[]

Yurtdışından döviz ödeme alanlara vergi muafiyeti var mı?

Almanya merkezli bir şirkette remote freelancer olarak işe başlıyorum. Ödeme için euro iban istediler, vergi numarası olarak da TC kimlik numaramın yeterli olduğunu belirttiler.
Şirket için çalışan diğer Türklere sorduğumda; şirket fatura kesmemizi istemediği şahıs şirketi kurmadıklarını, böylece ödemeyi doğrudan kişisel ibanlarına aldıklarını söylediler. Vergi ödeyip ödemediklerini sorduğumda da döviz gelir için vergi muafiyeti olduğunu söylediler. Hiç biri şu ana kadar bir sorunla karşılaşmamış. Ben yine de eşeği sağlam kazığa bağlamak için araştırma ihtiyacı hissettim.

Bu gerçekten söylenildiği gibi mi, yoksa şirket/iş arkadaşlarım sistemdeki bir açıktan mı yararlanıyor diye merak etmeden duramadım. Bilgi/tecrübe sahibi olanlar aydınlatırsa memnun olurum.

 
www.gib.gov.tr

medium.comüşavir-evren-özmen/yabancı-bir-ülkedeki-işveren-tarafından-doğrudan-doğruya-ödenen-ücretlerin-vergisel-durumu-5ccce29d7233
  • orpheus  (18.09.23 18:42:41 ~ 18:44:52) 
Paranın size ne isimle geldiği, size ödenen ücretin ilgili ülkede vergisinin ödenmiş olması, sizin ilgili şirketle resmi durumunuz varsa 3.taraflardan aldığınız hizmetler vs. vs. bir ton ayrıntı olabilir bu durumda. Ama doğrudan evet gelen para gelir vergisinden muaf olur diye net bir durum yok. Remote freelancer diyorsunuz, yani uzaktan da olsa o şirketin bordrosunda bir çalışan değilsiniz sanırım?? Şirket ile imzalanan sözleşmeniz dde ne yazıyor? Yada arada sözleşme veya vergiyi düzenlemek için fiverr ya da upwork gibi 3. bir kuruluşu aracı olarak kullanıyor musunuz? gibi gibi bir ton farklılık yaratacak durum var...


  • yeninesiltupcu  (18.09.23 21:56:32) 
Bir de şöyle bir kaynak bırakayım.

tinyurl.com

Yurt dışında olan bir işletmeye freelance çalışma hizmeti veriyorsanız, vergi ödeme durumu hakkında bilgi sahibi olmak için firma ile yaptığınız sözleşmeye dikkat etmelisiniz. Yurt dışına yapılan freelance işlerde vergi ödemeden muaf olmanız için;

- Çalıştığınız firmanın Türkiye’de faaliyeti yoksa ya da burada gelir sağlamıyorsa,
- Firmanız verginizi bulunduğu ülkeye veriyorsa,
- Kazandığınız ücret yurt dışındaki bir hesapta ise vergiden muaf olabilirsiniz. Bu şartlar dışında yukarıda belirttiğimiz şekilde vergi ödemekle yükümlü olursunuz.

--
Kısacası genel olarak vergisiz bir kazanç yok, ama eğer aldığınız paranın vergisi zaten kaynak ülkede ödeniyorsa ve iki ülke arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması varsa (Avrupada olmayan yok gibi) bu durumda burada vergiden muaf olmak için en büyük ihtimali yakalarsınız. (hizmet vermeme durumu gibi diğer şartları da sağlamak gerekir.)

Tabi başka seçenekler de var ama en geniş kural bu. Bir de tabiki hangi vergilerden muaf olacağınızı ya da ödeyeceğinizi de yine sizin yasal statünüz, işin statüsü vs. belirliyor.
  • yeninesiltupcu  (18.09.23 22:05:36 ~ 22:12:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.