:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.