[]

pepsi'nin olayı ne?

Bildiğim herkes, ve bu herkesin bildiği herkes coca cola tercih ediyor ve seviyor. pepsi'ye bok atıyor, şekerli diyor falan fişman. Etrafımdaki çoğu bakkalda ve markette sadece coca cola yer alıyor. Bazı belli başlı restoranlar dışında(onlar da olmasa zaten) çoğu restoranda coca cola kullanılıyor.


soru ise başlıkta :P. Sadece benim etrafımda mı böyle? Türkiye'de böyle de sadece ismini kaybetmemek için mi geri çekilmiyor piyasadan?

 
hocanın derste anlattıgına gore anadoluda falan daha cok pepsi ve pepsinin markaları bulunmakta.ama ben mudavimlerini gordum.mesela yurt dısında ki ozellikle amerika pepsiyi hatta diet olanını kesınlıkle coca colaya deişmem ki coca colaya cok loyal bi insanım ve arastrmalara gore pepsi daha cok satıyor-muş


  • little miss sunshinee  (01.07.10 23:27:54) 
hacı şöyle bir durum var ki pepsinin de azımsanmayacak kadar piyasası var ve girdiği yere cola yı sokmamak için elinden geleni yapıyor. kırsalda pepsi daha bir yaygın sanki. kırsalda bir çok bakkal da pepsiyi görürsün. pepsi satan bir market cocacola satamaz falan falan. ama şunu sana söyleyeyim pepsi manyaklarıda var yok değil. isim misim değil gayet büyük bir firmadır pepsi.


  • seyduna6687  (01.07.10 23:36:18) 
pepside çalışan biriyle konuşmuştum bunu. şehirden şehire çok farkediyormuş. mesela istanbulda coca cola yaygınken adanada ezici bi pepsi üstünlüğü varmış. seda sayan da satışları patlatmış bu arada, ev hanımları ciddi ciddi onun için pepsi almış :)


  • orange coffee  (01.07.10 23:49:59) 
en son hatırladığım kadarıyla dünya pazarında coca-cola %44, pepsi %30'du. (üşendim şimdi tekrar araştırmaya), TR pazarında ise durum daha abartılıdır diye gözlemliyorum, %50'yi rahat raha geçiyordur.


  • bykush  (01.07.10 23:50:34) 
çok fazla kola içmiyoum ama ben pepsiyi daha çok seviyorum mesela. markette coca cola yerine pepsi alırım.


  • kalimotxo  (02.07.10 00:21:20) 
kutu pepsi, kutu coca cola yı yener bence.


  • kreider  (02.07.10 00:39:20) 
jack trout der ki (tamamen sallıyorum, al ries falan da olabilir :p) birinci değilseniz ikinci olun. ilk iki sırada değilseniz işte o zaman sıkıntı var demektir (son kısmı sergen yalçın diyor). velhasıl pepsi çok başarılı bir ikincidir.


  • boshi  (02.07.10 01:08:17) 
pepsiye kim şekerli diyor ya? basbaya coca cola şerbet ve pepsi bin kat daha iyi.


  • trista  (02.07.10 01:19:30) 
kendisini eski istanbullu, klasik beyfendi-hanfendi sayanlar da kola alacakları zaman coca-cola'yı değil de pepsi'yi tercih ediyorlar diye biliyorum.


  • yasakani  (02.07.10 01:33:49) 
kendi izlenimlerime göre pepsi'nin olayı biraz daha farklı coca colaya göre.
coca cola daha çok bireysel müşterilere yönelmekte iken pepsi daha çok kurumsal müşterilere yöneliyor.
örneğin burger king'de ya da askeriyede pepsi verilmesi ama bakkallarda coca colanın ağırlıklı satılması gibi..

www.nytimes.com
  • sli  (02.07.10 01:42:30) 
zamanında kafe işlettiğimizden pepsiden de mal alırdık. coco colaya göre daha fazla kar ediyorsun pepside bu sebeple kahvelerde falan daha çok tercih ediliyordu.


  • phoera  (02.07.10 01:47:45) 
pepsi kesinlikle coca cola dan daha iyi fakat onun kadar yaygın degil ankara da. Bu iş biraz reklama bakıyor sanırım. Coca nın reklamları biraz daha bizdenmis gibi durdugu icin cekiyor olabilir insanları.


  • burjuva  (02.07.10 02:18:27) 
hadi bakalım konuyu pepsi coca-cola tartışmasına getirdik. çok basit bir soru sormak istiyorum pepsi daha iyi diyen arkadaşlara: ikisini de aynı fiyata satan bir kuruma neden pepsi kendi ürününü daha ucuza pazarlıyor? bakınız phoera'nın belirttiğine göre pepsi'den daha fazla kar ediliyor, ve ikisi de doğal olarak aynı fiyata satılıyorsa demek ki pepsi daha ucuza satın alınıyor. neden adamlar kaliteli olduğunu düşündükleri malı daha ucuza satsınlar? eğer gerçekten daha kaliteli ise tek cevabı vardır, pazara yeni giren bir firma bunlar, ellerindeki süper ürünü pazarın tamamına yaymak için ucuzdan veriyorlar. peki biz pepsi'yi yeni mi tanıyoruz?

bu arada 2003'teki ac nielsen türkiye pazar payı raporu: %66 coca cola %22.9 pepsi. daha sonra ise cola-turka pazara giriyor, ne kadar değişti bilmiyorum.
  • bykush  (02.07.10 03:09:39) 
ben bu konuda eski pepsi türkiye genel müdürünün uzunca bir seminerine katıldım. hatırladığım satırbaşlarını aktarayım:

anlattığına göre, araştırma sonuçları, pepsi mi coca-cola mı iyi tartışmalarının tamamen yersiz olduğuna; bir markanın en fanatiğinin dahi kolaları bardaktan içtiğinde farkını anlayamayacağını göstermiş. yani olayın psikolojik olduğunu belirtti.

onun dışında dünyanın bir çok ülkesinde, nasıl türkiye'de coca-cola pazarı sikip atmışsa, pepsi sikip atmış durumda ve o ülkelerdeki marka algıları da türkiye'dekinin tam tersi. bu da ilk önermeyi destekleyen bir veri.

bunun da dışında, pazarlama ve reklam stratejilerinde çok büyük iki farkı var bu iki markanın. coca-cola tüm reklamlarda ürününü ortaya çıkarır, içilişini gösterir, şişelerini gösterir; pepsi ise her zaman tüketiciyle ve felsefesiyle ilgilidir: "daha fazlasını iste!"

bir başka veri de; bütün dünyada kola pazarında coca-cola ve pepsi cartelini kırabilmiş olan sadece iki firma vardır. bir tanesi meksika'da bir kola şirketi çok eskiden bunu kısa süreliğine başarabilmiş, ikincisi de cola turka! şu ilk çıktığı, patlama yaptığı yıllarda pazar payını pepsi'nin iki katına %40'lara kadar getirebilmiş firma.

bana sorarsan da, coca-cola fanatiği olsam da, ürünlerin arasında kayda değer bir fark olmadığında hemfikirim. Türkiye'de pepsi'nin fail durumunu da tamamen marka yönetimine ve bu senelerde yöneticilerinin hatalarına bağlıyorum. bu hataları yapan, kötü yönetildiğine inandığım, artık sıçmakta olan diğer bazı firmalar: mcdonalds, icq, msn, trt ve tabiki cola turka.
  • desdinova  (02.07.10 03:12:13 ~ 03:14:12) 
@desdinova: pepsi genel müdürü iyi demiş, hoş demiş ama, iddia ediyorum ki, değil bardakta içirmek, gözümü kapa ve hatta burnumu tıka, cola ile pepsi'yi ayırabileceğime adım gibi eminim. ve yine iddia ediyorum ki türkiye'de bunu yapabilecek çok fazla sayıda insan var, ister coca cola fanatiği olsun, ister pepsi. sonuçta gazlı içecek ve içerdiği maddeler bile farklı, ben mesela cochineal tadını almadan cola içtiğimi anlamıyorum :)

elbette ki pepsi'nin de hükmünü sürdürdüğü pazarlar var ama dünya geneline baktığımızda cola'nın pepsi'ye 1.5 katlık bir üstünlüğü söz konusu.

cola turka'nın pazar payını kısa süreli de olsa %40'a getirdiğine dair ciddi bir kaynak bulabilirsek memnun olurum. bir ara %20'leri gördüğünü biliyorum ama 6-7 senelik bir ürünün %40'a kadar çıkıp aynı hızla düşebilmesi pek mantıklı gelmiyor. eğer böyle bir şeyi başardılarsa, pazarlama bölümlerinde ders olarak okutulmalı bu yanlış örnek babında.
  • bykush  (02.07.10 03:21:33) 
eski bir çalışan olarak cevap vereyim. belli bölgelerde pepsi'nin pazar payı %50 civarlarında.

ama istanbul, ankara ve özellikle izmir'de çok zayıf durumdalar. Trakya'da iyiler, Adana kaleleri, bir de anadolu'da kırsal bölgelerde, biraz da iç ege de varlardı bir zamanlar. şimdiki durumlarını pek bilmiyorum.

bir de pepsiden daha çok kar ediliyo, aynı fiyata satılıyo, demek ki pepsi dandik falan tipi yorumlara girmeyin arkadaşlar. çok farklı stratejilere göre hazırlanıyo bu işler. mesela daha az kar ettiren dediğiniz kokakola yeni bir ürün çıkardığında (ya da belli dönemlerde -ramazan? :) çılgın fiyatlardan çılgın miktarlarda spota mal çakar. öyle böyle değil ama, spotçuların depoları bu ürünle dolar.
o spotçular sike sike kokakola satacak, başka yolu yok. ellerinde ürünler. yığarlar bakkallara marketlere.

özetle arkadaşlar şöyle söyleyeyim, yanlış anlamayın ama çok enteresan işler döner bu piyasada. dışardan yapılan yorumların geçerliliği yoktur. bir de öyle ben tadını anlarım diye iddia edenlere çok rahat satardım pepsiyi :) 2 günlük satışı çıkarırdım tek müşteride. ama o dediğiniz tek bir bardakla yapılmaz, zira şans faktörü %50. :)

bir de piyasadan da çekilmez, pepsi sadece pepsi değildir. lipton ice tea, tamek, fruko... fruko ve ice tea siker mesela her türlü. tamek de işi bilen tüketicinin her zaman tercihidir. :)
  • jaaaccckkk  (02.07.10 19:48:10 ~ 19:56:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.